SUPERVISOR
مصطفی مبلی (استاد راهنما) حسین مسجدیان (استاد مشاور)
STUDENT
Bahareh Bahman
بهاره بهمن
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391
TITLE
Effect of Manganese Sulfate and Ferous Sulfate on Yield and Quality of Mushroom (Agaricus bisporous)
Button mushroom ( Agaricus bisporus ) from Agaricaceae family is the most common mushroom are produced in the world as well as Iran. Mushroom, like any other plant organism has its own dietary needs. Its food requirements will be provided through the compost. Macro and micro elements must exist to the extent required for suitable yield. Therefore In this study, the effect of adding manganese and iron to the bedding compost of on yield and quality of the mushroom were investigated. This study were done in Kabir unit of Yekta Mushroom Company is located near Jarghoye region in 1392 (2013). Two separate experiments were conducted in a randomized complete block design. In the first experiment to determine the appropriate concentration of manganese and iron, seven treatments were used. In addition to the control (no addition of iron and manganese), the 3 concentrations of 100, 200 and 300 mg of Mn per kg dry substrate, and three concentrations of 250, 500 and 750 mg of Fe per kg dry substrate was used. The second experiment was planned based on the results of the first experiment. In this experiment 4 treatments containing 300 Mn, 500 Fe, 300 mg Mn + 500 mg Fe per kg of dry substrate and control were used. For both expriments necessary amount of manganese sulfate and ferric sulfate for every 4 of blocks of compost (an experimental unit) was calculated and disored in a liter of distilled water and sprayed on the surface of the compost penetrate to a depth of 5 cm. Harvesting was done at the 3 Flash. In addition to measuring the overall yield of each exprimental unit, test samples of 400 g (250 g in the second experiment), was selected. Fresh and Dry weight of the cap and stipe, diameter and length of the cap stipe was measured. In the second flash in addition to the previous mentioned samples, a sample for measuring firmness, soluble solids, extract pH, organic acids, L-value, weight loss during storage, the marketability, concentration of manganese and iron in tissues of button mushroom was taken.The results of the first experiment showed that the highest yield, diameter and length of stipe, respectively was observed in, treatments of 300 mg Mn and 500 mg of iron per kg dry substrate where significantly increased 17.7% and 16.5% when compared to control. The maximum diameter of the cap was obtained by treatments of 500 and 300 mg per kg of iron and manganese, respectively. Treatments showed no significant effect on percentage of fresh weight of cap stipe, dry matter of cap stipe, percent of weight loss organic acids, marketability, firmness, total soluble solids, pH, Whiteness. Adding iron to the planting bed reduced the amount of iron in the tissues compared with the control. The second study showed that the two treatments of 300 mg of Mn and 500 mg Fe per kg of dry substrate increased the yield by 15.65% and 13.4% respectively. But the combination of both Mn and Fe hadn't significant effect on the yield compared to control. The cap diameter, stipe diameter and length were increased significantly by 300 mg Mn and 500 mg Fe per kg a substrate comparet to control. Finally, it can be concluded that 300 mg Mn and 500 mg Fe per kg of dry substrate can increase the yield. Key words: Button mushroom, Fe, Mn, Quality, Yield.
قارچ خوراکی از تیره Agaricaceae با نام علمی Agaricus bisporus ، رایج ترین قارچ تولیدی در سطح جهان می باشد و بیشترین سهم را در تولید قارچ های خوراکی در کشور ما به خود اختصاص داده است. قارچ نیز مانند هر موجود زنده گیاهی دیگر دارای نیازهای غذایی خاص خود می باشد و موادغذایی مورد نیاز آن از طریق کمپوستی که در اختیارش قرار داده می شود تامین می گردد. در این بستر وجود عناصر ماکرو و میکرو در حد بدست آوردن عملکرد مناسب ضروری است. بنابراین در این پژوهش به بررسی تاثیر افزودن منگنز و آهن به بستر قارچ برای تامین نیاز قارچ دکمه ای و تاثیر آن روی عملکرد و خصوصیات کیفی قارچ پرداخته شد. این پژوهش با همکاری شرکت قارچ یکتا سپاهان اصفهان در واحد کبیر واقع در نزدیکی جرقویه اصفهان در سال 1392 صورت گرفت. این تحقیق به صورت دو آزمایش جداگانه و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گردید.در آزمایش اول به منظور تعیین غلظت مناسب منگنز و آهن، از هفت تیمار استفاده شد. علاوه بر شاهد (بدون افزودن آهن و منگنز)، از3 غلظت 100، 200 و 300 میلی گرم منگنز در کیلوگرم ماده خشک بستر و 3 غلظت 250، 500 و 750 میلی گرم آهن در کیلوگرم ماده خشک بستر استفاده شد. آزمایش دوم براساس نتایج حاصل از آزمایش اول برنامه ریزی شد. این آزمایش با 4 تیمار شامل 300 میلی گرم در کیلوگرم منگنز، 500 میلی گرم در کیلوگرم آهن، مخلوط هر دو به ترتیب 300 و 500 میلی گرم منگنز و آهن در کیلوگرم ماده خشک بستر و شاهد (عدم استفاده از دو عنصر مورد نظر) انجام شد. برای هر دو آزمایش میزان لازم سولفات منگنز و سولفات آهن برای هر 4 بلوک کمپوست (یک واحد آزمایشی) محاسبه شد و در یک لیتر آب مقطر حل گردید و توسط سم پاش روی سطح کمپوست پاشیده شد تا به عمق 5 سانتی متری نفوذ نمود و بعد از آن عملیات شنگ زنی انجام گردید. برداشت محصول در 3 فلش صورت گرفت. در هر فلش علاوه بر اندازه گیری عملکرد کلی هر واحد آزمایش، از هر تکرار نمونه هایی به میزان 400 گرم در آزمایش اول و 250 گرم در آزمایش دوم انتخاب شد. وزن تر و خشک کلاهک وپایه، قطر کلاهک وپایه و طول پایه مورد اندازه گیری قرار گرفت. در فلش دوم علاوه بر نمونه های قبلی یک نمونه دیگر برای اندازه گیری سفتی بافت، مواد جامد محلول، pH، اسیدهای آلی، شاخص سفیدی رنگ،کاهش وزن در طی انبارمانی، بازارپسندی و میزان منگنز و آهن موجود در بافت قارچ دکمه ای گرفته شد. نتایج آزمایش اول نشان داد، بیشترین عملکرد، قطر پایه و طول پایه به ترتیب مربوط به تیمارهای 300 میلی گرم منگنز در کیلوگرم و 500 میلی گرم آهن در کیلوگرم بستر خشک می باشد و باعث افزایش معنی دار عملکرد به میزان 5/16 و 7/17 درصد نسبت به شاهد شدند. بیشترین میزان قطر کلاهک هم به ترتیب در تیمار 500 میلی گرم آهن و 300 میلی گرم در کیلوگرم منگنز به دست آمد. تیمارها روی صفات درصد وزن تر کلاهک و پایه، درصد ماده خشک کلاهک و پایه، درصدکاهش وزن واسیدهای آلی، بازارپسندی، سفتی بافت، کل مواد جامد محلول، pH و سفیدی تاثیر معنی داری نداشتند. افزودن آهن به بستر کاشت موجب کاهش میزان آهن موجود در بافت قارچ دکمه ای نسبت به شاهد گردید. نتایج آزمایش دوم نشان داد همچنین 2 تیمار 300 میلی گرم منگنز و 500میلی گرم آهن در کیلوگرم بستر خشک باعث افزایش عملکرد به میزان 56/15 و 4/13 درصد نسبت به شاهد شدند ولی ترکیب هر دو آن ها تاثیر معنی داری نسبت به شاهد نداشت. همچنین قطر کلاهک، قطر پایه و طول پایه نیز در تیمارهای 300 میلی گرم منگنز و 500 میلی گرم در کیلوگرم آهن افزایش یافته و تفاوت معنی داری با شاهد داشتند. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت تیمار 300 میلی گرم منگنز و 500 میلی گرم در کیلوگرم آهن نقش موثری در افزایش عملکرد خواهد داشت. واژه های کلیدی: آهن، عملکرد، قارچ دکمه ای، منگنز، ویژگی های کیفی.