Skip to main content
SUPERVISOR
Ali Sadeghi sefidmazgi,Sayedamirhossein Mahdavi,Mehdi Rahim malek,Ahmad Riasi
علی صادقی سفیدمزگی (استاد مشاور) سیدامیرحسین مهدوی (استاد راهنما) مهدی رحیم ملک (استاد مشاور) احمد ریاسی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Seyede asma Mousavi
سیده اسماء موسوی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Effect of Essential Oils and By-Products of Medicinal Plants at Different Levels (Rosemary, Thyme, Dill and Peppermint) in Diets Containing Fish Oil on Performance, Egg Quality and Immunological Responses of Laying Hens
The current study was conducted to evaluate the effect of different levels of dietary supplementation of herbal essential oil and byproduct mixture ( Thymus vulgaris, Mentha piperita,Rosmarinus offisinalis and Anethum graveolens ) and different dietary fat sources on performance, egg quality, immunological and histological responses of laying hens. In this study, 240 hen layers were randomly distributed among two of 12 experimental treatments with 4 replicates of 5 birds each. At the first trial, dietary treatment consisted of three levels of herbal essential oil mixture (0, 100 and 200 mg/kg) and two sources of fat (fish oil and soybean oil), and in the second experiment, treatments included three levels of herbal byproducts blend (0, 2.5 and 5%) and two sources of fat (fish oil and soybean oil) that fed during a 80 d feeding trial including 10 days for adaptation period and 70 days as main recording period. Performance parameters including feed intake, feed conversion ratio, egg production percentage, egg weight, egg mass and also egg quality were calculated on d 35, and 70 of experiment. To investigate of immunological response, sheep red blood cells (SRBC) were injected in two times with 10 d interval; thereby, hens were bled 6 and 12 d after the first and second injection, respectively. Moreover, Newcastle disease virus was injected and then sera were taken 6 d after injection. In addition, differential leukocyte counts were evaluated at the end of experiment. On d 70 of experiment, two birds of each cage were exsanguinated to evaluate the relative weight of internal organs, and also to sample ileal content and jejunal morphology. The results showed that adding fish oil significantly increased spleen weigh (P 0.01), liver malondialdehyde (MDA) concentration (P 0.05), egg color index (P 0.05), egg mass (P 0.05), number and diameter of laminaproperia lymphoid follicles (P 0.05) and also led to a reduction in serum ALP enzyme activity (P 0.01), serum cholesterol and triglyceride concentration (P 0.01), yolk cholesterol (P 0.01), hepatic fat (P 0.01), heterophil to lymphocyte ratio (P 0.05) and villus height (P=0.08). Moreover, herbal essential oil mixture also led to a reduction in blood cholesterol and triglyceride concentration (P 0.01), enzyme activities of SGPT and SGOT (P 0.01), the relative weight of liver (P 0.01), heterophil to lymphocyte ratio (P 0.05), intestinal pathogen population (P 0.01) and hepatic and serum MDA concentration (P 0.05). Also, it caused an improvement in antibody titer against SRBC and Newcastle disease virus (P 0.01), villus height to crypt depth ratio and diameter of laminaproperia lymphoid follicles (P 0.01) as well as egg shell hardness and thickness (P 0.01). Additionally, administration of different levels of herbal byproducts only improved antibody titer against SRBC (P 0.05), number and diameter of laminaproperia lymphoid follicles and goblet cell (P 0.01) and egg shell quality (P 0.05) and also ileal Escherichia coli population (P 0.01). In general, results indicated that dietary inclusion of fish oil with 200 mg/kg essential oil mixture led to the best immunological and intestinal histological responses, a modulation in serum lipid profile and also egg mass index. Furthermore, humoral immunity, bacterial population and egg shell quality were remarkably affected by supplementation of herbal byproduct mixture. Keywords: Thymus vulgaris, Mentha piperita, Rosmarinus offisinalis, Anethum graveolens, fish oil, performance, egg quality, laying hens.
مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر سطوح مختلف مخلوط اسانس و پسماند گیاهان آویشن، رزماری، شوید و نعناع فلفلی در جیره های حاوی منابع مختلف روغن، بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و پاسخ های ایمونولوژیک و هیستولوژیک مرغ های تخم گذار طراحی و اجرا گردید. این بررسی در قالب دو آزمایش فاکتوریل 3×2 بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار و 5 مشاهده در هر تکرار انجام گرفت. فاکتورهای مورد بررسی شامل مخلوط اسانس در 3 سطح (صفر، 100 و 200 میلی گرم) و منبع روغن در دو منبع (روغن ماهی و روغن سویا) بودند. طول دوره اصلی آزمایش 70 روز و دوره عادت پذیری 10 روز در نظر گرفته شد. فراسنجه‌های عملکردی شامل خوراک مصرفی، ضریب تبدیل خوراک، درصد تولید، وزن و بازده تولید تخم‌مرغ در سه بازه زمانی شامل 35 روز اول، 35 روز دوم و کل دوره محاسبه گردید و شاخص‌های کیفی تخم‌مرغ در پایان دوره اول و دوم مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور بررسی پاسخ‌های ایمنی پرندگان، تزریق گلبول‌های قرمز گوسفندی (SRBC) در دو زمان به فاصله 10 روز انجام و 6 روز پس از تزریق اول و 12 روز پس از تزریق دوم نمونه‌گیری از خون صورت گرفت. هم‌چنین 10 روز قبل از اولین تزریق SRBC واکسن نیوکاسل تجویز گردید و نمونه‌گیری از خون 6 روز پس از آن صورت گرفت. شمارش تفکیکی گلبول‌های سفید در پایان مرحله دوم آزمایش ارزیابی شد. در پایان دوره آزمایش دو پرنده از هر قفس به منظور بررسی وزن نسبی اندام های داخلی، نمونه‌برداری از محتویات ایلیوم و بافت مخاطی ژژنوم کشتار شدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که استفاده از روغن ماهی وزن نسبی طحال (01/0P )، غلظت مالون دی آلدئید کبدی (05/0P )، شاخص رنگ تخم مرغ (05/0P )، توده تخم مرغ (05/0P )، تعداد و قطر غدد لنفاوی غیرمنتشره لامیناپروپریا (05/0P ) را افزایش و منجر به کاهش فعالیت آنزیمALP (01/0P ) و غلظت کلسترول و تری گلیسرید پلاسما (05/0P )، کلسترول زرده (01/0P )، چربی کبد (01/0P )، نسبت هتروفیل به لنفوسیت (05/0P ) و طول پرز (08/0P=) گردید. مخلوط اسانس های گیاهی نیز منجر به کاهش غلظت کلسترول و تری گلیسرید (01/0P ) خون، فعالیت آنزیم های SGOT و SGPT (01/0P )، وزن نسبی کبد (01/0P )، نسبت هتروفیل به لنفوسیت(05/0P )، جمعیت پاتوژن روده ای (01/0P )، غلظت مالون دی آلدهید سرم و کبد (05/0P ) گردید؛ حال آنکه موجب بهبود تولید آنتی بادی علیه SRBC و ویروس نیوکاسل (01/0P )، نسبت طول پرز به عمق کریپت و نیز قطر غدد لنفاوی (01/0P ) و استحکام و ضخامت پوسته تخم مرغ شد (05/0P ). استفاده از سطوح مختلف پسماندهای گیاهی تنها موجب بهبود معنی دار تیتر آنتی بادی علیه گلیول قرمز گوسفندی (05/0P )، تعداد و قطر غدد لنفاوی و سلول های گابلت (01/0P )، کیفیت پوسته تخم مرغ (05/0P ) و نیز جمعیت اشرشیا کلی ایلیومی (01/0P ) گردید. لذا یافته‌های مطالعه حاضر بیانگر آن است که بهره‌گیری از روغن ماهی به همراه 200 میلی گرم بر کیلوگرم مخلوط اسانس موجب بروز بهترین پاسخ‌های ایمونولوژیک، هیستولوژیک روده، تعدیل پروفیل چربی های خونی و نیز شاخص توده تخم مرغ گردید، حال آنکه در استفاده از پسماند تنها پاسخ ایمنی هومورال، جمعیت باکتریایی روده و کیفیت پوسته تحت تاثیر قابل ملاحظه ای قرار گرفت. کلمات کلیدی: آویشن، رزماری، شوید، نعناع فلفلی، روغن ماهی، عملکرد، کبد چرب، آنزیم های کبدی، مرغ تخمگذار

ارتقاء امنیت وب با وف بومی