Skip to main content
SUPERVISOR
Morteza Zahedi,Mohammad reza Khajeh pour,Amirhossein Khoshgoftarmanesh
مرتضی زاهدی (استاد راهنما) محمدرضا خواجه پور (استاد مشاور) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد مشاور)
 
STUDENT
Marzieh Gorgi
مرضیه گرجی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Effect of the Concentration of Calcium and Potassium in Hydroponic Nutrient Solution on the Response of Safflower to Salinity
alinity is an important environmental stress which negatively affects the yield of different agricultural crops in many growing areas of the word. In this study three experiments were conducted to evaluate the response of different safflower genotypes to salinity and also to investigate the role of potassium and calcium in the salt tolerance of safflower plants. In the first experiment the effects of salinity at germination stage was studied in laboratory. The second and third experiments were carried out in green house to study the effects of salinity on safflower plants at vegetative stage using hydroponic nutrient solution. Thirteen safflower genotypes were evaluated in the first and second experiments at two levels (0 and 100 mM) of NaCl. In third experiment the response of a sensitive safflower genotype to salt stress was studied with consideration of two levels of salinity (0 and 100 mM of NaCl) and four nutrient treatments (Johnson solution, Johnson solution + 10 mM potassium, Johnson solution + 5 mM calcium, Johnso solution + 10 mM potassium and 5 mM calcium) as experimental factors. The germination rate and percentage and the root and shoot length of germinated seeds were reduced under saline treatments. The effects of the interaction between salinity and genotype on germination factors were not significant. Plant height, number of leaves per plant, leaf area index, and shoot and root dry matter were decreased at saline treatments. The reductions in shoot dry matter in saline compared to non saline treatment were about 32 percent for the most and about 60 percent for the least tolerant genotype. The concentration and the content of potassium, calcium, and magnesium in the shoots and roots were decreased but those of sodium were increased at salinity. The reduction in shoot dry mater at salinity was less in the treatment in which the concentration of calcium was increased. Increasing the concentration of potassium and calcium together in solution led to a bigger reduction in shoot dry matter at salinity. The results of this experiment show that the negative effects of salinity can be mitigated by increasing the concentration of calcium in nutrient solution.
شوری یکی از تنش های محیطی مهمی است که سبب کاهش عملکرد بسیاری از گیاهان زراعی در مناطق مختلف دنیا شده است. این تحقیق در قالب سه آزمایش مجزا جهت ارزیابی عکس‌المعل ژنوتیپ‌های گلرنگ به شوری و بررسی نقش پتاسیم و کلسیم در میزان تحمل گیاه به شوری انجام شد. آزمایش اول جهت ارزیابی واکنش گیاه در مرحله جوانه‌زنی در آزمایشگاه و آزمایشات دوم و سوم جهت مطالعه عکس‌العمل گیاه به شوری در مرحله رشد رویشی در شرایط گلخانه در محیط کشت هیدروپونیک (با استفاده از محلول غدایی جانسون) صورت گرفت. در آزمایش اول و دوم سیزده ژنوتیپ گلرنگ در دو سطح شوری صفر و 100 میلی مولار نمک طعام ارزیابی شدند. در آزمایش سوم واکنش یک ژنوتیپ حساس به شوری گلرنگ در دو سطح شوری صفر و 100 میلی مولار نمک طعام و چهار تیمار کودی شامل محلول غذایی جانسون، محلول جانسون + 10 میلی‌مولار پتاسیم، محلول جانسون + 5 میلی‌مولار کلسیم و محلول جانسون + 10میلی‌مولار پتاسیم و 5 میلی‌مولار کلسیم مورد مطالعه قرار گرفت. در مرحله جوانه‌زنی سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و طول ساقه‌چه در اثر شوری کاهش یافت. در این مرحله اثر متقابل سطوح شوری و ژنوتیپ برای صفات جوانه‌زنی معنی‌دار بود. شوری باعث کاهش ارتفاع گیاه، تعداد و سطح برگ در گیاه و همچنین وزن خشک برگ، ساقه و ریشه گردید. وزن خشک اندام‌هوایی در محیط شور نسبت به محیط غیر شور در مقاومترین ژنوتیپ‌ حدود 32 درصد و در حساسترین ژنوتیپ‌ حدود 60 درصد کاهش یافت. همچنین در اثر تیمار شوری غلظت‌ و محتوای پتاسیم، کلسیم و منیزیم در اندام‌هوایی و ریشه کاهش و در نقطه مقابل غلظت و محتوای سدیم در این اندام ها افزایش یافت. درصد کاهش وزن خشک اندام هوائی در محیط شور در تیماری که غلظت کلسیم در محلول غذایی به تنهائی افزایش یافته بود نسبت به دیگر تیمارهای آزمایشی کمترین بود. گرچه افزایش توأم غلظت پتاسیم و کلسیم در محلول غذایی باعث کاهش بیشتر وزن خشک تولید شده توسط گیاه در محیط شور گردید. نتایج حاصل از این آزمایش نشان می‌دهد که افزایش غلظت کلسیم در محلول غذایی می تواند اثر شوری بر رشد گیاه را تعدیل نماید.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی