Skip to main content
SUPERVISOR
Sadeghi Mohammad,Sayedamirhossein Mahdavi
محمد صدقی (استاد راهنما) سیدامیرحسین مهدوی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mojtaba Dalvi esfahani
مجتبی دلوی اصفهانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394
The aim of this study was to evaluate the effcts of different levels of barley malt extract (BME) as a nutritional supplement on the performance and immune response of laying hens at the peak and after peak production. This experiment was performed with 432 laying hens in a randomized complete design with 3 treatments of 6 replicate each for 18 weeks. Three dietary treatments including 0%, 0.2% and 0.4% of barley malt extract were used. Egg production, egg mass, egg weight, feed intake, feed conversion ratio, shell thickness, shell strength, shell weight, yolk height, yolk color and Haugh Units(HU), as well as antibody titers SRBC, Newcastle and Influenza viruses and the height of the villus and the depth of the crypt in the jejunum section were measured. The results showed that the percentage of egg production, egg weight, egg mass, feed conversion ratio and feed consumption at the age of 28-46 weeks (peak production and post peak) were not affected by experimental treatments. The egg shell thickness (p 0.001) and shell strength (p = 0.07) increased in both malt extract recipients as compared to the control treatment. The internal quality of the eggs such as the Haugh Units (p 0.05) and yolk height (p 0.01) increased in the malt extracts treatments as compared to the control treatment. Production of primary antibodies against SRBC was affected by barley malt extract, and increased dietary supplemented with 0.2% and 0.4% barley malt extract (p 0.05). Primary production of IgG antibodies against SRBC increased in the groups supplemented with 0.2 and 0.4% barley malt extract (p 0.01). Production of antibodies against Newcastle and Influenza viruses was not influenced by experimental treatments. Villus height and crypt depth were not affected by the treatments, while villus height to crypt depth ratio was improved (p 0.05) by adding 0.2% BME to the diet. The results of this study showed that adding malt extract to the laying hens diet can have a positive effect on egg quality, immune responses and intestinal health in laying hens. Keywords Barley malt extract, Immune System, yield, egg, laying hens.
هدف از مطالعه حاضر بررسی سطوح مختلف عصاره مالت جو(BME) به عنوان یک مکمل تغذیه ای بر عملکرد و پاسخ های ایمنی مرغان تخمگذار در مرحله پیک تولید و بعد از پیک تولید بود. این آزمایش روی 432 قطعه مرغ تخمگذار در قالب طرح کاملاَ تصادفی شامل 3 تیمار و 6 تکرار در مدت زمان 18 هفته انجام گرفت. 3 تیمار غذایی استفاده شده در این آزمایش شامل سطوح صفر ، 2/0 و 4/0 درصدBME بود. صفات مورد بررسی شامل درصد تولید تخم مرغ، توده تخم مرغ، وزن تخم مرغ، مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک، ضخامت پوسته، وزن پوسته، ارتفاع زرده، ارتفاع آلبومین، رنگ زرده و واحد هاو بود. همچنین تیتر آنتی بادی کل علیه گلبول قرمزگوسفندی (SRBC) و ویروس نیوکاسل و آنفولانزا اندازه گیری شد. به علاوه ارتفاع پرز و عمق کریپت در قسمت ژژنوم نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد درصد تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، توده تخم مرغ، ضریب تبدیل غذایی و مصرف خوراک در طیور تخمگذار در سن 28 تا 46 هفتگی (پیک تولید و بعد از آن)، تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. ضخامت پوسته تخم مرغ (01/0 p ) و استحکام پوسته (07/0 = p) در هر دو تیمار دریافت کننده عصاره مالت جو نسبت به تیمار شاهد بهبود یافت. صفات داخلی تخم مرغ مانند شاخص واحد هاو(05/0 p) و ارتفاع زرده (01/0 p) در تیمارهای دریافت کننده عصاره مالت جو نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. تولید آنتی بادی کل علیه گلبول های قرمز گوسفندی در دوره اول در تیمارهای دریافت کننده 2/0 و4/0 درصد عصارمالت جو افزایش یافت (05/0 p). تولید آنتی بادی IgG علیه گلبول های قرمز گوسفندی در دوره اول در تیمارهای دریافت کننده 2/0 و4/0 درصد عصاره مالت جو افزایش یافت (01/0 p). تولید آنتی بادی علیه ویروس نیوکاسل و آنفولانزا تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. ارتفاع پرز و عمق کریپت تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در تیمار 2/0?BME بهبود یافت (05/0 p). نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد عصاره مالت جو به عنوان یک مکمل در جیره طیور تخمگذار می تواند اثر مثبتی بر صفات کیفی تخم مرغ، پاسخ های ایمنی و سلامت روده مرغان تخمگذار داشته باشد. کلمات کلیدی : عصاره مالت جو، سیستم ایمنی، عملکرد، تخم مرغ، مرغ تخمگذار

ارتقاء امنیت وب با وف بومی