Skip to main content
SUPERVISOR
محسن پیرمرادیان (استاد مشاور) فریبا امینی (استاد راهنما) علی اکبر رامین (استاد راهنما)
 
STUDENT
Homa Etemadi nasab
هما اعتمادی نسب

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

Effect of 1-Methylcyclopropene (1-MCP) on Storage And Shelf-life of Apple cv.”Golab”
Apple is one of the important fruit in Iran. From the respiration and ethylene production view, apple classified as a climacterics fruit. Therefore, any treatment can inhibite or prevent the action of ethylene, could increased the post-harvest storage span. 1-Methylcyclopropane (1-MCP) is one of the chemical witch is environmental save and use as a very small concentrations. In this experiment, the effects of 1-MCP at concentrations of 0 (as a control), 0.25, 0.5, 0.75 and 1 µl.l-1 were used in apple cv. "Golab Kohanz", a land race fruits which is cultivated from long times ago in Iran. In the experiment, the effect of 1-MCP on the storage life (1°C) and shelf life (20°C) was studied. After the 1-MCP treatments, they were moved to cold room at 2 ?C and RH of ca 90% for 150 days. Experiments were done at College of Agriculture, Isfahan University of Technology. Samples were removed from the cold room and analysis for physicochemical characteristics. The study was done through the split plot in time within a complete randomized design in 4 replications. The results of the study showed that the highest firmness and titratable acidity (TA) were seen in plants treated by1-MCP . "Golab Kohanz" apples treated with 1-MCP improved total soluble solid compared to the control non-treated fruits. In general, 1-MCP-treated apples delay ripening during storing in cold room and increased storage life. Moreover the least of pH, the ratio of TSS/TA and percent weight loss occurred on apples treated with 1-MCP. Apples treated with 0.75 and 1 ml.L -1 1-MCP had most firmness compared to the control non-treated fruits. The apples responded to 1 ml.L -1 and 0.75 ml.L -1 have indicated similar effect. The result obtained from the study over the effect of 1-MCP on the shelf life of "Golab Kohanz" apples in 20 ?C showed that this substances relatively positive effect on the preservation of fruit and it seems that 1-MCP is able to keep the quality of fruit over longer periods of time at shelf-life temperature. Golab Kohanz" apples treated with 1-MCP showed improved fruit firmness, titratable acidity (TA), and total soluble solid after 4 and 10 day at 20 ?C , compared to the control non-treated fruits. Also, treatment with 1-MCP significantly reduced pH and percent weight loss in "Golab Kohanze". In general, 1-MCP-treated apples delay ripening during storing in cold room and increased shelf life. Overall, the results indicate that 1-MCP has tremendous potential for maintaining apple quality during storage and post storage.
سیب یکی از مهمترین محصولات باغی کشور است، از نظر تنفس و تولید اتیلن سیب میوه ای فرازگرا است. هر ماده شیمیایی که بتواند از تولید اتیلن و یا از اثر آن جلوگیری کند می تواند سبب افزایش عمر انباری و قفسه ای شود. ?- متیل سیکلوپروپن، ماده ای گازی است که در غلظت های بسیار کم، آثار ضد اتیلنی داشته و تاثیر منفی بر محیط زیست و سلامت انسان ندارد، ضمن اینکه به سادگی قابل مصرف بوده و تاثیر آن دائمی نمی باشد. در این تحقیق تأثیر تیمارهای 1-MCP با غلظت‌های (0، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 میکرولیتر بر لیتر) بر عمر انبارمانی و قفسه ای میوه سیب رقم گلاب کهنز پیوند شده بر روی پایه مالینگ مرتون 106 مورد بررسی قرار گرفت. میوه‌ها بعد از نگهداری در سردخانه در دمای 2 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 90% جهت بررسی عمر انبارمانی، در فواصل زمانی3 هفته یکبار خارج شده و از نظر شاخص هایی نظیر سفتی بافت، درصد کاهش وزن، pH عصاره، اسید قابل تیتر و مواد جامد محلول مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای بررسی تیمار 1-MCP بر عمر قفسه ای میوه سیب پس از 60 و 150روز از سردخانه خارج شدند و پس ازصفر و 4 و 10 روز نگهداری در دمای 20 درجه سانتی گراد از لحاظ برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به صورت طرح کرت های خورد شده در زمان در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار انجام شد. نتایج آزمایش اول نشان داد که میوه های تیمار شده با 1-MCP ،در طی مدت نگهداری در انبار سرد، سفتی و اسید قابل تیتر بیشتری از میوه های شاهد را دارا بود. همچنین pH عصاره ، درصد کاهش وزن و شاخص طعم به طور معنی داری نسبت به شاهد کمتر بود. بیشترین سفتی در تیمار 0.75 و 1 میکرولیتر بر لیتر 1-MCP مشاهده شد که تفاوت معنی داری با هم نداشتند و کمترین سفتی مربوط به تیمار شاهد بود. بیشترین درصد کاهش وزن نیز مربوط به تیمار شاهد و کمترین آن مربوط به تیمار 1 میکرولیتر بر لیتر 1-MCP بود. نتایج آزمایش تیمار 1-MCP بر عمر قفسه ای میوه سیب گلاب کهنز نیز نشان داد که در میوه های تیمار شده با 1-MCP پس از 4 و 10 روز نگهداری در دمای 20 درجه سانتی گراد سفتی، اسید قابل تیتر و مواد جامد قابل حل به طور معنی‌داری بیشتر از میوه های شاهد اندازه گیری شد. همچنین pH عصاره و درصد کاهش وزن به طور معنی داری نسبت به شاهد کمتر بود. نتیجه کلی نشان می دهد که استفاده از تیمار 1-متیل سیکلوپروپن در افزایش عمر انبارمانی سیب رقم گلاب کهنز تأثیر مثبت داشته و سرعت تغییرات بیوشیمیایی در میوه سیب را کاهش می دهد. به نظر می رسد تیمار میوه ها با 1-MCP بر عمر قفسه ای میوه سیب در دمای20 درجه سلسیوس توانسته است کیفیت میوه ها را به مدت طولانی تری حفظ کند.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی