Skip to main content
SUPERVISOR
Ahmad Riasi,Mohammad ali Edriss,Javad Habibizad
احمد ریاسی (استاد راهنما) محمدعلی ادریس (استاد مشاور) جواد حبیبی زاد (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mahmood Zeraatkar
محمود زراعت کار

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Effect of alteration in n6:n3 fatty acids ratio in pre-mating diet on reproductive performance and twinning birth rate in Shall ewes
Decreased lambing rate is one of the main obstacles in the development of sheep rearing, which causes great economic losses to sheep farmers. The aim of the present study was to evaluate the effect of polyunsaturated fatty acids (PUFAs), including oils containing omega-6 and omega-3 fatty acids in the pre-breeding diet on folliculogenesis, blood metabolites and reproductive parameters in Shall ewes. For this purpose, 25 ewes were allocated to 3 experimental groups so that the control group had 9 animals and the two other groups (group fed calcium salt of soybean oil and group calcium slat of flaxseed oil) each had 8 animal. The energy and crude protein levels in the experimental diets were somewhat identical. The estrous cycles of all ewes were synchronized with insertion of intravaginal sponges containing progesterone in a 13 d period and one day before the removal of sponges, all ewes were injected 400-IU eCG intramuscularly. The growth and activity of ovarian follicles were monitored from 4 days before until 1 day after sponge removal using ultrasonography. Blood samples were taken from the jugular vein during the monitoring of ovarian follicles and also 12 days after the onset of estrus to evaluate the concentration of various blood metabolites. At the beginning of the study, all ewes were fed at the level of maintenance for 3 weeks as the adaptation period, and then all animals received the flushing diets for 4 weeks. Results showed that the experimental diets affect the population of medium size follicles at one day after sponge removal. In other words, the diets containing PUFAs oils (source of omega-6 and omega-3) had higher (P 0.05) medium size follicles compared to the control group. Blood triglyceride concentration was higher (P 0.01) in the group fed omega-6 source than those of the two other groups. The blood cholesterol and HDL were different (P 0.01) between the treatments, so that the highest concentrations were observed in omega-6 fatty acids, omega-3 fatty acids, and the control group, respectively. Although the concentration of blood progesterone was not different between the experimental groups, however, the orthogonal contrasts showed calcium salts of oils increased (P 0.01) the blood progesterone concentration at 12 d after the onset of estrus. Birth weight of lambs was not affected by the experimental diets, but sex and number of lambs affected the lambs' birth weight (P 0.01), so that female lambs and multiple lambs had lower weight. In general, it was concluded that using the calcium salts of PUFAs in flushing diet may have a positive effect on blood metabolites, hormones and the reproductive performance of Shall ewes. Keyword :Sheep, Flushing, Twinning, Follicular growth, Fatty acid, Omega-6, Omega-3
کاهش نرخ بره زایی یکی از موانع اصلی در توسعه گوسفنداری محسوب می شود که به گوسفند داران خسارت اقتصادی زیادی وارد می کند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر اسیدهای چرب غیر اشباع با چند پیوند دوگانه از جمله روغن های حاوی اسیدچرب امگا-6 و امگا-3 در جیره قبل از جفت گیری بر رشد فولیکول ها و متابولیت های خون و فراسنجه های تولیدمثلی میش های نژاد شال بود. برای این منظور 25 راس میش شال به سه گروه آزمایشی تقسیم شدند به طوری که در گروه شاهد 9 میش و در دو گروه دیگر شامل جیره حاوی روغن سویا و جیره حاوی روغن کتان 8 راس میش اختصاص داده شد. سطح انرژی و پروتئین خام در جیره های آزمایشی تا حدودی یکسان بود. چرخه فحلی تمام میش ها با استفاده از اسفنج آغشته به پروژسترون در یک دوره 13 روزه همزمان سازی شد و یک روز قبل از برداشتن اسفنج، 400 واحد بین المللی eCG به صورت عضلانی به همه میش ها تزریق شد. از 4 روز قبل تا 1 روز پس از برداشتن اسفنج وضعیت رشد و فعالیت فولیکول های تخمدانی با روش سونوگرافی بررسی شد. در مدت بررسی وضعیت فولیکول های تخمدانی و همچنین به فاصله 12 روز پس از مشاهده علایم فحلی، نمونه خون به منظور بررسی غلظت متابولیت های مختلف سرم از سیاهرگ گردنی گرفته شد. در شروع آزمایش جهت عادت پذیری به جایگاه، تمامی میش ها به مدت 3 هفته با جیره نگهداری و سپس به مدت 4 هفته با جیره های فلاشینگ تغذیه شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که جیره های آزمایشی بر جمعیت فولیکول های با قطر متوسط به فاصله یک روز پس از برداشتن اسفنج تاثیر داشت و در میش هایی که از جیره حاوی روغن (منبع امگا-6 و امگا-3) استفاده شد در مقایسه با گروه شاهد بیشتر (P 0.05) بود. غلظت تری گلیسرید سرم خون در گروه تغذیه شده با منبع امگا-6 نسبت به دو گروه دیگر بیشتر (P 0.01) بود. غلظت کلسترول و HDL در بین گروه های آزمایشی متفاوت (P 0.01) بود به طوری که بیشترین غلظت به ترتیب مربوط به جیره حاوی اسیدهای چرب امگا-6، اسیدهای چرب امگا-3 و گروه شاهد بود. هرچند غلظت پروژسترون بین گروه های آزمایشی متفاوت نبود ولی مقایسات متعامد نشان داد که استفاده از چربی کلسیمی شده موجب افزایش غلظت پروژسترون بفاصله 12 روز پس از شروع فحلی شد. وزن تولد بره ها تحت تاثیر گروه های آزمایشی قرار نگرفت ولی جنسیت و تعداد بره ها بر وزن تولد اثر گذار (P 0.01) بود، به طوری که بره های ماده و همچنین بره های چندقلو وزن کمتری داشتند. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد استفاده از چربی کلسیمی شده غیر اشباع در جیره فلاشینگ می تواند بر متابولیت ها، هورمون ها و عملکرد تولیدمثلی در میش های شال تاثیر مثبت داشته باشد. کلمات کلیدی : گوسفند، فلاشینگ، دوقلوزایی، رشد فولیکولی، اسید چرب، امگا-6، امگا-3

ارتقاء امنیت وب با وف بومی