Skip to main content
SUPERVISOR
Cyrus Ghobadi,Bahram Baninasab
سیروس قبادی (استاد مشاور) بهرام بانی نسب (استاد راهنما)
 
STUDENT
Nasrin Saadat
نسرین سعادت

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Effect of Potassium Application on Salt Tolerance of Almond Rootstock
Soil salinity is one of the major abiotic stresses that adversly affects plant productivity and quality, due mainly to excess of Cl - and Na + ions in plants. Almond has been Keywords : Bitter almond, Potassium, Salinity, Morphological and physiplogical parameters, Antioxidant enzymes.
شوری یکی از تنش‌های غیر زنده‌ای است که باعث کاهش قابلیت تولید محصول در خاک‌های مناطق خشک و نیمه‌خشک می‌شود. بادام از مهم‌ترین محصولات خشکباری بوده و به عنوان یک گیاه نسبتا مقاوم به شوری شناخته شده است. یکی از روش‌های سریع و کوتاه مدت برای افزایش تحمل گیاه به تنش شوری بررسی نقش عناصر غذایی و استفاده از آن ها به منظور کاهش اثرهای زیان ‌بار شوری خاک و آب است. پتاسیم از جمله عناصر غذایی است که نقش مهمی در بهبود تحمل گیاهان به تنش‌های غیرزیستی نظیر تنش شوری ایفا می‌کند. به منظور بررسی تاثیر پتاسیم بر کاهش اثرهای نامطلوب تنش شوری آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل 3×4 در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور شوری (0، 30، 60 و 90 میلی مولار کلرید سدیم) و کاربرد پتاسیم (1/0، 6 و 10 میلی مولار کلرید پتاسیم) با چهار تکرار و هر تکرار شامل سه دانهال بادام تلخ طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد شوری رشد گیاه را به صورت معنی داری کاهش داد به گونه ای که سبب کاهش پارامترهای رشد رویشی مانند طول شاخساره، وزن تر و خشک شاخساره و وزن تر ریشه در دانهال‌های بادام شد. در حالی که کاربرد پتاسیم اثرهای منفی ناشی از شوری را کاهش و پارامترهای رشد گیاه را بهبود بخشید. افزایش غلظت کلرید سدیم میزان نشت یونی و محتوای پرولین برگ را افزایش داد. کاربرد پتاسیم سبب افزایش میزان پرولین در مقایسه با گیاهان شاهد شد. تنش شوری درصد رطوبت نسبی،کلروفیل نسبی برگ و فلورسنس کلروفیل را در دانهال‌های بادام کاهش داد. کاربرد کلرید سدیم همچنین باعث تجمع یون سدیم در برگ و ریشه و کاهش یون پتاسیم در برگ دانهال‌های بادام شد. کاربرد پتاسیم غلظت یون پتاسیم را در برگ و ریشه افزایش داد. شوری همچنین موجب کاهش نسبت پتاسیم به سدیم در ریشه و شاخساره دانهال‌های بادام شد. نتایج نشان داد کاربرد 6 میلی مولار کلرید سدیم موجب افزایش نسبت پتاسیم به سدیم ریشه و شاخساره شد. تنش شوری باعث افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی شد و اثر کاربرد پتاسیم بر فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی متفاوت بود. نتایج همچنین نشان داد همبستگی معنی داری بین پارامترهای فیزیولوژیک و مورفولوژیک وجود دارد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت کاربرد پتاسیم موجب کاهش اثرهای زیان بار ناشی از تنش شوری شد. کلمات کلیدی : تنش شوری، بادام، پتاسیم، پارامترهای فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی، آنزیم‌های آنتی اکسیدانی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی