Skip to main content
SUPERVISOR
Bahram Baninasab,Mahdieh Gholami
بهرام بانی نسب (استاد راهنما) مهدیه غلامی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Ahmad Fotoohi
احمد فتوحی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

The Effect of Iron and Manganese on Some Morphological and Physiological Characteristics of Almond Rootstock under Salinity Condition
Soil salinity is one of the major abiotic stresses that adversly affects plant productivity and quality, due mainly to execess of Cl - and Na + ions in plants. Almond has been Keywords : Bitter almond, Iron, Manganese, Salinity, Morphological and physiplogical parameters, Antioxidant enzymes
شوری خاک یکی از تنش های مهم غیرزنده است که اثرات مضری بر تولید و کیفیت گیاه به‌دلیل تجمع بیش از حد یون های کلرید و سدیم در گیاهان دارد. بادام از درختان خشکباری می باشد که سال های زیادی به صورت تجاری در ایران مورد کشت و پرورش قرار گرفته است. بادام به عنوان یک گیاه نسبتا حساس به شوری دسته بندی شده است. در سال های اخیرکاهش کیفیت آب آبیاری همراه با افزایش شوری خاک ها، عملکرد بادام در باغ‌های کشور را کاهش داده است. عناصر کم مصرف همچون آهن و منگنز در سیستم فتوسنتزی، سیستم دفاع آنتی اکسیدانی و واکنش های اکسایش-کاهش در گیاه شرکت می کنند. نقش آهن و منگنز در دفاع آنتی اکسیدانی، نشان دهنده این امر می باشد که ممکن است این عناصر بتوانند اثرات منفی شوری را کاهش دهند. بنابراین آزمایشی در شرایط گلخانه ای و کشت بدون خاک برای پاسخ دادن به اینکه آیا کاربرد این عناصر می تواند سبب کاهش اثرات مضر شوری بر رشد دانهال های بادام تلخ شود، طراحی شد. در این آزمایش تیمارها شامل 4 سطح کلرید سدیم (0، 30، 60 و 90 میلی مولار) و 5 غلظت عناصر (1/0 و18 میکرومولار منگنز و 1/0 و 60 میکرومولار آهن و ترکیب 2/9 میکرومولار منگنز با 30 میکرومولار آهن به عنوان شاهد) در نظر گرفته شد. آزمایش به صورت فاکتوریل 5×4 درقالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و هر تکرار شامل 3 دانهال انجام شد. نتایج نشان داد که تنش شوری سبب کاهش پارامتر های رشد رویشی مانند طول شاخساره، وزن تر و خشک شاخساره و ریشه شد. شوری همچنین سبب افزایش شاخص آسیب ظاهری گیاه و غلظت پرولین در دانهال های بادام تلخ شد. کاربرد عناصر نشان داد با افزایش غلظت آهن و منگنز اثرات منفی شوری بر وزن تر و خشک شاخساره و ریشه کاهش یافت. آهن توانست میزان پرولین برگ را در شرایط شور افزایش دهد و منگنز نیز سبب افزایش غلظت پتاسیم گیاه شد. شوری سبب کاهش کلروفیل نسبی برگ، سرعت فتوسنتز خالص و حداکثر کارائی کوانتومی فتوسیستم دوم شد. افزایش غلظت آهن و منگنز توانست میزان سرعت فتوسنتز خالص و هدایت روزنه ای را در شوری های بالا افزایش دهد. افزایش غلظت منگنز سبب جلوگیری از کاهش حداکثر کارائی کوانتومی فتوسیستم دوم و افزایش غلظت آهن سبب افزایش کلروفیل نسبی برگ شد. تنش شوری سبب افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی شد اما اثرات آهن و منگنز بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی بسیار متفاوت بود. نتایج نشان داد همبستگی معنی داری بین صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک وجود دارد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که کاربرد آهن و منگنز تا حدودی می تواند از اثرات مضر شوری بر دانهال های بادام تلخ بکاهد اما هرکدام از عناصر از طریق بهبود صفات متفاوتی سبب کاهش اثرات شوری می شوند. کلمات کلیدی: بادام تلخ، کلرید سدیم،آهن، منگنز، پارامتر های مورفولوژیک، پارامتر‌های فیزیولوژیک، آنزیم‌های آنتی اکسیدانی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی