Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Keramat,Ali Nasirpour
جواد کرامت (استاد مشاور) علی نصیرپور (استاد راهنما)
 
STUDENT
Neda Keivanfard
ندا کیوان فرد

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Effect of Heat Treatment and Homogenization Pressure on Functional Properties of Tragacanth Gum
In recent years, several studies have been carried out on natural gums including plant gums. Tragacanth gum is an exudating gum which is allocated to Iran and is commonly used in food, medicine and cosmetics. In the present study, two types of tragacanth gum, namely grade 1 and grade 4, were purchased from markets of Shahreza, Iran. Then the sample were cleaned to remove surface impurities, they were completely crushed and sieved. After solving the crushed gums in water, a solution of 4% concentration was prepared. In order to remove impurities, the solution was filtered using cloth filter. These solutions were heated at 65, 75 and 85° C for one minute and then homogenized at 1000 bar using high pressure homogenizer. Next, they were kept in refrigerator for 24 hours and were dried using freezing drier. Finally, the produced samples were used along with raw gum grade 4 as the control for further analysis.viscosity of samples were measured with rotational viscometer at different rotational speed.By increase the heat treatment temperature and homogenizing the samples, viscosity were decreased. Moreover, with increasing the speed of rotation, viscosity decreased. in other words, tragacanth gum showed a pseudo-plastic behavior. Examining solubility and water absorption capacity of tragacanth gum indicated that the heating treatment had not a significant effect on water absorption capacity; but homogenization at 1000 bar pressure led to significant decrease in water absorption capacity of tragacanth gum. Heat treatment tempreture and homogenization affected solubility of the tragacanth gum in a way that solubility of tragacanth gum increased with increasing the Heat treatment tempreture and homogenization. Results revealed that homogenizing and Heat treatment tempreture increase parameter L* of the color of the tragacanth gum solution. Also, the variable of Heat treatment tempreture and homogenization had no significant effect on parameters a* and b* of the tragacanth gum samples. Ratio of soluble part to non-soluble part of the tragacanth gum was mainly a function of pressure and this ration slightly reduced with homogenization. The emulsion activity and emulsion stability of tragacanth gum was to a greater extent dependent on pressure and with simultaneous homogenization and higher heat treatment temperature, these two feature significantly decreased. In the prepared emulsions, average size of the particles increased and two factors of heating treatment and pressure on average size of emulsions were effective in a way that particle sizes increased with increasing the temperature of heating temperature and pressure. Keywords : tragacanth gum, heating treatment, pressure, functional characteristics
در سالهای اخیر مطالعات بسیار زیادی بر روی صمغ های طبیعی از جمله صمغ های گیاهی انجام شده است. صمغ کتیرا یکی از صمغ های ترشحی و بومی ایران است که در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی و بهداشتی استفاده می شود. در این تحقیق صمغ کتیرای درجه 1 و درجه 4 از بازار محلی شهرضا خریداری شد و بعد از جدا نمودن آلودگی های سطحی، با آسیاب کاملا خرد شد و از الک عبور داده شد. در ادامه با حل کردن صمغ های آسیاب شده در آب محلولی با غلظت 4 درصد ساخته شد. به منظور جدا کردن ناخالصی ها، محلول صمغ از فیلتر پارچه ای عبور داده شد. محلول های صاف شده به مدت یک دقیقه تحت تاثیر تیمارهای حرارتی 65، 75 و 85 درجه سلسیوس قرار گرفتند و در فشار 1000 بار دستگاه هموژنیزاسیون، هموژن شدند و به مدت 24 ساعت در فریزر نگهداری و با استفاده از خشک کن انجمادی خشک شدند. در نهایت نمونه های تولیدی به همراه صمغ خام درجه 4 به عنوان شاهد برای بررسی خواص عملکردی استفاده شد. در تمامی ویژگی های اندازه گیری شده صمغ درجه 1 و درجه 4 تفاوت بسیار زیادی داشتند و صمغ درجه 1 از خواص عملکردی بهتری برخوردار بود. برای بررسی ویسکوزیته یک محلول 3 درصد از نمونه های تولیدی، تهیه شد و ویسکوزیته آن در سرعت های چرخشی متفاوت اندازه گیری شد. با افزایش دمای تیمار حرارتی و اعمال هموژنیزاسیون ویسکوزیته به طور معناداری کاهش یافت. همچنین با افزایش سرعت چرخشی ویسکوزیته کاهش یافت یعنی صمغ کتیرا رفتاری سودوپلاستیک از خود نشان داد. بررسی حلالیت و ظرفیت جذب آب صمغ کتیرا نشان داد که تیمار حرارتی تاثیر معنی داری بر ظرفیت جذب آب ندارد ولی با اعمال هموژنیزاسیون در فشار 1000 بار ظرفیت جذب آب صمغ کتیرا به شدت کاهش یافت. دمای تیمار حرارتی و هموژنیزاسیون بر حلالیت صمغ کتیرا اثرگذار بودند به گونه ای که با افزایش دمای تیمار حرارتی و هموژنیزاسیون حلالیت صمغ کتیرا افزایش یافت. بررسی ها نشان داد که اعمال هموژنیزاسیون و افزایش دمای تیمار حرارتی میزان کدورت و شاخصL* رنگ محلول صمغ کتیرا را افزایش می دهد. تیمار حرارتی و هموژنیزاسیون بر پارامترهایa*و*رنگ پودر صمغ کتیرا تاثیر معنی داری نداشتند. نسبت بخش محلول به نامحلول صمغ کتیرا نیز بیشتر تحت تاثیرهموژنیزاسیون بوده و با هموژن کردن این نسبت کمی افزایش یافت. قابلیت امولسیون کنندگی و پایداری امولسیون صمغ کتیرا بیشتر تحت تاثیرهموژنیزاسیون بود و با هموژنیزاسیون و افزایش دمای تیمار حرارتی این دو ویژگی به شدت کاهش یافتند. در امولسیون های تهیه شده، بعد از یک هفته نگهداری امولسیون ها در دمای یخچال میانگین اندازه ذرات امولسیون افزایش پیدا کرد و هر دو متغیر تیمار حرارتی و فشار بر میانگین اندازه ذرات امولسیون اثرگذار بودند به گونه ای که با افزایش دمای تیمار حرارتیوهموژنیزاسیون اندازه ذرات افزایش یافت. کلمات کلیدی : صمغ کتیرا، تیمار حرارتی، هموژنیزاسیون، خواص عملکردی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی