Skip to main content
SUPERVISOR
علی اکبر رامین (استاد راهنما) فریبا امینی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Sedighe Amozadeh
صدیقه عموزاده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Effect of Paclobutrazol and It's Application Methods on Quality of Tomato Seedling
Tomato ( Lycopersicon esculentum ) plays an important role in human health, an important role in human health,as the most popular fruit vegetable, due to high contents of vitamins, carotenoids, suitable acids, sugars and minerals. Lycopene as an abundant composites of tomato, has some prpperties such as anti cancer, skin protection against UV rays and also prevents digestive disease.. One of the major methods of tomato culture is tranplantation. Productionof a good tralant plays an important role in a succesful plant crop production . tralant growers are in competition with each other to obtain a better quality. A major problem in tralant production is herbacious growth and exessive elongation of seedlings. Quality of tralants depends on a good rooting system, proper branches, regulated heigh, good clor and good flowering, without pests and diseases. Paclobutrazol az a growth retardant can control elongation of tralants by preventing of GA 3 synthesis. There are different concentrations and application methods for paclobutrazol. Current experiment was conduction method and concentration in tomato tralant production. Treatments were comprised of 4 levels (0, 200, 400 and 600 mg/L) with seed soacking method and 4 levels (0, 25, 50 and 100 mg/L) in two methods containing spraying and soil drench. This experiment was conducted as a comoletly randomized design with 12 treatments in four replication and each replicate containing two plants. Some traits related to quality of tralant were measured before getting transferd to the soil, and after getting transferd to the soil, the effect of paclobutrazol was studied on the chlorophyl content, Ion leakage, relative water content and reproductive phase as well. The results showed that paclobutrazol demonstrated a significant effect on height and diameter of shot and crown, the number of roots, fresh and dry weight of shoot and roots, sugar content of shoots and roors of tralants in all three methods of application. Paclobutrazol caused a significant reduction in tralant hight, increase in stem and crown diameter, reduction in fresh and dry weight of shoots and increase in sugar content of shoots. Paclobutrazol caused a significant increase in fresh and dry weight of the roots, number of the roots, sugar content of the roots, and significant decease in root length as well. Paclobutrazol also indicated a significant effect on chlorophyll content, Ion leakage, early fruiting and the number of flowers. Among all three methods of application seed soacking methods caused a significant dicrease in Ion leakage, early fruiting and vegetative phase, as well as it reduced hieght and improved the quality of tralants, therefore it could be useful as a proper concentration and method of application for tomato culture. Key words: Tomato, Seedling, Paclobutrazol
گوجه فرنگی ( ( Lycopersicon esculentum از پرطرفدارترین سبزی های میوه ای می باشدکه به علت داشتن انواع ویتامین ها، کاروتن، اسیدهای مفید، قند و املاح معدنی نقش مهمی را در سلامت انسان بازی می کند. ماده لیکوپن که به وفور در گوجه فرنگی و فرآورده های آن وجود دارد، دارای خواصی از قبیل جلوگیری از سرطان ها، محافظت پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش، جلوگیری از بیماری های گوارشی می باشد. یکی از روش های عمده پرورش گوجه فرنگی نشاءکاری است. تولید نشاء با کیفیت خوب، نقش حساس و مهمی در تولید موفق یک محصول دارد. پرورش دهندگان نشاء، برای به دست آوردن کیفیت بهتر در رقابت هستند. یک مشکل عمده در تولید نشاء، رشد علفی و طویل شدن بیش از اندازه آن می باشد. کیفیت نشاء به سیستم ریشه ای خوب، شاخه دهی مناسب، ارتفاع کنترل شده، رنگ خوب، گل دهی به موقع و نداشتن آفات و بیماری ها مربوط می شود. پاکلوبوترازول به عنوان یک کند کننده رشد می تواند در کنترل رشد طولی نشاء از طریق ممانعت از سنتز جیبرلین مؤثر باشد. غلظت ها و روش های مختلفی برای استعمال پاکلوبوترازول وجود دارد. آزمایش حاضر جهت یافتن بهترین روش کاربرد و تعیین بهترین غلظت برای تولید نشاء با کیفیت گوجه فرنگی انجام گرفت. تیمارها شامل 4 سطح غلظت صفر، 200، 400 و 600 میلی گرم در لیتر با روش خیساندن بذر و4 سطح غلظت صفر، 25، 50 و 100 میلی گرم در لیتر در دو روش محلول پاشی و کاربرد خاکی بود.این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 12 تیمار در چهار تکرار که هر تکرار شامل دو گیاه بود انجام شد.برخی صفات مربوط به کیفیت نشاء قبل از انتقال نشاءها به زمین اصلی اندازه گیری شد و بعد از نشاء کاری نیز اثر پاکلوبوترازول بر میزان کلروفیل، نشت یون، محتوای نسبی آب برگ و فاز زایشی گیاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استعمال پاکلوبوترازول در هر سه روش خیساندن بذر، محلول پاشی و کاربرد خاکی، اثر معنی داری بر ارتفاع نشاء،قطر ساقه و طوقه ، تعداد ریشه های جانبی، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه ، میزان قند اندام هوایی و ریشه نشاء، بر جای گذاشت. پاکلوبوترازول موجب کاهش ارتفاع نشاءها، افزایش قطر ساقه و طوقه، کاهش وزن تر و خشک اندام هوایی نشاء و افزایش میزان قند اندام هوایی نشاءها شد. همچنین پاکلوبوترازول موجب افزایش در وزن تر و خشک ریشه، تعداد ریشه های جانبی، میزان قند ریشه و کاهش طول ریشه شد. پس از انتقال نشاءها به زمین اصلی پاکلوبوترازول به طور معنی داری بر غلظت کلروفیل و کلروفیل نسبی، نشت یون، زودرسی و تعداد گل مؤثر بود. از میان سه روش استفاده شده، روش خیساندن بذر، علاوه بر کاهش ارتفاع و بهبود صفات کیفی نشاء، به طور معنی داری موجب کاهش نشت یونی، زودرسی محصول و تقویت فاز رویشی شده است، لذا به عنوان غلظت و روش مناسب پاکلوبوترازول می تواند برای گوجه فرنگی به کار رود.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی