Skip to main content
SUPERVISOR
Ali Nikbakht,Ali akbar Ramin,Nematola Etemadi shalamzari
علی نیک بخت (استاد راهنما) علی اکبر رامین (استاد مشاور) نعمت اله اعتمادی شلمزاری (استاد راهنما)
 
STUDENT
Marziyeh Abbasi khoolenjani
مرضیه عباسی خولنجانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Comparison of Plant Essential Oils and 8-Hydroxy Quinoline Sulfate on the Quality and Vase Life of Cut Gerbera Flowers
Iran is suitable for mass production of ornamental plants including cut flowers due to its geographical location and having good weather and being close to consumer markets, in particular Persian Gulf countries. Gerbera is one of the 10 commercial cut flowers in the world and is ranked fourth among cut flowers. One of the main problems after harvest for this cut flower is short post-harvest life due to wilt and its breaking neck. Two major factors in the loss of cut flowers are the lack of water balance and vascular blockage. The aim of this study was to compare the effect of ajowan and thyme essential oils with chemical 8- Hydroxyquinoline sulfate on the quality and vase life Gerbera cut flowers. For this purpose, cut flowers were placed first in 3% sucrose solution for 24 hours. Then 8- Hydroxyquinoline sulfate preservative solution at concentrations of 10, 20 and 40 mg per liter and Ajowan and thyme essential oils with concentrations of 250, 500, 750 and 1000 milligrams per liter were compared at 20 ° C and relative humidity 60± 5 percent and was measured some physicochemical properties of the Flowers. This experiment was conducted as factorial in a completely randomized design with three replications. The results showed significant effectiveness of treatments 8- Hydroxyquinoline sulfate and ajowan and thyme essential oils on qualities of anthocyanin, the relative fresh weight, percent water flowers, uptake solution, Vase life and preservative solution pH. In addition, the results showed that 500 milligrams per liter for ajowan and 20 milligrams per liter 8- Hydroxyquinoline sulfate treatments improved physicochemical properties and respectively 6 and 4 days increased the vase life of cut flowers gerbera compared to control treatment. It also showed that the concentrations of 1,000 mg per liter ajowan and thyme essential oils has led to toxicity and reduced vase life of cut flowers for gerbera. Keywords : Gerbera cut flowers, essential oil of thyme, essential oil of ajowan, 8- Hydroxyquinoline Sulfate, vase life
کشور ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی و دارا بودن اقلیم‌های آب و هوایی مناسب از یک طرف و نزدیکی به بازار‌های مصرف به ویژه کشور‌های خلیج فارس زمینه‌های تولید انبوه گیاهان زینتی از جمله گل‌های شاخه بریده را دارد. ژربرا یکی از 10 گل بریده تجاری در جهان است که رتبه چهارم را در بین گل‌های بریده به خود اختصاص داده ‌است. کوتاهی طول عمر این گل در اثر خمیدگی یا شکستن گردن و پژمردگی از مشکلات اساسی پس از برداشت این گل بریده است. عدم تعادل آبی و مسدود شدن آوندها دو فاکتور عمده در از بین رفتن گل بریده می‌باشند. هدف از این پژوهش مقایسه اثر اسانس‌های گیاهی زنیان و آویشن با ماده شیمیایی 8- هیدروکسی کوئینولین سولفات بر کیفیت و عمر گل‌جایی گل بریده ژربرا است. به این منظور گل‌های بریده ابتدا در محلول ساکارز 3 درصد به مدت 24 ساعت قرار گرفتند. سپس محلول نگهدارنده 8- هیدروکسی کوئینولین سولفات با غلظت‌های 10، 20 و 40 میلی‌گرم بر لیتر و اسانس‌های زنیان و آویشن با غلظت‌های 250، 500، 750 و 1000 میلی‌گرم بر لیتر در دمای 20 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 5±60 درصد مورد مقایسه قرار گرفت و برخی از ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی گل‌ها اندازه‌گیری شد آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. نتایج آزمایش حاکی از تأثبر معنی‌دار تیمار‌های 8- هیدروکسی کوئینولین سولفات و اسانس‌های زنیان و آویشن بر شاخص‌های آنتوسیانین، وزن‌تر نسبی، درصد آب گل، محلول جذب شده، عمر گل‌جایی و pH محلول نگهدارنده بود. علاوه بر این نتایج نشان داد که تیمار 500 میلی‌گرم بر لیتر زنیان و 20 میلی‌گرم بر لیتر 8- هیدروکسی کوئینولین سولفات در بهبود خصوصیات فیزیکوشیمیایی و افزایش عمر گل‌جایی گل‌های بریده ژربرا نسبت به سایر تیمار‌ها مؤثر‌تر هستند و به ترتیب 6 و 4 روز نسبت به تیمار شاهد عمر گل‌جایی گل بریده ژربرا را افزایش دادند. هم‌چنین در این آزمایش مشخص شد غلظت‌های 1000 میلی‌گرم بر لیتر اسانس‌های زنیان وآویشن باعث سمیت و کاهش عمر گل‌جایی گل‌های بریده ژربرا شدند. کلمات کلیدی : گل بریده ژربرا، اسانس آویشن، اسانس زنیان، 8- هیدروکسی کوئینولین سولفات، عمر گل‌جایی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی