Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Mir mohammad sadeghi,Amirmozafar Amini,Ali Zeinal Hamadani
جواد میرمحمدصادقی (استاد راهنما) امیرمظفر امینی سدهی (استاد راهنما) علی زینل همدانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mostafa TeImury
مصطفی تیموری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1385

TITLE

Economic and Social Evaluation of Saffron Production in Southern Khorasan Province, Iran
Saffron is a permanent plant that really work in dry continent. As continental conditions of Iran and especially Southern Khorasan province that water shortage is one of the most important factor in the process of agricultural development, enterprise and extension of this plant is very necessary and important. The object of this study is to assess the social and economic influence of Saffron plant in Southern Khorasan province. We use questionnaire as tool of adding data. The population of sample estimated 265 from Kukran formula. For doing pretest 30 farmer filled the questionnaire randomly, then for anglicizing data and calculating reliability of questionnaire soft ware package of -13 and also this soft ware used at next steps for calculating correlate coefficient, f test, regression and hypothesis test. The results show that some variables become decrease along the time like: agrarian space that planted each year, amount of production and rate of people engagement that produce Saffron. Vise versa some variable become increase along the time like: amount of production per hectare, income. Correlation analysis showed that there isn't relationship between farmer's output and some variables like age and amount of agrarian Vise versa there is a positive relationship between farmer's output and some independent variables like rate of literacy, rate of farming knowledge and cooperation to village's social structres. And also there is a negative relationship between farmer's output and some variables like farming history and agrarian space that planted Saffron each year. The results also showed that there is a meaning deference in output variable between the farmers that participate in educational- extensional Key Words : Saffron. Economic, Social, Southern Khorasan,
زعفران گیاهی پایاست که در شرایط آب و هوایی خشک داری عملکرد خوبی می باشد. با توجه به شرایط اقلیمی کشور و استان خراسان جنوبی که در آن آب یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده ی توسعه ی کشاورزی است، سرمایه گذاری و گسترش کشت و تولید این محصول از مزیت نسبی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اقتصادی و اجتماعی تولید زعفران در استان خراسان جنوبی در 7 شهرستان استان انجام گرفته است. پس از طراحی پرسشنامه، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 265 نفر برآورد گردید، سپس به صورت تصادفی تعداد 30 پرسشنامه برای تعیین روایی و پایایی در اختیار زعفران کاران استان خراسان جنوبی قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار -13 و روش های آماری ضریب همبستگی، آزمون f، آزمون t و رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد که روند سطح زیر کشت، مقدار تولید و اشتغال ایجاد شده از تولید زعفران در طی سال های مورد بررسی نزولی بوده، مقدار تولید در واحد سطح و درآمد ایجاد شده از تولید زعفران از یک روند صعودی برخوردار بوده است. متغیر سن و تعدد قطعات زمین تأثیر معنی داری بر عملکرد زعفران نداشته ولی متغیرهای سطح سواد، سطح دانش فنی و میزان همکاری با تشکل های روستایی تأثیر مثبت ولی متغیرهای سابقه فعالیت کشاورزی، سابقه ی فعالیت زعفران کاری زعفران کاری و سطح زیر کشت زعفران تأثیر منفی و معنی داری بر عملکرد زعفران داشته اند. نتایج همچنین مؤید این است که که بین زعفران کارانی که در دوره های آموزشی مربوط به زعفران شرکت داشته با زعفران کارانی که در دوره ها شرکت نداشته اند از حیث عملکرد تفاوت معنی داری وجود دارد این واقعیت برای کسانی که در چند سال اخیر مسئولیت اجتماعی یا سازمانی داشته یا نداشته اند و همچنین بین نظام های بهره برداری از حیث عملکرد زعفران مصداق دارد. کلمات کلیدی : زعفران، اقتصادی، اجتماعی، خراسان جنوبی.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی