Skip to main content
SUPERVISOR
محمد خوروش (استاد راهنما) غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) حمیدرضا رحمانی (استاد مشاور) مسیح اله فروزمند (استاد مشاور)
 
STUDENT
SHAHAB MAZLOOM
شهاب مظلوم

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Effect of Feeding Protected Fat Supplements During the Transition Period of Holstein Dairy Cows on Performance, Immune System and Blood Parameters of their Calves
Our objective in current study was to investigate the effects of feeding fat supplements rich in linoleic acid ( ca-salt of soybean oil ) on immune response of Holstein dairy cows in transition period and their calves’ performance, immune response, and blood parameters. Twenty four multiparous Holstein dairy cows (700 ± 50 kg and 260 days in pregnant; n = 12 for each treatment), were used in a completely randomized design. Treatment were: 1) Control group (calves that their dams did not receive fat supplements), and 2) Fat group (calves that their dams received fat supplements at 2% of dietary DM. Diets were balanced according to NRC 2001 and were isocaloric and isonitrogenous. Since 41 d before anticipated calving date, and in order to minimize the difference among cows and equilibrate their body condition scores, cows were housed in an individual stalls and fed with farm routine ration. Then 21 d before anticipated calving date, cows were fed dietary treatments as TMR and ad-libitum at two equal portions in the morning and evening meals. Upon calving, cows were milked and colostrums sampled. After calving, calves were housed in individual stalls and received their dam’s colostrums at the rate of 10% of body weight for 3 consecutive days. Calves had free access to water and starter and received an equal amount of whole milk throughout the experiment. Calves performance and immune response were studied. Blood sampling were done on the day of birth, 1, 3, 10, and 21. In order to stimulate calves immune system 1.5 cc SRBC (10%) shot (on the day of 38 and 48) was injected and ten day after each shot blood sampled. Data were analyzed using the MIXED procedure of SAS (SAS Institute, 2003). Calf was the specified term for the repeated measures, whereas the best covariance structure was compound symmetry based on the smallest Bayesian criterion. Differences between treatments were declared significant at P ? 0.05 and means were compared using the Tukey multiple comparison test. Feeding fat did not affect cow’s final weight and body weight changes at prepartum period, although dry matter intake of cows fed control diet was greater than those of fat group. Blood plasma parameters of cows including triglyceride, cholesterol, very low and high density lipoproteins were not affected by treatments. Results showed that feeding ca-salt of soybean oil did not affect colostrums volume and their respective constituents. Also, birth weight was not differed among treatments but calves in fat group had greater dry matter intake. Average daily gain but not feed efficiency was greater in calves in fat group compared to calves in control group. Calves in fat group were weaned ten day earlier than that of control group. Amount of blood anti-body at first and second stimuli and also blood white cells count including lymphocytes, neutrophils, eosinophils and monocytes were not affected by treatments.
هدف از انجام این مطالعه، تقویت سیستم ایمنی گاو با تغذیه چربی غنی از اسید لینولئیک در دوره انتقال و بررسی تأثیر آن بر عملکرد، تقویت سیستم ایمنی و فراسنجه های خونی گوساله های آنها بود. بدین منظور در این مطالعه از 24 رأس گاو شیرده نژاد هلشتاین چند شکم زایش به صورت تصادفی استفاده گردید و گاوها به دو گروه 12 رأسی تقسیم شدند. یکی از این گروه ها با چربی مورد نظر (240 گرم به ازاء هر رأس در روز بر حسب ماده خشک) تغذیه شده و گروه دیگر، جیره بدون چربی دریافت کردند (گروه کنترل). گاوها از 41 روز قبل از زمان زایش احتمالی به مدت 20 روز به منظور عادت دهی و حذف تفاوت اسکور بدنی در طول طرح، وارد جایگاه های انفرادی شدند و پس از آن، جیره های تعیین شده به مدت 21 روز برای هر تیمار، صبح و بعد از ظهر به صورت TMR و آزاد در اختیار گاوها قرار گرفت. پس از زایش، گوساله های متولد شده به سالن های سرپوشیده و جایگاه انفرادی منتقل شدند و به مدت 3 روز به میزان 10 % وزن بدن خود ازآغوز مادران خود تغذیه شدند. پس از این 3 روز، گوساله ها به جایگاه های انفرادی منتقل شدند و آب و جیره آغازین به صورت آزاد در اختیار آنها قرار گرفت و تغذیه شیر نیز برای همه گوساله ها یکسان در نظر گرفته شد و در طی دوره، عملکرد و بهبود سیستم ایمنی گوساله ها بررسی شد. در زمان های تولد، 1، 3، 10 و 21 روزگی خون گیری جهت بررسی پارامترهای خونی انجام گرفت. نمونه آغوز نیز در همان زمان زایش گرفته شد. تزریق 5/1 سی سی سوسپانسیون گلبول قرمز گوسفندی (SRBC)، ده درصد، در 38 و 48 روزگی جهت تحریک سیستم ایمنی گوساله ها انجام شد و در 48 و 58 روزگی گوساله ها (10 روز بعد از هر تحریک)، خون گیری به منظور بررسی پاسخ همورال تیمارها، طی دو تحریک سیستم ایمنی صورت گرفت. نتایج در این آزمایش نشان داد که حضور مکمل روغن سویای کلسیمی شده در جیره دوره انتقال گاوهای نژاد هلشتاین، در کل دوره، در حجم و درصد ترکیبات آغوز تفاوت معنی داری را ایجاد نکرد و همچنین وزن تولد بین دو تیمار تفاوت معنی داری را نشان نداد. ماده خشک مصرفی گوساله ها در گروه چربی بالاتر بود و تفاوت معنی داری را نشان داد. افزودن این مکمل چربی در جیره های قبل از زایش گاوها، باعث افزایش معنی داری در افزایش وزن روزانه در گوساله های گروه چربی شد و نسبت افزایش وزن روزانه به ماده خشک مصرفی (بازده خوراک) در دوتیمار تفاوت معنی داری را نشان نداد. سن از شیرگیری در گوساله های گروه چربی 10 روز به صورت معنی داری کاهش نشان داد. در رابطه با گلبول های سفید خون مانند: نوتروفیل ها، لنفوسیت ها، مونوسیت ها و ائوزونوفیل ها در بین دو تیمار هیچ تفاوت معنی داری دیده نشد. در میزان آنتی بادی در تحریک اول و تحریک دوم بین دو تیمار آزمایشی تفاوت معنی داری نبود. پارامترهای خونی گوساله ها پس از انجام آنالیزها نتایج متفاوتی را نشان دادند. به صورتی که تری گلیسیرید و VLDL–کلسترول در گروه بدون چربی افزایش معنی داری داشتند و همچنین کلسترول در گروه بدون چربی افزایش نشان داد که این افزایش تمایل به معنی داری را نشان داد. ولی در میزان HDL–کلسترول در بین تیمارها تفاوت معنی داری وجود نداشت. افزودن مکمل چربی در دوره انتظار زایش گاوها بر وزن نهایی و تغییرات بدن گاوها از

ارتقاء امنیت وب با وف بومی