Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Saraji
محمد سراجی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Salman Javadian kish
سلمان جوادیان کیش

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391
In this study acrylamide was determined with the aid of single drop microextraction and gas chromatography, by means of electron capture detector (ECD).Influence of experimental parameters such as extraction solvent, salt effect, extraction time and temperature on the extraction yield examined and the extraction carried out in the optimized conditions of octanol solvent including 33% (w/v) sodium chloride in 5 (min) at room temperature. Prior to extraction, the derivatization process of acrylamide was done by adding of hydrobromic acid and ammonium peroxydisulphate under the conditions of 45 ? c, in 15 min. finally 1 µL of extractive sample was injected to the gas chromatography with ECD. Limit of detection and RSD and dynamic range of this procedure for existing acrylamide in water samples were estimated 0.6 µgl -1 and below 6 % and 1-100 µgl -1 , respectively; eventually the method was employed for real sample analysis of bread, potato chips and cake.
در این کار تحقیقاتی اندازه گیری آکریل آمید در مواد غذایی به کمک ریز استخراج قطره آویزان و کروماتوگرافی گازی با آشکارساز ربایش الکترونی صورت پذیرفت. تأثیر عوامل تجربی مانند نوع حلال استخراج، اثر نمک، دمای استخراج و زمان استخراج بر بازده استخراج مطالعه شدند و استخراج در شرایط بهینه ی حلال اکتانول در محلول حاوی 33? وزنی-حجمی نمک سدیم کلرید در دمای اتاق و زمان 0/5 دقیقه انجام شد. پیش از استخراج، فرآیند مشتق سازی آکریل آمید توسط افزودن هیدروبرمیک اسید و آمونیوم پراکسی دی سولفات در دمای 45 درجه سانتی گراد و زمان 0/15 دقیقه صورت پذیرفت. 0/1 میکرو لیتر از حلال استخراجی به دستگاه کروماتوگرافی گازی با آشکارساز ربایش الکترونی تزریق شد. حد تشخیص، انحراف استاندارد نسبی و ناحیه ی خطی این روش برای آکریل آمید موجود در نمونه های آبی به ترتیب 600 نانوگرم بر لیتر، کمتر از 0/6 درصد و 0/1 تا 0/100 میکروگرم بر لیتر محاسبه گردید. درنهایت این روش پس از فرآیندهای آماده سازی همچون خرد کردن، چربی زدایی، انحلال،سانتریفیوژ و فیلتر کردن و انجام مراحل مشتق سازی و ریز استخراج قطره آویزان برای آنالیز نمونه های حقیقی نان، چیپس سیب زمینی و کیک استفاده گردید.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی