Skip to main content
SUPERVISOR
Sadeghi Mohammad,Sayedamirhossein Mahdavi
محمد صدقی (استاد راهنما) سیدامیرحسین مهدوی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mohammad Mahdi Belkameh
محمدمهدی بلکامه

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

The Effect of Different Levels of Dietary Magnesium on Eggshell Quality and Laying Hens Performance
This study was aimed to investigate the effect of different levels of dietary magnesium on egg shell and internal quality and laying hens performance. Four dietary treatments including a basal diet containing 1.7 g/kg Mg and three additional diets supplemented with 2, 4 or 6 g/kg MgO to provide 2.54, 3.38 or 4.22 g/kg Mg were used in a completely randomised design. A total of 120 white bovans layers (4 treatments, 5 replicates and 6 hen in each repetition) were fed with dietry treatments for 8 weeks. Diets were similar for ME (kcal/kg), CP and other nutrient. Hen-day egg production and egg weight were recorded daily, whereas feed intake, egg mass and feed conversion ratio were recorded biweekly. Four eggs per replicate were randomly collected at the end of each period (each 14 days) to measure egg shell and internal quality. Results indicated increasing concentrations of Mg in the diets significantly increase hen-day egg production and feed intake (P 0.05). No significant diferences were observed on egg weight and egg mass, however this parameters improved numerically by inclusion of Mg in the diets. Different levels of dietary Mg have no significant effect on feed conversion ratio, daily weight gain and shell percentage. Shell weight, shell thickness and eggshell strength increased significantly with addition of Mg in the diets (P 0.05). Dietery treatments significantly increase yolk weight (P 0.05). Mg concentrations have no effect on albumin weight, Haugh unit, yolk shape index and egg shape index. In the total experimental period the addition of Mg to the diets significantly decrease egg yolk color (P 0.05). In conclusion the results of this study indicate that supplementation of Mg up to 4.22 g/kg in the diet of laying hens can improve laying hens performance and increase eggshell quality. Keywords: Laying hens, magnesium, eggshell quality, performance, egg internal quality
مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر سطوح مختلف منیزیم جیره بر کیفیت پوسته و محتویات داخلی تخم مرغ و همچنین عملکرد مرغ های تخمگذار صورت گرفت. بدین منظور از یک جیره پایه که حاوی g/kg 7/1منیزیم بود بعلاوه سه سطح 54/2، 38/3 و 22/4 گرم که به ترتیب با اضافه کردن 2، 4 و 6 گرم اکسید منیزیم به هر کیلوگرم جیره پایه بدست می آمد، استفاده شد. تعداد120 قطعه مرغ تخمگذار سفید از سویه بوونز در سن 35 هفتگی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی بین 4 تیمار با 5 تکرار و 6 مشاهده در هر تکرار توزیع شده و به مدت 8 هفته با جیره های آزمایشی تغذیه شدند. جیره ها از لحاظ میزان انرژی قابل متابولیسم، پروتئین و سایر مواد مغذی مشابه بودند. تولید و وزن تخم مرغ به صورت روزانه و مصرف خوراک، ضریب تبدیل و توده تخم به صورت دوره ای (14 روز) اندازه گیری شد. در پایان هر دوره از هر قفس 4 عدد تخم مرغ جهت اندازه گیری صفات مربوط به کیفیت پوسته و محتویات داخلی تخم مرغ به آزمایشگاه ارسال گردید. نتایج آزمایش نشان داد افزایش سطح منیزیم جیره باعث افزایش درصد تولید و مصرف خوراک روزانه می شود (05/0 P). افزودن منیزیم به جیره تأثیر معنی داری بر میانگین وزن تخم مرغ و توده تخم مرغ نداشت اما باعث افزایش عددی این پارامتر ها گردید. سطوح مختلف منیزیم بر ضریب تبدیل غذایی، افزایش وزن روزانه و درصد پوسته بی اثر بود. وزن پوسته، ضخامت پوسته و استحکام پوسته به دنبال افزایش منیزیم جیره به طور معنی داری افزایش یافت (05/0 P). همچنین مکمل منیزیم باعث افزایش معنی دار وزن زرده شد (05/0 P). سطوح مختلف منیزیم تأثیری بر وزن سفیده، واحد هاو، شاخص شکل زرده و شاخص شکل تخم مرغ نداشت. در کل دوره افزایش منیزیم جیره باعث کاهش شاخص رنگ زرده شد (05/0 P). نتایج این مطالعه نشان می دهد که مکمل کردن جیره مرغ های تخمگذار با منیزیم تا سطح 22/4 گرم در کیلوگرم خوراک می تواند موجب بهبود عملکرد و افزایش کیفیت پوسته تخم مرغ شود. کلمات کلیدی : مرغ تخمگذار، منیزیم، کیفیت پوسته، عملکرد، محتویات داخلی تخم مرغ

ارتقاء امنیت وب با وف بومی