Skip to main content
SUPERVISOR
Masoud Alikhani,Mohammad Khorvash,Hamid reza Rahmani
مسعود علیخانی (استاد راهنما) محمد خوروش (استاد مشاور) حمیدرضا رحمانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Hamidreza Esmaily
حمیدرضا اسماعیلی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

Effect of Monensin, Garlic Extract and Garlic Powder on Performance and Health of Holestien Calves in Pre and Post Weaning
36 Holestien dairy male calves with average body weight of 40.8 ± 3.8 kg were assigned to a completely randomized design from days 4 after birth to two weeks post weaning, to investigate the effect of garlic extract and monensin on performance ( DMI, ADG, age and weight of weaning, feed convertion ratio, withers height, appearance digestibility of dry matter, CP, NDF and ADF), fecal score, serum cholesterol and serum albumin: globulin ratio. Treatments were included: 1- Control (non additive), 2- Monensin (40 mg per kg of starter dry matter), 3- 1gram, 4- 1.5gram, 5- 2gram and 6- 3 gram garlic extract per day for each calf. Dry matter intake in week three was higher in treatment 5 compared to 2 and 3 treatments. Dry matter intake in week four was higher in treatment 5 compared to 3 and 4 treatments and dry matter intake in week five was highest in treatment 5. In the pre weaning period, DMI was higher in treatment 5 compared to monensin supplemented treatment (p 0.05). Average daily gain in week three was similar in all treatments. Average daily gain in week four was higher in treatment 5 compared to treatment 4 and average daily gain in week five was highest in treatment 5. Befor weaning, ADG was highest in treatment 5 and was higher in treatments 3 and 4 compared to control (p 0.05). Feed convertion ratio in week 3 was highest in treatment 3. Feed convertion ratio in week four was higher in treatment 6 compared to treatment 3. Feed convertion ratio in week five was higher in treatment control compared to treatments 3 and 6. In the pre weaning period, feed convertion ratio was highest in treatment 5 and was higher in treatments 2, 3 and 4 compared to control (p 0.05). Days of weaning was lower in treatment 5 (34 days) compared to control (43 days) how over weaning weight was highest in treatment 5 (71.2 kg). Fecal score was not affected by any dietary treatments. Digestibility of dry matter and NDF decreased in treatment 2 compared to control but digestibility of CP and ADF were not affected by dietary treatments. After weaning, DMI, ADG and feed convertion ratio were not affected by any treatments. Digestibility of CP was lower in treatment 3 in comparsion to control, while appearance digestibility of dry matter, NDF and ADF were not affected by any treatments. Compairing to control, serum cholesterol was lower for treatments 3, 4, 5 and 6 (p 0.05) and serum albumin: globulin ratio was similar in all treatments. Key Word Dairy calves, Monensin, Garlic extract, Garlic powder, Performance, Health.
تعداد 36 راس گوساله نر هلشتاین با میانگین وزن 05/4 ± 7/41 کیلوگرم از روز چهارم تولد تا دو هفته پس از شیرگیری در قالب یک طرح کاملا تصادفی جهت بررسی اثرات عصاره سیر، پودر سیر و موننسین برعملکرد [ میانگین ماده خشک مصرفی، میانگین افزایش وزن روزانه، سن و وزن از شیرگیری، ضریب تبدیل خوراک، ارتفاع جدوگاه، قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، پروتئین خام(CP)، الیاف نامحلول در شوینده های خنثی ( NDF) واسیدی (ADF ) ]، اسکور مدفوع، کلسترول و نسبت آلبومین به گلوبولین سرم گوساله های شیرخوار مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمارها شامل:1- کنترل، 2- موننسین (40 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم ماده خشک خوراک آغازین ) 3- یک گرم عصاره سیر، 4- دو گرم عصاره سیر، 5- پودر سیر به میزان نیم درصد جیره 6- پودر سیر به میزان یک درصد جیره که همگی به صورت افزودنی به جیره استارتر بودند. ماده خشک مصرفی در دوره قبل از شیرگیری برای تیمار شاهد و تیمار 6 بالاترین بود که نسبت به بقیه تیمارها بالاترین بود (05/0p ). میانگین افزایش وزن روزانه در دوره قبل از شیرگیری برای تیمار 6 نسبت به بقیه تیمارها بالاتر بود (5 0/0p ). ضریب تبدیل خوراک قبل از شیرگیری نیز برای تیمار 5 و 6 نسبت به بقیه تیمارها مناسب ترین بود (5 0/0p ). روز از شیرگیری برای تیمار 6 (37 روز) نسبت به شاهد (43 روز) کمتر بود و وزن از شیرگیری تیمار ششم (8/68 کیلوگرم ) نسبت به بقیه تیمارها بالاترین بود (5 0/0p ). اسکور مدفوع تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. قابلیت هضم ظاهری ماده خشک و NDF قبل از شیرگیری برای تیمار 2 نسبت به شاهد کاهش یافت و قابلیت هضم CP و ADF تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. پس از شیرگیری ماده خشک مصرفی، میانگین افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. پس از شیرگیری قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، CP ، NDF و ADF تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. کلسترول سرم برای تیمارهای 4 و6 نسبت به شاهد کمتر بود (05/0p ) و نسبت آلبومین به گلوبولین در بین تیمارها تفاوت معنی داری نداشت. واژه های کلیدی: گوساله های شیر خوار، موننسین، عصاره سیر،پودر سیر،عملکرد، سلامتی.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی