Skip to main content
SUPERVISOR
Mehdi Kadivar,Issa Ebrahimi dorcheh,Nasrollah Mahboobi Soofiani
مهدی کدیور (استاد مشاور) عیسی ابراهیمی درچه (استاد راهنما) نصرالله محبوبی صوفیانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Ali Masiha
علی مسیحا

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Effect of replacement of fish oil with canola and flaxseed oils on growth and fatty acids composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
In the present study potential of two oil resources, canola oil and flaxseed oil were examined as replacements for dietary fish oil in diets of fingerling rainbow trout ( Oncorhynchus mykiss ), during 8 weeks period. Two hundred and ten individual fish with mean initial body weight of 16.49±0.46 g in 7 triplicate groups (21 replicates, 10 fish per replicate) reared in semi recirculated system with mean water temperature of 13.61±1.27 o C. Seven iso-nitrogenous (protein: 30.66±0.47%) and iso-lipidic (lipid: 16.09±0.29%) experimental diets were formulated from 100% fish oil, 100% canola oil, 100% flaxseed oil, 1:1 blends of fish and canola oils, 1:1 blends of fish and flaxseed oils, 1:1 blends of canola and flaxseed oils and 1:1:1 blends of fish, canola and flaxseed oils. At the end of the experiment, 2 fish from each replicate were sacrificed for body composition and fatty acid profile analyses. Except for protein and lipid percentage, moisture and ash content of the body were not significantly influenced by the type of the diets. The highest content of protein and lipid in flesh were observed in treatment 4, which showed significant differences with treatments 5 and 7, and treatments 2, 5, 6, 7, respectively (p 0.05). However, there were no significant differences in final body weight, specific growth rate, weight gain Percentage, food conversion ratio, survival and hepato-somatic index among the dietary treatments. The highest amount of condition factor were observed in diets with 100% fish oil that being significantly different from treatments 3, 5, 6, 7 (p 0.05). The highest amount of relative carcass weight were observed in diets with 100% canola oil that being significantly different from treatment 7 (p 0.05). Moreover, the highest PPV and PER value were observed in treatment 3, that showed significant differences with treatments 1, 2, 4, 5 and 7 (p 0.05). The results of fatty acid profile revealed that flesh fatty acid composition is affected by dietary fatty acid composition. In addition the highest amounts of HUFAs was detected in fish fed 100% fish oil, that were significantly different from other treatments (p 0.05). However, complete replacement of fish oil with flaxseed oil or 50% fish oil with canola oil can provide enough HUFAs that required for daily human consumption. In all treatments, the PUFA/SFA and n6/n3 ratios, was higher than 0.45 and lower than 4, respectively. In general, results of present study indicate that, rainbow trout can be reared on a diet that fish oil has been replaced with canola and flaxseed oils, without having adverse effects on different aspects of fish performance. Key words: Rainbow trout ( Oncorhynchus mykiss ), Fish oil, Canola oil, Flaxseed oil, Growth, Fatty acid composition
در این مطالعه پتانسیل روغن های کانولا ( Canola Oil) و بَزرَک (Flaxseed Oil) به عنوان منابع روغنی جیره برای بچه ماهیان انگشت قد قزل آلای رنگین کمان ( Oncorhynchus mykiss ) در طول 8 هفته بررسی شد. 210 عدد بچه ماهی 46/0±49/16 گرمی در قالب 7 تیمار با 3 تکرار برای هر تیمار در یک سیستم پرورش نیمه مدار بسته با میانگین دمای آب o C 27/1±61/13 پرورش داده شدند. تیمارهای غذایی یکسان از نظر ترکیب شیمیایی (پروتئین 47/0±66/30 درصد و چربی 29/0±09/16 درصد) ولی با منابع روغنی متفاوت، تیمار 1 (100درصد روغن ماهی)، تیمار 2 (100 درصد روغن کانولا)، تیمار 3 (100 درصد روغن بزرک)، تیمار 4 (ترکیب 1:1 از روغن های ماهی و کانولا)، تیمار 5 (ترکیب 1:1 از روغن های ماهی و بزرک)، تیمار 6 (ترکیب 1:1 از روغن های کانولا و بزرک) و تیمار 7 (ترکیب 1:1:1 از روغن های ماهی، کانولا و بزرک) برای تغذیه بچه ماهیان استفاده شد. در پایان دوره ی آزمایش برای انجام آنالیزهای ترکیب گوشت و تعیین پروفیل اسیدهای چرب از هر تکرار 2 عدد ماهی کشته شد. نتایج حاصل تفاوت آماری معنی داری را در میزان رطوبت و خاکستر گوشت بچه ماهیان در بین هیچ یک از تیمارها نشان نداد. بیشترین میزان پروتئین و چربی گوشت بچه ماهیان مربوط به تیمار 4 بود که این تیمار از نظر پروتئین با تیمارهای 5 و 7 و در مورد چربی با تیمارهای 2، 5، 6 و 7 اختلاف آماری معنی دار نشان داد (05/0P ). هم چنین تفاوت آماری معنی داری از نظر وزن نهایی، نرخ رشد ویژه، درصد افزایش وزن، ضریب تبدیل غذا، بقا و شاخص کبدی در بین تیمارها مشاهده نشد. بیشترین میزان شاخص وضعیت مربوط به تیمار 1 بود که با تیمارهای 3، 5، 6 و 7 تفاوت آماری معنی داری را نشان داد (05/0P ). بیشترین وزن نسبی لاشه مربوط به تیمار 2 بود که تنها با تیمار 7 اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (05/0P ). بیشترین میزان پروتئین تولید شده و راندمان پروتئین مربوط به تیمار 3 بود که با تیمارهای 1، 2، 4، 5 و 7 تفاوت آماری معنی داری را داشت (05/0P ). نتایج پروفیل اسیدهای چرب نشان داد که محتوای اسیدهای چرب در گوشت تحت تاثیر محتوای اسیدهای چرب جیره است. بیشترین میزان HUFA در گوشت ماهیان تغذیه شده با 100 درصد روغن ماهی مشاهده شد که با سایر تیمارها تفاوت آماری معنی داری را داشت (05/0P )؛ همچنین مشاهده شد که جایگزینی کامل روغن ماهی با روغن بزرک و جایگزینی 50 درصد روغن ماهی با روغن کانولا، می تواند مقدار اسیدهای چرب HUFAی توصیه شده برای مصارف روزانه را در اختیار مصرف کننده قرار دهد. نسبت های PUFA/SFA و اسیدهای چرب 3n/6 در تمام تیمارها به ترتیب از 45/0 بیشتر و از 4 کمتر بود. به طورکلی، نتایج مطالعه ی حاضر پیشنهاد می کند که ماهی قزل آلای رنگین کمان می تواند با جیره ای که روغن ماهی در آن با روغن های کانولا و بزرک جایگزین شده است پرورش داده شود بدون اینکه اثر چندانی بر ابعاد مختلف عملکرد آن داشته باشد. کلمات کلیدی: قزل آلای رنگین کمان ( Oncorhynchus mykiss )، روغن ماهی، روغن کانولا، روغن بزرک، رشد و ترکیب اسیدهای چرب

ارتقاء امنیت وب با وف بومی