Skip to main content
SUPERVISOR
Abbas Hemmat,Aminolah Masoumi,Mehdi Keshmiri,Mohammad jafar Sadigh
عباس همت (استاد راهنما) امین اله معصومی (استاد مشاور) مهدی کشمیری (استاد راهنما) محمدجعفر صدیق دامغانی زاده (استاد مشاور)
 
STUDENT
Samira Khademolqorani
سمیرا خادم القرآنی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Design, manufacturing and control of a robotic greenhouse tomato harvester: laboratory scale
Consumption of tomatoes is popular among Iranian in all seasons. Tomato is a sensitive product to pressure and impact. For customers to receive a high quality product, tomatoes need an appropriate harvesting time and method. Out of season tomatoes are produced in greenhouses. Due to non-uniform distribution of fruits on each plant, having an intelligent and powerful system to increase the speed and quality of harvesting is essential. In this study, an articulated arm configuration with three degrees of freedoms was designed, constructed and controlled. Furthermore, physical and mechanical properties of the tomato were measured. Puncture and burst studies were conducted using an Instron universal testing machine. To design the arm, a geometrical definition along with kinematical description of the linkages, dynamics analysis, type and layout of the joints, geometry of the links, materials, weight and dimensions of the links were considered. After simulation and motor selection, the mechanical model of the arm was modeled using available computing tools. Finally, a mechanical prototype of the robotic arm was constructed and tested. Image processing system was used to detect the tomato. The controlled system was then designed such that the arm was directed toward the target point. The results showed that the arm accuracy at final point in x, y and z axes was 1.2, 1.1 and 1.4 mm, respectively. The accuracy of the joints’ angle was estimated to be 1°.
گوجه فرنگی از سبزیجات اصلی سبد غذایی مردم کشورمان در تمام فصول سال است. محصولی حساس به ضربه و فشار، که زمان و روش برداشت مناسب را طلب می کند تا با کیفیت بالایی به دست مصرف کننده برسد. از متداولترین روش های تولید خارج از فصل، تولید در گلخانه است. به علت تراکم زیاد بوته در واحد سطح، نیروی کارگر زیادی نیاز دارد. به طوری که 40% کل هزینه های تولیدی به نیروی کارگری اختصاص دارد. به دلیل غیر یکنواخت بودن توزیع این محصول روی هر بوته و بوته های متفاوت، داشتن سیستمی هوشمند و توانا، سرعت و کیفیت برداشت را تا حد زیادی افزایش می دهد. در تحقیق حاضر یک بازوی سه درجه آزادی، جهت هدایت گیرنده نهایی به سمت گوجه فرنگی، طراحی، ساخته و کنترل شد. همچنین خواص فیزیکی و مکانیکی گوجه فرنگی اندازه گیری شد. آزمایش های تعیین مقاومت میوه به سوراخ شدگی و تعیین منحنی نیرو- تغییر شکل میوه تا حد پارگی به وسیله دستگاه جامع بارگذاری کشش و فشار انجام شد. به منظور طراحی و ساخت بازو، ابتدا طراحی مکانیزم و تحلیل سینماتیکی و دینامیکی انجام شد. بعد از انجام شبیه سازی و انتخاب موتورها، مدل مکانیکی بازو در نرم افزار مدلسازی شد. در نهایت ساخت و عیب یابی قسمت مکانیکی ربات انجام شد. در قسمت کنترل، شناسایی گوجه فرنگی با بهره گیری از یک سیستم پردازش تصویر انجام شد و یک سیستم کنترل بازو را برای رسیدن به نقطه هدف هدایت می کرد. در ارزیابی های انجام شده، دقت بازو در نقطه نهایی در راستای محورهای x، y و z به ترتیب 2/1،1/1 و 4/1 میلی متر اندازه گیری شد. دقت زاویه ای هر مفصل 1 درجه برآورد شد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی