Skip to main content
SUPERVISOR
Mahdieh Gholami,Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Bahram Baninasab
مهدیه غلامی (استاد مشاور) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد راهنما) بهرام بانی نسب (استاد راهنما)
 
STUDENT
Somayeh Karimi
سمیه کریمی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Effect of Foliar-applied Silicon in the Form of Mineral and Complexed with Amino Acids on Alleviating Salinity-induced Oxidative Stress in Pistachio Rootstocks
Silicon (Si) is not considered as an essential plant nutrient, but its beneficial effects on plant growth and yield have been reported. Silicon nutrition seems to be useful in alleviating harmful effects of various stresses, including salinity on certain plants. Salinity is one of the most important abiotic stresses negatively affecting pistachio production in most parts of the world such as Iran. Considering the economic importance of pistachio production as a strategic product, it is important to find out proper management approaches to increase plant tolerance to salinity. In this soilless culture experiment, the effect of foliar-applied Si in the form of mineral and complexed with amino acids histidine (His) and methionine (Met) on alleviating salt-induced damages on pistachio rootstock ( Pistachio vera L. cv. Badami zarand) was investigated. Pistachio seedlings were grown in pots containing a mixture of sand and perlite (2:1 v/v) in greenhouse and exposed to different levels of salinity (0, 40, 80, 120 mM NaCl) for 70 d. Different Si solutions including potassium silicate, and complexes of Si with histidine (Si-His) and histidine plus methionine (Si-His-Met) were applied as foliar spray at 3 times with 20-d intervals. A Si-free solution containing only His free of Si was used to distinguish the effects of Si and amino acids. The control was considered free of Si and amino acids. Salinity resulted in significant decreases of the measured vegetative traits including stem length and diameter and fresh and dry weight of shoots and roots. Salinity stress significantly increased the ion leakage, malondialdehyde (MDA) content, sodium (Na) concentration and proline content of the leaves, and caused a significant decrease i the leaf relative water content, total chlorophyll concentration and fluorescence chlorophyll. In addition, a significant increase in the leaf activity of catalase (CAT), peroxidase (POD) and superoxide dismutase (SOD) enzymes was observed. Salinity also enhanced leaf protein content. In contrast, foliar application of Si resulted in higher leaf relative water content and chlorophyll concentration and lower ion leakage and MDA content of the plants exposed to salt stress. Based on the results, Si applied from the source of potassium silicate was effective in reducing the damage caused by salinity stress on pistachio rootstocks via improvement of certain plant physiological characteristics. Keywords : Silicon, Amino chelate, Salinity Stress, Antioxidant Enzymes, Pistachio
سیلیسیم به عنوان یک عنصر غذایی ضروری در تغذیه گیاهان شناخته نشده است اما بسیاری از اثرهای مفید آن بر رشد و عملکرد گیاهان گزارش شده است. سیلیسیم در کاهش اثرهای زیان بار تنش های مختلف از جمله شوری در بسیاری از گونه های گیاهی مؤثر بوده است. شوری یکی از تنش های غیر زیستی مهم است که تولیدات کشاورزی را در بسیاری از اراضی کشاورزی دنیا از جمله باغات زیرکشت پسته ایران تحت تأثیر قرار داده است. با توجه به اهمیت اقتصادی تولید پسته به عنوان یک محصول راهبردی ارایه راهکارهای مدیریتی برای افزایش تحمل گیاه در برابر شوری اهمیت دارد. هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر تغذیه برگی سیلیسیم به شکل معدنی و کمپلکس شده با آمینواسیدها بر کاهش خسارت ناشی از تنش شوری در گیاه پسته رقم بادامی ریز بود. دانهال های پسته در محیط ماسه و پرلایت (2:1) در گلخانه رشد داده شده و به مدت 70 روز در معرض سطوح مختلف شوری شامل 0، 40، 80 و 120 میلی مولار کلرید سدیم قرار گرفتند. تغذیه برگی با محلول های حاوی سیلیسیم شامل سیلیکات پتاسیم و آمینوکلات های سیلیسیم-هیستیدین و سیلیسیم-هیستیدین-متیونین انجام شد. یک تیمار آمینواسید هیستیدین بدون سیلیسیم برای تفکیک تأثیر سیلیسیم و آمینواسید استفاده شد. یک تیمار بدون سیلیسیم و بدون آمینواسید به عنوان شاهد انتخاب شد. تغذیه برگی با فاصله زمانی 20 روز یکبار در 3 نوبت انجام گرفت. شوری اثر معنی داری بر کاهش صفات رویشی گیاه پسته از قبیل طول و قطر ساقه و وزن تر و خشک شاخساره و ریشه داشت. تنش شوری باعث افزایش معنی دار مقدار نشت یونی، مقدار مالون دآلدهید، غلظت سدیم و مقدار پرولین برگ و کاهش معنی دار درصد نسبی آب، مقدار کلروفیل کل و مقدار فلورسانس کلروفیل برگ شد. همچنین شوری فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالار (CAT)، پراکسیداز (POD) و سوپراکسیددیسموتاز (SOD) و مقدار پروتئین برگ را افزایش داد. در مقابل، تغذیه برگی سیلیسیم، در شرایط تنش شوری سبب افزایش درصد نسبی آب برگ و مقدار کلروفیل و کاهش درصد نشت یونی و مقدار مالون دآلدهید برگ شد. بر اساس نتایج این پژوهش تغذیه برگی سیلیسیم از منبع سیلیکات پتاسیم با بهبود بسیاری از ویژگی های فیزیولوژیکی گیاه پسته سبب کاهش خسارت ناشی از تنش شوری شد. کلمات کلیدی : سیلیسیم، آمینوکلات، تنش شوری، آنزیم های آنتی اکسیدان، پسته

ارتقاء امنیت وب با وف بومی