Skip to main content
SUPERVISOR
محمد شاهدی باغ خندان (استاد راهنما) مهرداد نیاکوثری (استاد راهنما)
 
STUDENT
Sayed mojtaba Hosseini bab anari
سیدمجتبی حسینی باب اناری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389
In this study the performance of a newly designed dryer was examined. The pilot scale microwave assisted spouted bed dryer was designed, constructed and tests were conducted for microwave leakage and pressure drop. The complete unit was then optimized to obtained the best performance possible. To examine its functionality and performance, the system was used to dry fresh sweet corn (MC=52% wb) to reach the moisture content of 13% (wb). Drying air temperature (40, 50 and 60oC) and microwave power output were used as variable processing parameters. Drying rate was evaluated and compared with thin layer and spouted bed dryer. Physical properties of final product such as color parametetrs (L, a, b), bulk and apparent densities were also evaluated. The analysis of data indicates the MWSB not only have higher efficiency in terms of energy consumption but also improved the drying rate by 50 %. The results showed an obvious reduction in energy consompotion according to application of hybrid technology (using microwave and spouted bed technique toghether) as a consequence of reducing drying time. Which In addition, the observations show that as the power of the microwave increases, a raise in the rate of drying was reached and as a consequence the duration of drying process declined. Referring to color analysis of the final products, the lightness (L value) of dried samples without considering the method of drying exhibited lower values by comparision to the fresh non-dried samples. More precisely, drawing an analogy between the L value of dried samples which were dired with different methods of drying, the MWSB dried samples possessed lower reduction in L value. Moreover, changes in the a value of all dried samples showed that this parameter was on the increase as against the fresh samples. However no changes were noticed referring to the b values of dried samples beside the fresh ones. Eventually, the results showed that MWSB has caused far little change in corn color than the thin layer and spouted bed dryer. Examination of changes in bulk density of dried sample showed that the bulk density of dried corns which were dried by MWSB was situated below the bulk density of dried corns which were undergone other drying methods. On the other hand, the bulk density of samples which were dried with MWSB showed a decline with an increase in microwave power and temprature. According to the results that were obtained, drying of corns causes an increase in apparent density of samples in general. Moreover, samples which were dried in MWSB resulted in lower increase in apparent density by comparision to samples which were obtained by thin layer and spouted bed drier.
در این پژوهش طراحی جدیدی از خشک کن بستر جهنده مجهز به مایکروویو صورت گرفت. خشک کن بستر جهنده مجهز به مایکروویو در مقیاس پایلوت طراحی، ساخته و سپس خروج اشعه از محفظه خشک کن و میزان افت فشار در آن بررسی شد، سپس این پارامترها به منظور بهبود فرایند خشک کردن بهینه گشت. به منظور بررسی عملکرد خشک کن، ذرت دانه ای به عنوان مطالعه موردی در این سیستم از رطوبت 54 درصد (بر مبنای ماده مرطوب) تا رطوبت 13 درصد خشک گردید. دمای هوای خشک کردن (40، 50 و60 در جه سانتی گراد ) و توان خروجی مایکروویو(900، 720 و540 وات) به عنوان متغیرهای فرایندی در نظر گرفته شد. سرعت خشک کردن در این خشک کن بررسی و با خشک کن های بستر جهنده و لایه نازک مقایسه شد. همچنین خصوصیات فیزیکی دانه¬های ذرت خشک شونده از قبیل پارامترهای رنگ(L، a وb)، دانسیته حجمی و ظاهری نیز بررسی شد. آنالیز داده¬ها نشان داد که سیستم بستر جهنده مجهز به مایکروویو علاوه بر مصرف انرژی کمتر، موجب کاهش زمان خشک کردن در حدود 50 درصد می شود. نتایج نشان داد که ترکیب دو نوع تکنولوژی(مایکروویو و بستر جهنده) در نتیجه کاهش زمان خشک کردن باعث مصرف انرژی کمتر می شود. مشاهدات نشان داد که با افزایش توان مایکروویو سرعت خشک کردن افزایش و بدنبال آن زمان خشک کردن کاهش می یابد. در بررسی رنگ محصولات نهایی مشخص شد که فاکتور روشنایی بدون در نظر گرفتن روش خشک کردن کاهش می یابد ولی این کاهش در نمونه های خشک شده با خشک کن بستر جهنده مجهز به مایکروویو کمتر است. علاوه بر این تغییرات پارامتر a در همه نمونه های خشک شده نشان دهنده افزایش این پارامتر در همه روش های خشک کردن نسبت به نمونه تازه است هر چند در فاکتور b نمونه ها نسبت به نمونه های تازه تغییری آماری معنی داری دیده نمی¬شود. سرانجام نتایج نشان داد که تغییرات رنگ نمونه های خشک شده در خشک کن بستر جهنده مجهز به مایکروویو نسبت به خشک کن بستر جهنده و لایه نازک کمتر می باشد. بررسی در دانسیته حجمی نمونه های خشک شده نشان داد که دانسیته حجمی نمونه های خشک شده در خشک کن بستر جهنده مجهز به مایکروویو کمتر از خشک کن های دیگر می باشد و از سوی دیگر دانسیته حجمی نمونه های خشک شده در خشک کن بستر جهنده مجهز به مایکروویو با افزایش توان مایکروویو کاهش می یابد. بر طبق نتایج بدست آمده از بررسی نمونه های خشک شده، دانسیته ظاهری نمونه های خشک شده در همه روش های خشک کردن نسبت به نمونه تازه افزایش داشت ولی این افزایش در دانسیته ظاهری در نمونه های خشک شده در خشک کن بستر جهنده مجهز به مایکروویو کمتر است. کلمات کلیدی: خشک کردن، بستر جهنده، مایکروویو، آهنگ خشک کردن، ذرت دانه

ارتقاء امنیت وب با وف بومی