Skip to main content
SUPERVISOR
Nasser Hamdami,Cyrus Ghobadi,Bahram Sharifnabi
ناصر همدمی (استاد راهنما) سیروس قبادی (استاد مشاور) بهرام شریف نبی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Solmaz Alipour hafshejani
سولماز عالی پورهفشجانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Effect of High Voltage Electrostatic Field during Storage on the Whole Pomegranate Quality
Fruits and vegetables are the most important agricultural crop, which have an important role in food supply and public health. These are perishable products due to high moisture contents that the mai part of them decay after harvesting. Iran is the world's largest producer and exporter of pomegranate. This fruit is rich of sugars, vitamins and antioxidant compounds that its consumption has been increased. In addition to variety, storage conditions is one of the effective parameters to sustainability of valuable compounds. high voltage electrostatic field (HVEF) is one of the new method to improve the storage time of fruits and vegetables. Electro-hydrodynamic process can be defined as the effect of intense electric field on flow. In this work, pomegranate was treated with HVEF of 0, 2 and 4 kv/cm in strength field. The treatments for non-continuous (once for 2 hours) or continuous (every week for 2 hours) was used for the whole pomegranate wich was stored at 4 °C and 90% relative humidity during two months. Different qualitative characteristics such as weight loss, color, texture, Respiration rate, antioxidants activity, acidity, pH and microbial load of pomegranate was investigated during storage. According to results, the use of high voltage electric field increased weight loss and reduced the respiration rate and microbial load. Then, the effect of plate- plate electrods and plate- needle electrods on microbial load at a electrode distance 8 cm and voltage 0 and 16 kV, for once a week for two hours at 25 °C was investigated. a significant difference was observed between treatments under electric field and control. The plate-needle remarkably decreased the microbial load compared to plate- plate system. In respect to modeling, kinetic models as a function of the treatment’s type (temperature and field strength) was developed to describe the changes of pomegranate qualitative characteristics during storage.The high correlation between the measured amounts and the predicted amounts by the model showed that the developed model is feasible to describe changes of qualitative characteristics of fruit during storage at different temperatures. Optimization of storage time was done by using genetic algorithms as the latest part of this studyThe results of optimization demonstrated that the storage time of pomegranate improved by using the low temperatures and electric fields method. Thus, the high voltage electrostatic field could be introduced as effective assay for increment of pomegranate storage time. Keywords: Modeling, Storage time, Highe Voltage Electrostatic field, Optimization.
میوه‌ها و سبزی‌ها از جمله مهمترین محصولات کشاورزی هستند،که نقش مهمی در تامین نیاز غذایی و سلامت انسان دارند. این محصولات به دلیل داشتن رطوبت بالا، فساد پذیر بوده و در دوره پس از برداشت بخش عمده ا‌ی از آن ها از بین می‌رود. ایران تولید کننده و صادرکننده انار درجهان است. این میوه به علت سرشار بودن از قندها، ویتامین ها و به ویژه ترکیبات آنتی اکسیدانی مصرف روز افزون یافته است. از عوامل موثر در پایداری ترکیبات ارزشمند آن علاوه بر رقم، می توان به شرایط انبارداری اشاره نمود. میدان الکترواستاتیک با ولتاژ بالا (HVEF) به عنوان یک روش جدید برای افزایش عمر انبارداری میوه ها و سبزی ها مورد استفاده قرار گرفت. فرآیند الکتروهیدرودینامیک را می توان به صورت اثر میدان الکتریکی شدید بر جریان سیال تعریف نمود. در این مطالعه، انار با میدان الکتریکی ولتاژ بالا و قدرت میدان 4 و 2، 0 کیلوولت بر سانتیمتر تیمار گردید. این تیمارها به صورت غیر مداوم (یکبار به مدت 2 ساعت) یا مداوم (هر هفته به مدت 2 ساعت) بر میوه های کامل انار نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90 درصد طی دو ماه اعمال گردید. ویژگی های کیفی متفاوتی از قبیل افت وزن، رنگ، بافت، شدت تنفس، آنتی اکسیدانی، اسیدیته، pH و بار میکروبی میوه انار طی نگهداری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که، کاربرد میدان الکتریکی ولتاژ بالا باعث افزایش افت وزن و کاهش تنفس و بار میکروبی طی نگهداری می hy;گردد. در ادامه کار، تاثیر دو حالت اعمال میدان ما بین الکترودهای صفحه- صفحه و صفحه- سوزن، در فاصله الکترودی 8 سانتیمتر و ولتاژهای 16 و 0 کیلوولت، به صورت هر هفته یکبار به مدت دو ساعت بر بار میکروبی میوه انار در دمای 25 درجه سلسیوس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان از تفاوت معنادار بین تیمارهای تحت میدان الکتریکی و بدون اعمال میدان داشت. میزان کاهش بار میکروبی در حالت صفحه- سوزن محسوس تر بوده است. در بخش مدل سازی برای توصیف تغییرات خصوصیات کیفی انار طی نگهداری مدل های سنیتیکی به عنوان تابعی از نوع تیمار (دمای نگهداری، قدرت میدان) توسعه داده شد. همبستگی بالا بین مقادیر پیش‌بینی شده توسط مدل و مقادیر اندازه‌گیری شده نشان داد که مدل توسعه داده شده می‌تواند به خوبی تغییرات خصوصیات کیفی انار را طی نگهداری در دماهای متفاوت توصیف نماید. در بخش پایانی این مطالعه بهینه سازی عمر انبارداری با روش الگوریتم ژنتیکی انجام شد. نتایج بهینه سازی نشان داد که با نگهداری میوه های انار در دماهای پایین و با استفاده از میدان های الکتریکی می hy;توان عمر ماندگاری انار را افزایش داد. بنابراین میدان الکترواستاتیک با ولتاژ بالا می تواند به عنوان روشی موثر برای افزایش عمر انبارداری میوه انار معرفی گردد. کلمات کلیدی : مدل سازی، عمرانبارداری، میدان الکترواستاتیک با ولتاژ بالا، بهینه سازی.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی