Skip to main content
SUPERVISOR
Badraldinebrahim Seyed tabatabaei,Majid Talebi
بدرالدین ابراهیم سیدطباطبایی (استاد راهنما) مجید طالبی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Farideh Karimi jozestani
فریده کریمی جوزستانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394
Phenylalanine is an essential amino acid, participating in the protein structure, it is a precursor to the synthesis of many secondary metabolites. Secondary compounds play key and important roles in the plant and human health. The importance of phenylalanine and secondary metabolites derived from it and the direct relationship of these compounds with the nutrient-rich, have led to the attention being paid to the gene family of arogenat dehydratase ( adt ), which forms the last step in the synthesis of phenylalanine. Despite the great potential of lentils to increase nutritional value, especially as phenylalanine, so far no studies have been done to identify the arsenate dehydrogenase gene in this plant. In this study, four isoforms of arogenate dehydrate in lentils were detected. for this perpose, initially, the sequence of different isoforms of arogenate dehydrate gene was alighmented against gene bank and based on the conserved regions, specific primers were designed and amplified in lentil. Additionally, primers of the adt1 isoform amplified fragments of approximately 586 nucleotide pairs, adt2 about 367, adt3 about 598 and adt6 about 595 nucleotide pairs. The alighment of sequences with similar sequences in the gene bank database showed a high similarity and therefore the accuracy of sequences was confirmed. Similar regions were observed in all of the detected isoforms in lentils and other plants. These regions are related to the active site of the enzyme in relation to the conversion of sulfate to phenylalanine, as well as the position of phenylalanine binding to the regulation of the dehydratase enzyme. The adt2 isoform found in lentils and in other plants was very similar to the other isoforms, which is justified by the protection and homogenization of this isoform and its key role in providing a consistent need for phenylalanine. The phylogenetic tree resembles the four isoforms of adt in three distinct groups, while the adt3 and adt6 have the most similar isoform and are divergent. These results were consistent with the results of the phylogenetic tree of Arabidopsis. Keywords : Food Value, Lentil, Phenylalanine, Arogenat dehydratase
فنیل‌آلانین یک آمینو‌اسید ‌ضروری است که علاوه بر شرکت در ساختمان پروتئین، پیش‌ماده‌ی سنتز بسیاری از متابولیت‌های ثانویه نیز می‌باشد. ترکیبات ثانویه نقش‌های کلیدی و مهمی را در گیاه و بهبود سلامت انسان ایفا می‌کنند. اهمیت فنیل‌آلانین و متابولیت‌های ثانویه‌ی مشتق‌شده از آن و رابطه‌ی مستقیم این ترکیبات با ارزش غذایی باعث گردید خانواده‌ی ژنی آروجنات دهیدراتاز که آخرین مرحله‌ی مسیر سنتز فنیل‌آلانین را تشکیل می‌دهد، مورد توجه قرار گیرند. با وجود پتانسیل زیاد عدس برای افزایش ارزش غذایی خصوصاً از نظر فنیل‌آلانین تا کنون مطالعه‌ی چندانی در زمینه‌ی شناسایی ژن آروجنات دهیدراتاز در این گیاه انجام نشده است. در این تحقیق چهار ایزوفرم آروجنات دهیدراتاز در عدس ردیابی گردید. به این منظور ابتدا همردیف‌سازی توالی ایزوفرم‌های مختلف ژن آروجنات د‌هیدراتاز در بانک ژن صورت گرفت و بر اساس نواحی با بیشترین شباهت آغاز‌گر‌های اختصاصی طراحی و تکثیر آن‌ها در عدس بررسی گردید. آغاز‌گر‌های مربوط به ایزوفرم ‍ adt1 قطعاتی با طول تقریبی 586 جفت نوکلئوتید، adt2 قطعاتی با طول 367، adt3 طول 598 و adt6 طول 595 را تکثیر کردند. همردیف‌سازی توالی‌های به دست آمده با توالی‌های مشابه در پایگاه داده NCBI شباهت بالایی را نشان داد و بنابراین صحت ردیابی این توالی‌ها تأیید شد. نواحی مشابهی در همه‌ی ایزوفرم‌های ردیابی شده در عدس و گیاهان دیگر مشاهده گردید. این نواحی مربوط به جایگاه فعال آنزیم‌ در ارتباط با تبدیل پیش‌ماده‌ی آروجنات به فنیل‌آلانین و نیز جایگاه اتصال فنیل‌آلانین به دمین تنظیمی آنزیم‌ آروجنات دهیدراتاز می‌باشد. ایزوفرم adt2 ردیابی شده در عدس و در دیگر گیاهان مشابهت بسیار بالایی نسبت به سایر ایزوفرم‌ها نشان داد که با توجه به حفاظت شدگی و خانه‌دار بودن این ایزوفرم و نقش اصلی آن در تأمین نیاز همیشگی به فنیل‌آلانین قابل توجیه است. شباهت درخت فیلوژنتیکی، چهار ایزوفرم adt عدس را در سه گروه متمایز قرار داد در حالیکه ایزوفرم سه و شش آن بیشرین شباهت را با هم دارند و در فاصله‌ی زمانی دور‌تری از هم جدا شده‌اند؛ این نتایج با نتایج ترسیم درخت فیلوژنتیکی آرابیدوپسیس مطابقت داشت. کلمات کلیدی : ارزش غذایی، عدس، فنیل‌آلانین، آروجنات دهیدراتاز.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی