Skip to main content
SUPERVISOR
Rasool Kosar,Gholam-Reza Ghorbani,Sabihe Soleimanianzad
رسول کوثر (استاد راهنما) غلامرضا قربانی خراجی (استاد مشاور) صبیحه سلیمانیان زاد (استاد راهنما)
 
STUDENT
Leila Kaviani fazi
لیلا کاویانی فیضی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Effect of different levels of rumen undegradable protein on volatile fatty acids and ruminal bacteria population in Holstein calves
The purpose of this study was to investigate the effect of feeding different levels of processed soybean meal on the of ruminal microorganisms including three types of cellulitecs: (Fibrobacter succinogenes, Ruminococcus albus and Ruminococcus flavefacience ) and two proteolytics ( Butyrivibrio fibrisolvens , Prevotella ruminicola ) using Real time PCR. The treatments were treatment 1 (starter or concentrate containing 30% common soybean meal), treatment 2 (starter containing 10% processed soybean meal and 20% soybean meal), and treatment (ration containing 15% processed soybean meal and 15% soybean meal) For this purpose, thirty nine Holstein calves were assigned to 3 experimental treatments CB calves per treatment in a completely randomized design. Rumen fluid was sellected at 65 days of age and stored after being combined with RNAlater in a freezer-80?C. The results of this study showed that feeding of treatment 3 (15%) increased the concentration of propionic acid, isovalic, caproic and valeric acid in comparison with the control (0%). feeding 15% FSBM caused an increased in the population of Prevotella.ruminicola bacteria and a decrease in the population of Ruminococcus albus bacteria and Butyrivibrio fibrisolvens compared to the control (0%). feeding processed soybean meal did not affect Fibrobacter succinogenes and Ruminococcus flavefacience . Compared to SBM, M contained a lower amount of large peptides but had higher crude protein and small-sized peptides, protein content was increased from 43.3% for SBM to 48.2% for M (P 0.001). Furthermore, small peptides content was increased (P 0.01), but large peptides content was decreased (P 0.001) in M compared to SBM. The present data exhibited that, there was a greater level of small peptides in M compared to SBM. Acetic acid level and large peptides there was a positive correlation and Ruminococcus albus , Butyrivibrio fibrisolvens . there was a positive correlation between propionic acid and isovaleric acid and small peptides and Prevotella.ruminicola . According to the obtained results, it can be concluded that the consumption of processed soybean can increase the population of proteolytic bacteria by increasing the amount of small peptides, and also increase the concentration of propionic acid. so consuming processed soybean can help to grow rumen in Holstein calves. Keywords : cellulolytic, Proteolytic, Real time PCR, volatile fatty acid, processed soybean
هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تغذیه سطوح مختلف سویای فرآوری شده بر تغییر جمعیت میکروارگانیسم های شکمبه شامل سه گونه از سلولولیتیک ها ( فیبروباکترساکسینوژنز، رومینوکوکوس آلبوس، رومینوکوکوس فلاوفاسینس ) و دو گونه از باکتری های پروتئولیتیک ( پری وتلا رومینوکولا و بوتیری ویبریوفیبری سالوینس ) با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلیمراز در زمان واقعی(Real time) بود. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار اول (جیره حاوی 30 درصد کنجاله سویای معمولی،تیمار کنترل)، تیمار دوم (جیره حاوی 10 درصد کنجاله سویا فرآوری شده و 20 درصد کنجاله سویای معمولی) و تیمار سوم (جیره حاوی 15 درصد کنجاله سویای فرآوری شده و 15 درصد کنجاله سویای معمولی) بود. برای این منظور 39 راس گوساله هلشتاین به 3 تیمار آزمایشی در 13 تکرار و در قالب طرح کاملاًتصادفی اختصاص داده شدند. گوساله ها 3 روز بعد از تولد وارد طرح شدند و یک هفته بعد از شیرگیری (67 روزگی) از طرح خارج شدند. مایع شکمبه در 65 روزگی از گوساله ها گرفته شد و پس از ترکیب با RNA later در فریزرC ?80- نگهداری شد . نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد پروتئین سویای معمولی در مقایسه با پروتئین سویای فرآوری شده دارای مقدار کمتری از پپتیدهای بزرگ بود اما دارای میزان بیشتری پروتئین خام و پپتیدهای کوچک اندازه بود. محتوای پروتئین از 3/43 درصد برای کنجاله سویا به 2/48 درصد برای کنجاله سویا فرآوری افزایش یافت (01/0 P). با فرآوری کنجاله سویا محتوای پپتیدهای کوچک اندازه آن افزایش یافت (01/0P )، اما مقدار پپتید های بزرگ در مقایسه با کنجاله سویا کاهش یافت (01/0 P). تغذیه تیمار سوم(15%) سبب افزایش غلظت پروپیونیک اسید، ایزووالریک، کاپروئیک و والریک اسید نسبت به تیمار کنترل (0%) شد. تغذیه تیمار حاوی 15% کنجاله سویای فرآوری شده سبب افزایش جمعیت باکتری های پری وتلا رومینو کولا و کاهش در جمعیت باکتر ی های رومینوکوکوس آلبوس و بوتیری ویبریوفیبری سالوینس نسبت به تیمار کنترل (0%) شد. تغییر سطوح پروتئین سویای فرآوری شده بر جمعیت فیبروباکترساکسینوژنز و رومینوکوکوس فلاوفاسینس موثر نبود. آنالیز فاکتور ها نشان داد که بین سطح اسید چرب فرار استات و پپتید های بزرگ و نسبت باکتری های رومینوکوکوس آلبوس و بوتیری ویبریوفیبری سالوینس ارتباط مستقیم و مثبت وجود داشت و همچنین بین تغییر سطح اسید پروپیونیک و ایزووالریک و میزان پپتید های کوچک و پری وتلا رومینوکولا ارتباط مستقیم و مثبت وجود داشت. با توجه به یافته های حاصله می توان نتیجه گرفت که مصرف سویای فرآوری شده می تواند از طریق افزایش میزان پپتید های کوچک اندازه سبب افزایش جمعیت باکتری های پروتئولیتیک و همچنین موجب افزایش غلظت اسید پروپیونیک شود. بنابراین مصرف سویای فرآوری شده می تواند به رشد و توسعه شکمبه در گوساله های هلشتاین کمک کند. کلمات کلیدی : سلولولیتیک، پروتئولیتیک، Real time PCR، اسید های چرب فرار، سویای فرآوری شده ، گوساله های شیرخوار

ارتقاء امنیت وب با وف بومی