Skip to main content
SUPERVISOR
Masoud Alikhani,Rahman Jahanian
مسعود علیخانی (استاد مشاور) رحمان جهانیان (استاد راهنما)
 
STUDENT
Milad Ahmadi darani
میلاد احمدی دارانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391
The present study was conducted to investigate the effect of dietary choline and carnitine as the lipotropic agents, on performance, immune responses, serum and biochemical parameters and antioxidant capacity of liver and yolk in laying hens fed diets with incremental levels of metabolizable energy (ME). A total of 240 Hy-line W-36 laying hens of 46 weeks of age were used during a 77 days trial period. The birds were randomly distributed among 5 replicates (5 hens per each cage replicate) of each of 9 dietary treatments. Experimental treatments were consisted of 3 different ME levels (control value, and 100 and 200 kcal/kg greater) and 3 situations of lipotropic factors (control diets, and diets supplemented choline or carnitine) based on a 3× 3 factorial arrangement of treatments. Performance parameters including feed intake, production percentage, egg weight, egg mass, feed conversion ratio (FCR)and egg quality indices were recorded periodically (two 35d intervals). At the final trial day, two birds from each cage were slaughtered to measure relative weights of liver, gallbladder, pancreas, heart and spleen. Antibody titers against Newcastle disease virus (NDV) and sheep red blood cell (SRBC) were measured after respective inoculations. In addition, liver and yolk samples were analyzed for lipid metabolites and malondialdehyde (MDA) concentrations. Results showed that dietary supplementation with both lipotropic factors caused significant (P 0.01) decrease in feed intake with the least feed consumption assigned to the birds on choline-supplemented diets.Supplementation of choline and carnitine in the first 35 d (P 0.01), second 35 d and entire exprimental (P 0.05) periodsimproved FCR values. Egg production and egg weight were not affected by dietary ME levels, however, supplementation of choline into the diets tended (P=0.0554) to improve egg production. Among the egg quality indices, dietary supplementation of lipotropic factors reduced (P 0.05) haugh unit during first 35 d and dietary supplementation of carnitine resulted in a marked deacrease in haugh unit in the highest ME diets, coused signifying (P 0.05) lipotropic factors × ME levels intraction. Eggshell breaking strength and thickness, yolk color and shape index were not affected by dietary treatments.Increase in dietary ME level inceased (P 0.05) relative spleen weight, while supplemental choline decreased liver weight. Although increasing dietary ME level increased (P 0.01) liver fat, yolk triglycerides, and liver and yolk MDA concentrations, dietary supplementation of lipotropic factors significantly (P 0.01) reduced the mentioned parameters. serum concentrations of cholestrol and LDL increased (P 0.01) by dietary ME levels, however, serum triglycerides reduced (P 0.001) as the result of dietary supplementation with carnitine. Antibody response to SRBC andNDV were not affected by ME levels, however, supplementation of lipotropic factors into the diets improved (P 0.05) NDV antibody titer at 14 th d after vaccination. The present findings indicated that supplementation of high-ME diets with lipotropic agents improves feed efficiency and has a beneficial impact on serum lipid parameters. In addition, supplemental diets choline and carnitine could improve antioxidant capacity of egg yolk and liverhealth in laying hens. Keywords: Laying hens, Choline, L-carnitine, Dietary ME level, Performance, Immune responses, Egg quality indices
مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر استفاده از عوامل لیپوتروپیک (کولین و کارنیتین) بر عملکرد، پاسخ های ایمنی، مؤلفه های بیوشیمیایی سرم خون و ظرفیت آنتی اکسیدانی کبد و زرده مرغان تخمگذار تغذیه شده با جیره های دارای سطوح بالای انرژی قابل سوخت و ساز (ME) انجام گرفت. برای این منظور، تعداد 225 قطعه مرغ تخمگذار های لاین W-36 با سن 46 هفته بصورت تصادفی بین 9 تیمار آزمایشی با 5 تکرار (5 پرنده در هر قفس) توزیع گردیدند. تیمارهای غذایی شامل 3 سطح ME (سطح پایه، 100 و 200 کیلوکالری بر کیلوگرم بیشتر از سطح پایه) و 3 وضعیت از نظر عوامل لیپوتروپیک (شاهد، جیره های مکمل شده با کولین یا کارنیتین) بود که در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3 × 3 و طی یک دوره آزمایش 77 روزه در اختیار پرندگان قرار داده شد. مؤلفه های عملکردی شامل خوراک مصرفی، درصد تولید، وزن تخم مرغ، بازده تولید تخم مرغ، ضریب تبدیل غذا و شاخص های کیفی تخم مرغ بصورت دوره ای (بازه های 35 روزه) اندازه گیری شدند. در پایان دوره آزمایش، دو پرنده از هر قفس به منظور بررسی وزن نسبی کبد، صفرا، پانکراس، قلب و طحال کشتار شدند. تیتر آنتی بادی در برابر ویروس نیوکاسل و گلبول قرمز گوسفندی(SRBC) در فواصل زمانی مشخص بعد از تزریقات مربوطه اندازه گیری شد. همچنین نمونه های سرم خون، کبد و زرده از لحاظ غلظت متابولیت های لیپیدی و میزان مالون دی آلدئید (MDA) مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از عوامل لیپوتروپیک بر میزان خوراک مصرفی تاثیرگذار (01/0 P) بود بطوریکه کمترین میزان خوراک مصرفی با جیره های حاوی کولین مشاهده گردید. مصرف کولین و کارنیتین، ضریب تبدیل خوراک را طی 35 روز اول (01/0 P)، 35 روز دوم و کل دوره آزمایش (05/0 P) بهبود بخشید. درصد تخمگذاری و وزن تخم مرغ تحت تاثیر سطح انرژی قابل سوخت و ساز و عوامل لیپوتروپیک قرار نگرفتند، اما استفاده از کولین تمایل داشت (0554/0=P) که درصد تخمگذاری را بهبود بخشد. در رابطه با صفات کیفی تخم مرغ استفاده از عوامل لیپوتروپیک در طی 35 روز اول بطور معنی داری (05/0 P) واحد هاو را کاهش داد و در جیره های حاوی بالاترین سطح انرژی، استفاده از کارنیتین با کاهش شدیدتر واحد هاو همراه بود و همین امر موجب معنی دار (05/0 P) شدن اثر متقابل سطح انرژی × عوامل لیپوتروپیک شد. در هیچیک از مراحل آزمایش، استحکام پوسته، رنگ زرده و شاخص شکل تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. افزایش در میزان ME جیره، بطور چشمگیری (05/0 P) وزن نسبی طحال را افزایش داد اما استفاده از 1000 میلی گرم بر کیلوگرم کولین در جیره، وزن نسبی کبد را کاهش داد. درصد چربی کبد، میزان تری گلیسریدهای زرده و همچنین میزانMDA زرده و کبد در اثر افزایش سطح ME جیره بطور قابل ملاحظه ای (01/0 P) افزایش یافت و افزودن هر دو ترکیب کولین و کارنیتین به جیره، باعث معنی داری (01/0 P) مؤلفه های مذکور شد. در رابطه با مؤلفه های بیوشیمیایی سرم خون، افزایش ME جیره، بطور معنی داری (01/0 P) غلظت LDL و کلسترول سرم خون را افزایش داد. همچنین میزان تری گلیسریدهای سرم خون در اثر مصرف کارنیتین، کاهش معنی داری (001/0 P) پیدا کرد. تیتر تولید آنتی بادی علیه SRBC و ویروس نیوکاسل تحت تاثیر سطح انرژی جیره قرار نگرفت اما در اثر استفاده از عوامل لیپوتروپیک در جیره، تولید آنتی بادی علیه ویروس نیوکاسل در روز 14 پس از واکسیناسیون بصورت معنی داری (05/0 P) افزایش یافت. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان می دهد که استفاده از عوامل لیپوتروپیک به همراه جیره های غنی از انرژی، راندمان مصرف خوراک را بهبود بخشیده و تاثیر مثبتی بر مؤلفه های لیپیدی سرم خون دارند. همچنین استفاده از کولین و کارنیتین در جیره می تواند شاخص آنتی اکسیدانی زرده تخم مرغ و سلامت کبد را در مرغان تخمگذار بهبود بخشد. واژه های کلیدی: مرغان تخمگذار،کولین، کارنیتین، سطح انرژی جیره، عملکرد، پاسخ های ایمنی، صفات کیفی تخم مرغ

ارتقاء امنیت وب با وف بومی