Skip to main content
SUPERVISOR
Badraldinebrahim Seyed tabatabaei,Mohammad ali Edriss,Hamid reza Rahmani
بدرالدین ابراهیم سیدطباطبایی (استاد مشاور) محمدعلی ادریس (استاد راهنما) حمیدرضا رحمانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Leila Jalilpiran
لیلا جلیل پیران

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1385

TITLE

Effect of Beta-Lactoglobulin Polymorphism Gene on Hostein Cow’s Performance Traits
An important purpose in dairy cattle breeding is reaching to an efficient and economic benefit without increasing the herd size. Milk and other dairy products are the most important parts of human foods. Therefore, increasing production and improvement of milk quality are always the main purpose in milk production industry. There are several selection methods which could be used to approach genetic improvement and increase the production and quality of milk products. New methods of selection like using genetic polymorphism of genes affecting production traits such as genetic markers along with other common methods of selection can accelerate the genetic improvement process. Also, increasing selection accuracy and reducing bias rate in evaluation of populations effectively. However, there are a lot of genes reported affecting milk production and milk contents which can be used as genetic markers such as beta-lactoglobulin gene. Beta-lactoglobulin is a small globular protein of whey protein in ruminants' milk which is present in some non-ruminants' milk too. Previous studies have shown this protein is a polymorph in most of dairy cattle breeds which is due to simple replacement of a base pair in beta-lactoglobulin gene which could be simply identified by PCR-PFLP technique. The purposes of this study were to determine the frequency of polymorphism at this locus and its effect on production traits of Iranian Holstein cattle. Therefore, a total of 234 blood samples were collected from four different farms in Isfahan city and genomic DNA was extracted by modified Miller's method. PCR-RFLP technique was used to determine the genotypes. The segment including the mutation resulting in polymorphism was amplified by specific primers. Then 262 bp product was digested by Hae III restriction enzyme. Digested product was loaded on 16% non denaturing polyacrylamide gel. Presence of segments with 109 and 153 bp referred to A allele and segments with 109, 79 and 74 bp referred to B allele. The results of allelic and genotype frequencies showed that B allele (0.525) and AB genotype (0.41) were most frequent ones. To study the effects of genotype, SAS software (Proc GLM) was employed. In the linear model of analysis, the effects of herd and genotype were considered as the fixed effects and days in lactation, dry period and open days were considered as the covariables. Among milk production and milk contents traits, reproduction and birth weight, genotypes were only significantly effective on birth weight (P 0.05) and crude milk production (P 0/10). AA genotype had the highest relationship with higher crude milk production as well as higher birth weight which might be considerd in selection index for suitable genotype selection of these traits.
رسیدن به بیشترین بازده و سود اقتصادی بدون افزایش اندازه گله از مهمترین اهداف مزارع پرورش گاو شیری است و با توجه به اینکه شیر و سایر محصولات حاصل از آن از مهم‌ترین اجزای تشکیل دهنده مواد غذایی انسان می باشند، افزایش تولید و بهبود کیفیت همواره به عنوان یکی از مهمترین اهداف در صنعت تولید شیر مطرح بوده است. برای رسیدن به بهبود ژنتیکی در زمینه افزایش تولید وکیفیت محصول، می‌توان از روش‌های انتخاب استفاده نمود. روش‌های جدید انتخاب مانند استفاده از چند شکلی ژنتیکی ژن‌های مؤثر بر صفات تولیدی به عنوان نشانگر ژنتیکی در کنار سایر روش‌های مرسوم موجب سرعت بخشیدن به فرآیند بهبود ژنتیکی، افزایش دقت در انتخاب و کم شدن میزان اریبی ارزیابی‌ها در جوامع مورد انتخاب می‌شود. ژن‌های زیادی تا کنون شناخته شده‌است که بر روی صفات تولید شیر و ترکیب مؤثر بوده‌است و می‌توان از این ژن‌ها به عنوان نشانگرهای ژنتیکی استفاده کرد. یکی از ژن‌هایی که برای این منظور پیشنهاد شده است، ژن پروتئین بتالاکتوگلوبولین می‌باشد. بتالاکتوگلوبولین پروتئین کوچک کروی و پروتئین اصلی بخش آب پنیر شیرنشخوارکنندگان است که در شیر برخی از غیر نشخوارکنندگان نیز موجود می‌باشد. مطالعات نشان داده که این پروتئین در اکثر نژادهای گاو شیری دارای چند شکلی است که این به دلیل جانشینی ساده یک جفت باز در ژن بتالاکتوگلوبولین است که می تواند با استفاده از تکنیک PCR-RFLP تشخیص داده شود. در این مطالعه هدف تعیین چند‌شکلی در این جایگاه و تعیین آثار این چندشکلی بر صفات تولیدی در گاوهای نژاد هلشتاین در ایران بود. در مجموع 234 نمونه خونی از گاوداری‌های استان اصفهان جمع آوری و به روش نمکی میلر استخراج DNA ژنومی انجام شد. برای تعیین ژنوتیپ از تکنیک PCR-RFLP استفاده شد، ابتدا قطعه حاوی جهش ایجاد کننده چند شکلی به وسیله آغازگرهای اختصاصی تکثیر شد. سپس محصول 262 جفت بازی توسط آنزیم HaeIII مورد هضم آنزیمی قرار گرفت و محصول هضم بر روی ژل پلی‌اکریل‌آمید بارگذاری شد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی