Skip to main content
SUPERVISOR
غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) رحمان جهانیان (استاد مشاور) محسن دانش مسگران (استاد مشاور) مسعود علیخانی (استاد مشاور) محمد خوروش (استاد راهنما)
 
STUDENT
Heshmat alah Bahrami yekdangi
حشمت اله بهرامی یکدانگی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Doctor of Philosophy (PhD)
YEAR
1388
The subject of this study that was conducted in three separate experiments. In the first experiment, 12 lactating Holstein cows (2 parities, 50 ± 10 days in milk and the average milk production of 45 kg) used 4 × 4 Latin square design that included 4 treatments and 3 replications (cows). In the second experiment, 9 lactating Holstein cows (2 parities, 50 ± 12 days in milk and the average milk production of 48 kg) used 3 × 3 Latin square design that included 3 treatments and 3 replications (cows). Treatments 1 to 4 in the first experiment consisted of diet containing 18, 17.2, 16.4, and 15.6 percent crude protein, respectively with the 18 percent crude protein diet considered the control group. Rumen degradable protein levels were constant across the treatments (approximately 10.9 percent DM basis) while rumen undegradable protein was gradually decreased. Treatments 1 to 3 in the second experiment consisted of diet containing 16.4, 15.6, and 14.8 percent crude protein, respectively with the 16.4 percent crude protein diet considered the control group. rumen undegradable protein levels were constant across the treatments (approximately 5.6 percent DM basis) while rumen degradable protein was gradually decreased. In the three experiment consist of 18, 16.4 and 14.8 % CP that use select treatment from 1 and 2 experiments on 300 head dairy herd n reproductionperformance. In the first experiment the diets had no significant effect on milk production and composition. But dry matter intake and 4 percent fat-corrected milk in treatment 3 was significantly higher than the other groups. Apparent digestibility of dietary protein in the first treatment was more than other groups. In the second experiment milk urea nitrogen due to decrease rumen degradable protein significantly decreased, and a numerical decrease in rumen ammonia-N concentration was observed. Results of the three experiments showed that the decrease in the level of crude protein, rumen undegradable protei and rumen degradable protein (respectability, 14.8, 4.7 and 9.3 percent DM) have no negative effect on milk production and composition, DMI and reproduction performance.
هدف از این تحقیق که در سه آزمایش جداگانه انجام گرفت تعیین سطح بهینه پروتئین خام، پروتئین عبوری و پروتئین قابل تجزیه در شکمبه در گاوهای پرشیر هلشتاین می باشد. در آزمایش اول با استفاده از 12 راس گاو هلشتاین شیرده و در آزمایش دوم با بهره گیری از 9 راس گاو هلشتاین شیرده زایش دوم در قالب طرح مربع لاتین مکرر 3 ×3 انجام گردید. تیمارها در آزمایش اول جیره های آزمایشی شامل 18 ، 2/17 ،4/16 و 6/15 درصد پروتئین خام بود.. در آزمایش دوم جیره های آزمایشی شامل 4/16 ، 6/15 و 8/14 درصد پروتئین خام بود. در آزمایش سوم که ترکیبی از از آزمایش اول و دوم بود، تیمارهای 18، 4/16 و 8/14 از هر دو تیمار انتخاب شد و به صورت گله ای برخی از پارامترهای تولیدمثلی تست گردید. جیره های آزمایشی تاثیر بر تولید و ترکیبات شیر نداشتند. ماده خشک مصرفی و تولید شیر تصحیح شده بر اساس 4 درصد چربی در تیمار سوم آزمایش اول به طور معنی داری بیشتر از سایر گروها بود (05/0P ). قابلیت هضم ظاهری پروتئین برای جیره آزمایشی اول در آزمایش اول بیشتر از سایر گروها بود (05/0P ). در آزمایش دوم ازت اوره ای شیر به سبب کاهش پروتئین قابل تجزیه در شکمبه کاهش معنی داری نشان داد. نتایج این دو آزمایش نشان داد که کاهش سهم پروتئین خام و پروتئین عبوری و پروتئین قابل تجزیه در شکمبه (به ترتیب 8/14 و 7/4 و 3/9درصد ماده خشک تاثیر منفی بر تولید شیر، ماده خشک مصرفی شده نداشته و در آزمایش اول سبب بهبود ماده خشک مصرفی گردید. در آزمایش سوم نیز سطوح مختلف پروتئین خام تاثیر معنی داری بر مصرف ماده خشک، تولید شیر و ترکیبات آن نداشت، علاوه بر آن پارمترهای تولیدمثلی و خونی نیز تحت تاثیر قرار نگرفت ولی غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات تحت تاثیر قرار گرفت. واژه های کلیدی: پروتئین عبوری، گاو هلشتاین، پروتئین خام و تولید و ترکیبات شیر

ارتقاء امنیت وب با وف بومی