Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Fazilati,Javad Keramat,Mehdi Kadivar
محمد فضیلتی (استاد مشاور) جواد کرامت (استاد راهنما) مهدی کدیور (استاد راهنما)
 
STUDENT
Nafiseh Soltanizadeh
نفیسه سلطانی زاده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Comparison of Physico-Chemical Properties and Electrophoretic Profile of Camel Meat with Beef
Camel is a drought tolerant animal adapted to harsh aired and semi aired zones and survive in these conditions. Considering this potential for camel and nutritional deficiency like iron deficiency and related diseases, it seems that replacement of camel meat with beef can supply cheaper source for protein, elements and calorie. On the other hand, over consumption of meat and meat products which are rich in fat and cholesterol has increased disease such as cardiovascular disease. High nutrition quality of camel meat has made it a good candidate for replacement with beef. In this study semitendinosus muscle from twenty camels and twenty calves with age less than 5 years old was taken after slaughter. Proximate analysis along with some chemical and physical properties (pH, myofibril fragmentation index and met myoglobin) was determined and the effect of aging (up to seven days) on these characteristics was evaluated. During aging, myofibrillar and sarcoplasmic proteins were extracted from the meats after 1, 3, 5 and 7 days post slaughter and the effect of aging on these proteins was evaluated using electrophoresis. Some pieces of meats from camel and calves in fresh or freeze dried form was used to estimate meat pigments (haem, myoglobin and hemoglobin), protein fractions (myofibrillar, sarcoplasmic and collagen), fat constituents (fatty acid, CLA, cholesterol and vitamin E) and different forms of iron. Results indicated that amount of fat, ash, myofibrillar protein and non-haem iron were similar in both meats but there were significant difference in moisture (p 0.01) and protein content (p 0.001), calorific value (p 0.001) and the amount of sarcoplasmic protein (p 0.05). Moreover, collagen (p 0.01), cholesterol (p 0.01), vitamin E (p 0.001), pigments (p 0.001) and iron (p 0.001) were also significantly different. The major fatty acids in both meats were oleic, linoleic and palmetic acid. Quality characteristics of camel meat and beef indicated that time (p 0.001) and species (p 0.001) had significant effects on metmyoglobin formation and myofibrillar fragmentation index. The more rapid fragmentation of troponin T and appearance of 30 kDa components in camel meat confirmed the results, however sarcoplasmic protein did not change during aging. pH decline in camel meat was slower than that of beef which affects on protease activity. Ammonia formation was also influenced by the time of aging (p 0.001) while the species had no effect, in this respect. Therefore camel meat is a good replacement for beef.
شتر حیوانی است که به شرایط خشک مقاوم بوده و با شرایط سخت نواحی بیابانی و نیمه‌بیابانی سازگار شده و می‌تواند در این شرایط زنده بماند. با وجود چنین پتانسیل‌هایی برای گوشت شتر و کمبودهای تغذیه‌ای از جمله کمبود آهن و بیماری‌های ناشی از آن به نظر می‌رسد جایگزینی گوشت گوساله با گوشت شتر بتواند منبع ارزان قیمت‌تری برای تامین پروتئین‌، املاح و انرژی تامین کند. از سوی دیگر استفاده بی‌رویه از گوشت و به‌خصوص فرآورده‌های گوشتی سبب افزایش بیماری‌های ناشی از مصرف بیش از حد چربی و کلسترول به‌خصوص بیماری‌های قلبی-عروقی شده است. کیفیت تغذیه‌ای بالای گوشت شترسبب شده است تا بتوان آن را جایگزین مناسب گوشت گوساله به‌شمار آورد . در این تحقیق عضله سِمی‌تندینوسوس از بیست لاشه شتر و بیست لاشه گوساله با سن کمتر از پنج سال پس از ذبح جداسازی شده و پس از انجام آنالیزهای شیمیایی، خصوصیات کیفی- بافتی گوشت شتر و گوساله (pH، ضریب تجزیه میوفیبریلی، آمونیاک و مت‌میوگلوبین) مورد مقایسه قرار گرفت و تاثیر فرایندهای رسیدن (در زمان هفت روز) بر این خصوصیات بررسی شد. طی این مدت پروتئین‌های میوفیبریلی و سارکوپلاسمیک از گوشت دو دام جداسازی شده و پس از انجام الکتروفورز تاثیر فرایند رسیدن بر این پروتئین‌ها مورد بررسی قرار گرفت. بخشی از گوشت به‌صورت تازه یا پس از خشک کردن انجمادی برای اندازه‌گیری میزان ترکیبات رنگی (هم، میوگلوبین و هموگلوبین)، اجزاء پروتئینی مختلف گوشت (پروتئین‌های میوفیبریلار، سارکوپلاسمیک و کلاژن)، ترکیبات چرب گوشت (اسیدهای‌چرب، اسیدلینولئیک مزدوج ، کلسترول و ویتامین E) و اشکال مختلف آهن استفاده شد. از بین صفات مورد بررسی، عضله سِمی‌تندینوسوس شتر و گوساله تنها دارای میزان چربی، خاکستر، پروتئین‌های میوفیبریلار و آهن غیرهِم یکسانی بود اما مقدار رطوبت (01/0 p)، پروتئین (001/0 p)، انرژی (001/0 p)، پروتئین‌های سارکوپلاسمیک (05/0 p)، کلاژن (01/0 p)، کلسترول (01/0 p)، ویتامین E (001/0 p)، ترکیبات رنگی (001/0 p) و آهن (001/0 p) آن‌ها اختلاف معنی‌داری داشت. بررسی پروفیل اسیدهای چرب حضور مقداربالای اولئیک، لینولئیک و پالمتیک را نشان داد. بررسی خصوصیات کیفی گوشت شتر و گوساله بیان‌کننده اثر معنی‌دار زمان (001/0 p) و نوع دام (001/0 p) بر شکل‌گیری مت‌میوگلوبین و ضریب تجزیه میوفیبریلی بود. تجزیه سریع‌تر تروپونین T و ظهور ترکیب 30 کیلودالتونی در گوشت شتر گواهی بر نتایج حاصل بود. اما پروتئین‌های سارکوپلاسمیک طی دوران رسیدن شاهد هیچ‌گونه تغییری نبودند. افت pH گوشت شتر به‌میزان قابل توجهی آهسته‌تر از گوشت گوساله بود که به‌نظر می‌رسد بر روی فعالیت پروتئازها مؤثر باشد. هم‌چنین شکل‌گیری آمونیاک طی دوران رسیدن تنها تحت تاثیر زمان (001/0 p) قرار گرفت و نوع دام بر آن اثر نداشت. بنابراین می‌توان گوشت شتر را به‌عنوان جانشین مناسبی برای گوشت گوساله معرفی کرد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی