Skip to main content
SUPERVISOR
Sayedamirhossein Mahdavi,Ahmad Riasi
سیدامیرحسین مهدوی (استاد مشاور) احمد ریاسی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Robabeh Abbasi
ربابه عباسی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Effect of Fennel and Ajwain Essential Oils on Performance, Blood Metabolite and Oxidative Parameters and Liver and Kidney Histopathology in Male Wistar Rats during Dexamethasone Stress Induction
The aim of present study was to investigate the effect of feeding fennel and ajwain essential oils on improving the damages caused by oxidative stress in rat as a mammalian model. For this purpose, 40 adult male Wistar rats with 294 ± 31g average body weight were used in a completely randomized design with 5 treatments and 8 replications each. The experimental groups were: 1- Control group without stress and supplementation (CON), 2- Stress group without supplementation (STR), 3- Stress group fed fennel essential oil (STR+FE), 4- Stress group fed ajwain essential oil (STR+AE), 5- Stress group fed mixed essential oils of fennel and ajwain (STR+FE+AE). The induction of stress was done by daily i.m. injection of dexamethasone (1 mg/kg BW/d). Essential oils of fennel, ajwain and their mixture were fed using the gastric gavage (100 mg / kg BW) in a 21 d period. Results showed that body mass index, body weight and feed intake in stressed groups decreased (P 0.05) compared to the CON group. However, feeding the essential oils improved these condition, so that in the fifth group (STR+FE+AE) the body mass index and body weight had highest increase. The group fed ajwain had the highest (P 0.05) feed intake than those the others. Relative weight of liver had significantly difference (P 0.05) between the experimental groups, so that in STR group liver had the highest relative weight. The results of blood metabolites showed that serum albumin in the stressed group was higher (P 0.05) than the control group and the groups treated with essential oils. However, malondialdehyde and alkaline phosphatase were not affected by the treatments. The activity of alanine amino transferase (ALT) and aspartate amino transferase (AST) enzymes increased (P 0.05) in the STR group compared to the CON group, and feeding essentiol oil could significantly decrease (P 0.05) the level of these enzymes. Moreover, the superoxide dismutase and glutathione peroxidase enzymes decreased (P 0.05) in the STR group. On the other hand, feeding essential oils increased (P 0.05) the serum superoxide dismutase enzyme. Feeding fennel essential oil increased (P 0.05) glutathione peroxidase in blood serum compared to STR group. The results of histology showed that feeding fennel essential oil improved liver damage in general. It was concluded that fennel and ajwain essential oils had potential to improve the damage induced by oxidative stress in rats. Therfore, feeding these essential oils in dairy cows’ nutrition, which are sensitive to metabolic stress in early lactation, could have positive effects. Key words: Oxidative stress, fennel and ajwain essential oils, blood metabolites, histology, rat
هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر مصرف اسانس‌های رازیانه و زنیان بر بهبود آسیب‌های ناشی از تنش اکسیداتیو در موش صحرایی به عنوان یک مدل پستاندار بود. برای این منظور از 40 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با میانگین وزن 31±294 گرم، در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 8 تکرار ‌به‌ازای هر تیمار استفاده شد. گروه‌های آزمایشی عبارت بودند از: 1- گروه کنترل بدون ایجاد تنش و مصرف مکمل (CON)، 2-گروه تنش بدون مصرف مکمل (STR)، 3-گروه تنش با مصرف اسانس رازیانه (STR+FE)، 4-گروه تنش با مصرف اسانس زنیان (STR+AE)، 5-گروه تنش با مصرف مخلوط اسانس‌های رازیانه و زنیان (STR+FE+AE). برای القای تنش یک نوبت دگزامتازون به میزان 1 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به‌صورت داخل ماهیچه‌ای تزریق شد. اسانس‌های رازیانه، زنیان و مخلوط آن‌ها به میزان 100 میلی‌گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن به صورت گاواژ معدی به مدت 21 روز به موش‌های صحرایی خورانده شد. نتایج نشان داد که شاخص توده بدنی، وزن بدن و مصرف خوراک در گروه‌های تحت تنش نسبت به گروه کنترل کاهش معنی‌دار (05/0 P) داشت. اما، مصرف اسانس‌ها این شرایط را بهبود داد، به طوری که در گروه پنجم با مصرف مخلوط اسانس‌ها بیشترین (05/0 P) افزایش شاخص توده بدنی و وزن بدن حاصل شد. مصرف خوراک در گروه مصرف کننده زنیان به طور معنی داری (05/0 P) بیشتر از گروه‌های دیگر بود. وزن نسبی کبد در گروه‌های آزمایشی تفاوت معنی‌داری (05/0 P) داشت، به‌طوری که در گروه تحت تنش بدون مصرف اسانس وزن کبد بیشترین بود. نتایج متابولیت‌های خون نشان داد که آلبومین سرم خون در گروه تنش نسبت به گروه کنترل و گروه‌های مصرف کننده اسانس‌ها به طور معنی داری (05/0 P) بیشتر بود. اما، غلظت مالون‌دی‌آلدئید و فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. میزان فعالیت آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز در گروه تنش نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری (05/0 P) افزایش یافت و مصرف اسانس ها فعالیت این دو آنزیم را به طور معنی‌داری (05/0 P) نسبت به گروه تنش کاهش دادند. غلظت آنزیم‌های سوپراکسید دسموتاز و گلوتاتیون‌پراکسیداز نیز در گروه تنش کاهش معنی‌داری (05/0 P) داشت. مصرف اسانس‌ها غلظت آنزیم سوپراکسید‌دسموتاز خون را نسبت به گروه تنش افزایش (05/0 P) داد. مصرف اسانس رازیانه موجب افزایش معنی دار (05/0 P) غلظت آنزیم گلوتاتیون‌پراکسیداز سرم خون نسبت به گروه تنش شد. نتایج بافت شناسی نشان داد که مصرف اسانس‌ رازیانه آسیب‌های کبدی ناشی از تنش را تا حدود زیادی رفع نمود. نتیجه گرفته شد که اسانس‌های رازیانه و زنیان می توانند آسیب‌های ناشی از تنش القایی در موش صحرایی را بهبود ‌بخشند. بنابراین، مصرف این اسانس ها در تغذیه گاوهای شیری که در ابتدای دوره شیردهی دچار تنش های متابولیکی می شوند، احتمالا اثرات مفیدی دارد. واژگان کلیدی: تنش اکسیداتیو، اسانس‌های رازیانه و زنیان، متابولیت‌های خون، بافت‌شناسی، موش صحرایی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی