Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Khorvash,Ebrahim Ghasemi,Farzad Hashemzadeh
محمد خوروش (استاد مشاور) ابراهیم قاسمی (استاد راهنما) فرزاد هاشمزاده (استاد راهنما)
 
STUDENT
Morteza Khalaji
مرتضی خلجی پیربلوطی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

The effect of partial replacement of the barley grain and alfalfa hay with almond hulls on the performance of fattening Afshari lambs
The objective of this study was to investigate the effects of replacing part of barley grain and alfalfa hay with almond hulls on performance, nutrients digestibility and feeding behavior of lambs. In this experiment, 24 lambs with an average body weight of 31 kg ± 3 were used in a completely randomized design with 3 treatments. Dietary treatments included: 0% almond hulls (control diet), 15% almond hulls, and 30% almond hulls. The diets were iso-caloric, iso-nitrogenous and iso-fibrous. The dietary geometric mean particles size was 2.98, 3.47 and 3.61 mm, for 0, 15 and 30 % almond hulls, respectively. Feed sorting index showed that lambs fed 30% almond hull sorted against particles retained on the 1.18-mm screen compared to those fed control diets. Lambs received diets containing 15 and 30% almond hull consumed more DM compared to control lambs. Average daily gain (ADG) and feed conversion ratio (feed intake/ADG) were greater in lambs received 30% almond hull compared to other treatments. Dry matter and organic matter digestibility was not affected by experimental diets, but the digestibility of neutral detergent fibers increased 30% in treatment than the other two treatments. Dry matter and OM digestibility were similar mong treatments, however, NDF digestibility was greater in diets contaning 30% almond hulls. Eating time, rumination time, rest time, eating rate and chewing rate were similar among dietary treatments, but rumination rate (expressed as min per 100 g consumed DM) tended to be lower in lambs received 30% almond hulls compared other treatments. Diets containing 30% almond hulls increased blood glucose and decreased blood urea-N concentrations compared to other treatments. Increasing almond hulls content of diets linearly increased blood total protein and globulin concentrations. The albumin to globulin ratio was lower in lambs received 15 and 30% of almond hulls compared to control treatments. Almond hulls inclusion in lamb’s diets could be considered as an option to decrease cost of diets. In addition, almond hulls at the rate of 30% decreased feed cost per kilogram ADG compared to other treatments. In conclusion, this experiment showed that almond hulls at the rate of 30 improved performance responses and decreased diets costs. Key Words almond hull, fattening, Afshari lamb, performance
هدف از این مطالعه بررسی اثرات جایگزینی بخشی از دانه جو و علوفه یونجه با پوسته خارجی بادام بر عملکرد، گوارش پذیری مواد مغذی و رفتار خوراک بره‌های پرواری بود. این آزمایش با استفاده از 24 رأس بره نر پرواری نژاد افشاری با میانگین وزن بدن ? ± ?? کیلوگرم انجام شد. این آزمایش با 3 تیمار که شامل تیمار شاهد (صفر درصد پوسته بادام)، تیمار ?? درصد پوسته بادام و تیمار ?? درصد پوسته بادام و در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی انجام شد. جیره‌ها بر اساس انرژی و پروتئین و الیاف شوینده خنثی متوازن بودند. میانگین هندسی اندازه ذرات در تیمارهای آزمایشی به ترتیب ??/? ، ??/? و ??/? میلی‌متر بود. بررسی فعالیت انتخاب ذرات خوراک نشان داد که بره‌های تغذیه شده با جیره حاوی 30 درصد پوسته بادام، ذرات ??/? میلی‌متری خوراک را کمتر مصرف کردند. مصرف پوسته بادام موجب افزایش مصرف ماده خشک روزانه در تیمارهای آزمایشی ?? درصد و ?? درصد پوسته بادام گردید. بره‌های تیمار شاهد و تیمار ?? درصد پوسته بادام افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل متفاوتی نشان ندادند ولی بره‌های تیمار ?? درصد افزایش وزن روزانه بیش‌تر و ضریب تبدیل کمتری نسبت به دو تیمار دیگر نشان دادند. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت، در حالی که قابلیت هضم الیاف شوینده خنثی در تیمار ?? درصد نسبت به دو تیمار دیگر افزایش نشان داد. استفاده از پوسته بادام در تغذیه بره‌ها، تفاوتی در شاخص‌های رفتاری زمان خوردن، زمان نشخوار، زمان استراحت، نرخ خوردن و نرخ جویدن ایجاد نکرد، در حالی که نرخ نشخوار (دقیقه بر ??? گرم ماده خشک مصرفی) در تیمار 30 درصد پوسته بادام نسبت به تیمار شاهد تمایل به کاهش نشان داد. سطح 30 درصد پوسته بادام در مقایسه با دو تیمار دیگر منجر به افزایش گلوکز و کاهش نیتروژن اوره ای خون شد. افزایش سطح پروتئین کل و گلوبولین خون با افزایش سطح پوسته بادام بطور خطی افزایش یافت. نسبت آلبومین به گلوبولین در تیمارهای حاوی 15 و 30 درصد پوسته بادام نسبت به تیمار شاهد کمتر بود. از نظر اقتصادی استفاده از پوسته بادام در تغذیه بره‌ها موجب کاهش قیمت خوراک گردید. در تیمار ?? درصد پوسته بادام هزینه خوراک به ازای یک کیلوگرم افزایش وزن نسبت به دو تیماردیگرکاهش پیدا کرد. به طور کلی این آزمایش نشان داد استفاده از سطح 30 درصد پوسته بادام می توند اثرات مثبتی بر پاسخ های عملکردی حیوانات داشته و کاهش هزینه های تولید را نیز به همراه داشته باشد. کلمات کلیدی : پوسته بادام، پرواربندی، بره افشار، عملکرد

ارتقاء امنیت وب با وف بومی