Skip to main content
SUPERVISOR
Masoud Alikhani,Ebrahim Ghasemi,Ahmad Riasi
مسعود علیخانی (استاد راهنما) ابراهیم قاسمی (استاد راهنما) احمد ریاسی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Ali Sharbafan
علی شعربافان مجاور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Effect of forage and non forage fiber sources in starter feed on performance, nutritional behaviour and rumen of suckling lambs
The objective of this study was to investigate the effects of different forage and nohy; forage fiber sources on the performance, chewing activity, digestion, blood parameters of young lambs. Thirty lambs of Ghezel (average age of 2 days and average weight of 5.5 kg) were tested in completely randomized design with 3 treatments for 65 days (45 days pre-weaning and 20 days post-weaning). Experimental diet consist of: 1- control( with no fiber source; 2- starter containing 7% barley straw; 3- starter containing 15% sugar beet pulp.The lambs were weighted on d 45 and 65 after 14-16 h of fasting. Daily dry matter consumption of lambs fed control, starter containing 7% barley straw, starter containing 15% sugar beet pulp were 515, 596 and 596 g/d, which were affected by experimental treatments (P 0.05), so that the feed intake in starter diet containing straw beet pulp were higher than the control in post-weaning. Daily weight gain, weight in pre and post-weaning periods were not affected by experimental diet. Eating time, rumination and total chewing time were significantly higher in lambs fed starter containing straw than control and beet pulp (P 0.01). Dry matter, organic matter digestibility were the highest in the control diet. There was no significant difference in the pH of the ruminal fluid among treatments. Blood glucose concentration in lambs receiving the control and straw diet was higher than the beet pulp (P 0.05). Blood urea nitrogen and beta-hydrobutyric acid were not significantly different between treatments. Feeding fiber source in particular straw improved feed in take and chewing activity but had no effect on growth performance and decrease nutrient digestibility. Keywords: starter - fiber – beet pulp- suckling lambs – barley straw
هدف از این مطالعه بررسی تاثیر منابع الیافی مختلف آغازین، بر عملکرد، فعالیت جویدن، قابلیت هضم و فراسنجه‌های خونی بره‌های شیرخوار می باشد. تعداد 30 بره شیرخوار نژاد قزل (میانگین سنی 2 روز و میانگین وزنی 3/5 کیلوگرم) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار به مدت 65 روز (45 روز جهت شیرخواری و 20 روز پس از شیرگیری) مورد آزمایش قرار گرفتند. جیره‌های آزمایشی شامل 1- شاهد 2- آغازین با 7 درصد کاه جو 3- آغازین با 15 درصد تفاله چغندر قند بود. بره‌ها در روز‌های 45 و 65 پس از 14-16 ساعت گرسنگی توزین ‌شدند. ماده خشک مصرفی روزانه ی بره‌های تغذیه شده با جیره‌های شاهد، آغازین کاه و آغازین تفاله چغندر قند به ترتیب 515، 596 و 596 گرم در روز بود که تحت تاثیر جیره‌های آزمایشی قرار گرفت‌ (05/0P )، به طوری که مصرف خوراک آغازین پس از شیرگیری حاوی منابع الیافی علوفه‌ای (کاه) و الیاف غیرعلوفه‌ای (تفاله چغندر قند) بالاتر از شاهد بود. افزایش وزن روزانه بره‌ها، وزن در دوره‌های قبل و بعد از شیرگیری، و بازده غذایی خوراک در دوره پس از شیرگیری تحت تاثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت‌. زمان‌های خوردن، نشخوار و کل زمان جویدن به طور معنی‌داری در تیمار کاه بیشتر از تیمار‌های شاهد و تفاله چغندر قند بود (01/0P ). قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی در آغازین شاهد بیشترین و در آغازین کاه با میزان عددی متوسط، بدون تفاوت آماری و آغازین تفاله کمترین میزان بود. همچنین قابلیت هضم پروتئین خام در آغازین شاهد و آغازین کاه بالاتر از آغازین تفاله چغندر قند بود (05/0P ). قابلیت هضم الیاف شوینده خنثی و خاکستر تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. pH مایع شکمبه بین تیمارها ی آزمایشی تفاوت معنی‌داری نداشت. غلظت گلوکز خون در آغازین‌های شاهد و کاه بالاتر از آغازین تفاله چغندر قند بود(05/0P ). نیتروژن اوره‌ای خون و بتاهیدروکسی بوتیریک اسید خون بین تیمارها تفاوت معنی‌داری نداشت. علی‌رغم افزایش مصرف خوراک با حضور منابع الیافی علوفه‌ای و غیر علوفه‌ای به دلیل کاهش قابلیت هضم، بهبودی در عملکرد حیوان نداشت. کلمات کلیدی : خوراک آغازین، منابع الیافی، عملکرد، بره شیرخوار

ارتقاء امنیت وب با وف بومی