Skip to main content
SUPERVISOR
محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد مشاور) علی اکبر رامین (استاد راهنما) مریم حقیقی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Fereydon Alvari
فریدون الواری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

The effect of melatonin application on the physiology and growth of sweet pepper (Capsicum annuum L) under salt stress.
Salinity is one of the most important plant stresses affecting plant growth. This study was carried out to investigate the effect of melatonin on increasing the resistance of sweet pepper to salt stress in a factorial experiment in according to a completely randomized design with three replications and each replication consisting 3 plants. Salinity treatments were applied at three levels including control (normal water), 100 mM and 200 mM sodium chloride solutions, and melatonin were spread at four levels including control (distilled water), 50 ?M, i100 ?M and 150 ?M of melatonin. Salinity had a significant effect on all traits except for root water content. Length, fresh and dry weight of shoots and roots, greenness index, efficiency of quantum system II (Fv / Fm), photosynthesis rate, trairation rate, stomatal conductance, mesophylic conductance, photosynthetic efficiency and protein content decreased and shoot water content, stomatal carbon dioxide, ion leaching percentage, leaf proline content, antioxidant enzymes of catalase and peroxidase, and antioxidant capacity increased under salinity stress condition. At both levels of salinity, melatonin increased electrolyte leakage and proline levels. At 100 mM salinity stress, melatonin significantly increased shoot length at all concentrations, but at 100 and 150 ?m, it reduced shoot water content and root fresh weight. Also, melatonin significantly reduced root dry weight, photosynthesis and leaf stomatal conductance at 150 ?M and leaf protein at 50 and 150 ?m concentrations. At 200 mM salinity, melatonin spray significantly decreased the greenness index and Fv/Fm at all concentrations and increased peroxidase activity at 100 ?m concentration. The results showed that salinity generally reduced vegetative characteristics, photosynthetic parameters and protein content but increased ion leakage, proline, enzymes activity and total antioxidant capacity. Although application of melatonin in salt stress conditions, may have a positive effects on shoot length and leaf proline, but it had a negative effect on growth parameters such as root fresh and dry weight, photosynthetic parameters, leaf greenness index, Fv / Fm and significantly reduced the amount of these parameters. However, under normal conditions (without stress), melatonin had positive effects in many cases such as on the root length, root fresh weight, photosynthesis, and stomatal conductance, and in a few cases, negative effects was observed. Generally, in this experiment, melatonin application under salt stress, similar to stress treatment had negative effect on pepper seedlings and increasing activity of antioxidant enzymes, increase in electrolyte leakage and proline along with growth retardation and decrease in photosynthetic parameters, Fv/Fm and leaf greenness index may confirm this claim.
شوری یکی از مهم‌ترین تنش‌های گیاهی است که رشد گیاهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این پژوهش به منظور بررسی اثر ملاتونین بر افزایش مقاومت فلفل دلمه‌ای به تنش شوری به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار و هر تکرار شامل 3 بوته انجام شد. تیمارهای شوری در سه سطح شاهد (آب معمولی)، محلول سدیم کلرید 100 میلی‌مولار و 200 میلی‌مولار و محلول‌پاشی ملاتونین در چهار سطح شاهد (آب مقطر)، ملاتونین 50 میکرومولار، 100 میکرومولار و 150 میکرومولار اعمال شدند. شوری بر همه صفات به جز میزان آب ریشه اثر معنی‌داری‌ داشت. طول، وزن تر و خشک شاخساره و ریشه، شاخص سبزینگی، Fv/Fm، سرعت فتوسنتز خالص، میزان تعرق، هدایت روزنه‌ای، هدایت مزوفیلی،کارآیی مصرف آب فتوسنتزی و غلظت پروتئین، تحت تنش شوری کاهش و میزان آب شاخساره، دی‌اکسید کربن زیر روزنه‌ای، درصد نشت یونی برگ، غلظت غلظت پرولین برگ، میزان آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی کاتالاز و پراکسیداز و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی افزایش یافت. در هردو سطح تنش شوری، ملاتونین درصد نشت یونی و غلظت غلظت پرولین برگ را افزایش داد. در تنش شوری 100 میلی‌مولار، ملاتونین در همه غلظت‌ها ارتفاع شاخساره را به طور معنی‌داری افزایش داد اما در غلظت‌های 100 و 150 میکرومولار سبب کاهش میزان آب شاخساره و وزن تر ریشه شد. هم‌چنین غلظت150 میکرومولار وزن خشک ریشه، سرعت فتوسنتز خالص و هدایت روزنه‌ای برگ و غلظت‌های50 و 150 میکرومولار، غلظت پروتئین برگ را به طور معنی‌داری کاهش دادند. در شوری 200 میلی‌مولار، محلول‌پاشی ملاتونین در همه غلظت‌ها، شاخص سبزینگی و Fv/Fm را به طور معنی‌داری کاهش و در غلظت 100 میکرومولار فعالیت آنزیم پراکسیداز را به طور معنی‌داری افزایش داد. نتایج نشان داد که به طور کلی شوری منجر به کاهش صفات رویشی، پارامترهای فتوسنتزی و غلظت پروتئین گردید ولی میزان نشت یونی، پرولین، فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و پراکسیداز و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل را افزایش داد. کاربرد ملاتونین در شرایط تنش شوری اگرچه در مواردی از قبیل ارتفاع شاخساره وغلظت غلظت پرولین برگ اثر مثبت گذاشت اما بر پارامترهای رشدی از قبیل وزن تر و خشک ریشه، پارامترهای فتوسنتزی، شاخص سبزینگی و Fv/Fm تاثیر منفی داشته و میزان این پارامترها را کاهش داد. اما در شرایط معمولی (بدون تنش) ملاتونین در موارد زیادی از جمله افزایش طول ریشه، وزن تر ریشه، سرعت فتوسنتز خالص و هدایت روزنه‌ای اثر مثبت داشت و در موارد کمی اثر منفی آن مشاهده شد. به طور کلی در این آزمایش محلول‌پاشی ملاتونین تحت تنش شوری، مشابه یک فاکتور تنشی اثرات منفی بر گیاهچه‌های فلفل دلمه‌ای داشت و افزایش فعالیت‌ آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی، نشت یونی و پرولین برگ در کنار کاهش رشد، پارامترهای فتوسنتزی، Fv/Fm و شاخص سبزینگی مؤید این ادعا می‌باشد. کلمات کلیدی: پارامترهای رشدی، پارامترهای فتوسنتزی، شاخص سبزینگی، Fv/Fm، پراکسیداز، کاتالاز، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل

ارتقاء امنیت وب با وف بومی