Skip to main content
SUPERVISOR
Rahman Jahanian,Masoud Alikhani
رحمان جهانیان (استاد راهنما) مسعود علیخانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mehdi Ahmadi dastgerdi
مهدی احمدی دستگردی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Effect of Dietary Supplementation of 1, 25-Dihydroxy Cholecalciferol on Performance, Immune Responses, Eggshell Quality and Mineral Digestibility in Aged-Laying Hens
The present study was conducted to investigate the effect of active metabolite of vitamin D (1, 25-dihydroxy cholecalciferol or calcitriol) in comparison with vitamin D 3 on performance, egg quality and ileal nutrient digestibility of aged-laying hens. A total of 150 Hy-line W-36 laying hens of 92 wk of age were used in a completely randomized design with 5 replicates of 5 birds each. Dietary treatments consisted of the 3 levels of vitamin D 3 (50, 62.5, and 75 ?g/kg of diet) and 3 different calcitriol levels (5, 10, and 15 ?g/kg), which fed to the birds during a 77 d feeding period including 7 d for adaptation and 70 d as main recording period. Results showed that during the first 35 d period, increasing dietary vitamin D 3 and calcitriol to 62.5 and 10 ?g/kg of diet, respectively, caused significant increases (P 0.05) in egg production. Also, these levels tended (P=0.0507) to improve egg mass. However, in the second 35 d period, the moderate levels of vitamin D 3 and calcitriol improved egg production, egg mass (P 0.01) and feed conversion efficiency (P 0.05). Among egg quality indexes, only eggshell thickness (P 0.05) and shell breaking strength (P 0.01) were improved by vitamin D level in the first trial period. The vitamin source and level hadn't significant effect on antibody production titer against Newcastle disease virus during both 6 and 12 days post vaccine inoculation. Hens fed on calcitriol-diets had greater quantities of ash and Ca in their eggshell compared with vitamin D 3 counterparts. However, eggshell P content wasn't influenced by the level or source of vitamin D. Furthermore, dietary calcitriol supplementation resulted in significant (P 0.05) increase in tibial ash and tended to increase tibial Ca (P=0.0789) and P (P=0.0863). Serum mineral analysis showed that source of vitamin D had a considerable (P 0.01) impact on serum calcium and zinc concentrations so that, birds on calcitriol diets had higher levels of theses two elements in their serum. Although ileal digestibilities of crude protein and P weren't affected by dietary treatments, source and level of vitamin D had significant impact on Ca and total ash digestibilities. The highest digestibility coefficients were achieved by using 62.5 and 10 ?g/kg vitamin D 3 and calcitriol, respectively. The present findings indicate that supplementation of 10 ?g/kg calcitriol into the aged-laying hen's diets in addition to maintaining laying performance, could improves both eggshell thickness and strength. Keywords: Laying hen, Vitamin D 3 , Calcitriol, Performance, Eggshell Quality, Ileal Digestibility
مطالعه حاضر به منظور بررسی تأثیر استفاده از فرم فعال ویتامین D (1 و 25- دی هیدروکسی کولکسیفرول یا کلسی‌تریول) در مقایسه با ویتامین D 3 معمولی بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ و قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی در مرغان تخمگذار مسن به انجام رسید. برای این منظور، از تعداد 150 قطعه مرغ تخمگذار هایلاین W-36 در سن 92 هفتگی در قالب یک طرح کاملاَ تصادفی با 5 تکرار و 5 قطعه مرغ به ازاء هر تکرار استفاده شد. تیمارهای غذایی شامل سه سطح ویتامین D 3 (سطوح 50، 5/62 و 75 میکروگرم بر کیلوگرم جیره) و سه سطح کلسی‌تریول (سطوح 5، 10 و 15 میکروگرم بر کیلوگرم جیره) بود که طی یک دوره آزمایشی 77 روزه شامل 7 روز دوره عادت پذیری و 70 روز مرحله رکورد برداری اصلی، به پرندگان تغذیه گردید. نتایج نشان داد که در طی 35 روز اول آزمایش، افزایش سطح ویتامین D 3 و کلسی‌تریول به ترتیب به 5/62 و 10 میکروگرم بر کیلوگرم باعث افزایش معنی‌دار (05/0 P) درصد تخمگذاری شد. همچنین این سطوح تمایل داشتند (0507/0=P) که بازده تولید تخم‌مرغ را بهبود بخشند. اما در طی 35 روز دوم، سطوح متوسط ویتامین D 3 و کلسی‌تریول، تأثیر معنی‌داری بر درصد تخمگذاری، بازده تولید تخم‌مرغ (01/0 P) و راندمان تبدیل غذا (05/0 P) داشتند. از بین مولفه‌های کیفی تخم‌مرغ، ‌فقط ضخامت (05/0 P) و استحکام پوسته (01/0 P) و آن هم فقط در نیمه اول دوره آزمایش، تحت تأثیر سطح ویتامین D بهبود یافت. منبع و سطح ویتامین D تأثیری بر تیتر تولید آنتی‌بادی در روزهای 6 و 12 بعد از واکسیناسیون نداشتند. بطور کلی، با افزایش سطح ویتامین D (صرفنظر از نوع منبع آن)، میزان کلسیم پوسته تخم‌مرغ افزایش (05/0 P) یافت، اما بین سطوح متوسط و بالای ویتامین D 3 و کلسی‌تریول از لحاظ این مؤلفه تفاوت معنی‌داری وجود نداشت. همچنین مصرف کلسی‌تریول باعث افزایش چشمگیر (05/0 P) درصد خاکستر استخوان درشت‌نی شد و تمایل داشت که میزان کلسیم (0789/0=P) و فسفر (0863/0=P) استخوان را نیز افزایش دهد. بررسی غلظت عناصر سرم خون نشان داد که نوع منبع ویتامین D جیره، تأثیر معنی‌داری (01/0 P) بر غلظت عناصر کلسیم و روی در سرم خون داشت، بطوریکه پرندگان تغذیه شده با جیره‌های حاوی کلسی‌تریول،‌ غلظت بالاتری از این دو عنصر را در سرم خون خود داشتند. اگرچه قابلیت هضم ایلئومی پروتئین خام و فسفر تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت، اما منبع و سطح ویتامین D، تأثیر چشمگیری (05/0 P) بر قابلیت هضم خاکستر کل و کلسیم داشتند و بالاترین ضرایب قابلیت هضم، با مصرف سطوح 5/62 و 10 میکروگرم بر کیلوگرم ویتامین D 3 و کلسی‌تریول حاصل شد. در مجموع، نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن است که مصرف 10 میکروگرم بر کیلوگرم کلسی‌تریول در جیره مرغان تخمگذار مسن، علاوه بر حفظ تولید، می‌تواند ضخامت و میزان استحکام پوسته را بهبود بخشد. واژگان کلیدی: مرغ تخمگذار، ویتامین D 3 ، کلسی‌تریول، عملکرد، کیفیت پوسته تخم‌مرغ، قابلیت هضم ایلئومی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی