Skip to main content
SUPERVISOR
بهرام بانی نسب (استاد مشاور) علی اکبر رامین (استاد راهنما) سیروس آقاجان زاده (استاد مشاور)
 
STUDENT
Davood Khoshbakht
داود خوشبخت

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1385

TITLE

Effect of Salinity on Growth and Gas Exchange Parameters in Citrus Rootstocks
Salt is one of the greatest factors that limit the growth of plants and production of crops. This topic has been of utmost importance since long ago. Current reports show that this problem is increasing. Citrus are plants which are sensitive to salt. Since most species of citrus are reproduced with grafting, the tolerance of the scion to salt is to a great extent dependent on the type of rootstock. Except part of citrus orchards in the north, other citrus are in areas which have the potentiality of getting salty because of the decrease of rainfall, excessive use of under ground waters, penetration of salty water to sweet water, high evaporation and bad management of irrigation. Consequently, the damages related to being salty increase every day. Therefore, according to the above mentioned limitations, a greenhouse study was arranged to assess the salt tolerance of nine citrus rootstocks namely, Sour orange ( Citrus aurantium ), Bakraii ( Citrus reticulata × Citrus limetta ), Cleopatra mandarin ( Citrus reshni ), Rangpur lime ( Citrus limonia ), Rough lemon ( Citrus jambhiri ), Macrophylla ( Citrus macrophylla ), Swingle citrumelo ( Poncirus trifoliata × Citrus paradis i), Citrange ( Poncirus trifoliata × Citrus sinensis ) and Trifoliate orange ( Poncirus trifoliata ). A factorial experiment through complete randomized design (CRD) with three replications and four levels of salt including 0, 25, 50 and 75 mM NaCl with electrical conductivity of 1.5, 4.5, 6.79 and 9.06 dS/m 2 were used. The study was done in the Department of Horticulture, College of Agriculture , Isfahan University of Technology, Isfahan , Iran . By increasing the levels of salt, the number of leaves, plant height, leaf area, the weight of wet and dry leaf, stem and root, number and length of root, relative water content (RWC), chlorophyll content, chlorophyll fluorescence yield (Fv/Fm), net CO 2 assimilation rate (A CO2 ) , stomata conductance (g s ), trairation (E) and water use efficiency (WUE) decreased. Being salty also increased electrolyte leakage. The result of comparison of the mean of growth parameters showed that there is a significant difference between various cultivars of citrus. Among of genotypes "Sour orange", "Cleopatra mandarin" and "Rang pur lime" had the least and "Trifoliate orange", "Citrange", "Swingle citrumelo" showed the most decrease in growth indexes of shoots and roots. The most relative water content (RWC) was in the "Sour orange", "Cleopatra mandarin" and "Bakraii", respectively. The least and most
شوری یکی از بزرگترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان و تولید محصول در بسیاری از نقاط جهان می باشد که از دیر باز مورد توجه بوده است. مرکبات جزء گیاهان حساس به شوری می باشند. از آن جایی که گونه های تجاری مرکبات به صورت پیوندی تکثیر می شوند؛ میزان تحمل پیوندک به شوری، بستگی زیادی به نوع پایه مورد استفاده دارد. به جز بخشی از باغات شمال کشور، بقیه باغات مرکبات در مناطقی قرار دارند که در این مناطق به دلیل کاهش میزان نزولات آسمانی، استفاده بیش از حد از آب های زیر زمینی و نفوذ جبهه های آب شور به سفره های آب شیرین و مدیریت بد آبیاری استعداد شور شدن وجود دارد. لذا با توجه به محدودیتهای فوق، پژوهش گلخانه ای با هدف ارزیابی تحمل به شوری نه رقم مرکبات شامل: پایه‌های نارنج، بکرائی، کلئوپاترا، رانگ‌پورلایم، رافلمون، ماکروفیلا و سیتروملو، سیترنج و پونسیروس بصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار و چهار سطح شوری شامل: شاهد، 25، 50 و 75 میلی مول نمک NaCl، با هدایت الکتریکی به ترتیب 5/1، 5/4، 79/6 و 06/9 دسی زیمنس بر متر در دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. با افزایش سطح شوری، صفات مورد بررسی شامل: تعداد برگ، ارتفاع گیاه، سطح برگ، وزن تر و خشک برگ، ساقه و ریشه، تعداد و طول ریشه، درصد نسبی آب برگ، محتوای کلروفیل برگ، فلورسانس کلروفیل، شاخص های تبادلات گازی ( فتوسنتز، هدایت روزنه ای، تعرق و کارایی مصرف آب) کاهش یافتند. همچنین تیمارهای شوری باعث افزایش درصد نشت یون گردیدند. نتایج مقایسات میانگین صفات مورد بررسی نشان داد که اختلافات معنی داری بین ارقام مرکبات وجود دارد. در بین ژنوتیپ ها ژنوتیپ های نارنج، کلئوپاترا و رانگ پورلایم کمترین و پونسیروس، سیترنج و سیتروملو بیشترین کاهش در شاخص های رشدی اندام هوایی و ریشه را نشان دادند. بیشترین درصد آب برگ در پایه های نارنج، کلئو پاترا و بکرائی وجود داشت. کمترین و بیشترین درصد نشت یون به ترتیب در پایه های نارنج و پونسیروس مشاهده گردید. از نظر محتوای کلروفیل نسبی، غلظت کلروفیل کل، کلروفیل a و b پایه های کلئوپاترا و نارنج در بیشترین و پونسیروس، سیترنج و سیتروملو در کمترین مقدار قرار داشتند. بیشترین میزان تولید پرولین در پایه رانگ پورلایم و رافلمون مشاهده گردید؛ و پایه سیترنج پایین ترین مقدار پرولین برگ را به خود اختصاص داد. از لحاظ شاخص های تبادلات گازی ارقام نارنج، کلئوپاترا و رانگ پورلایم کمترین تغییرات را نسبت به تیمار شاهد نشان دادند. سه پایه پونسیروس، سیترنج و سیتروملو از این لحاظ بالاترین میزان کاهش را پذیرفتند؛ و ژنوتیپ های بکرائی، ماکروفیلا و رافلمون از این نظر در حد واسط قرار گرفتند. اثر متقابل شوری و رقم نشان داد که شوری باعث افزایش غلظت سدیم و کلر در اندام هوایی و ریشه و کاهش میزان کلسیم و منیزیم برگ گردیده است. همچنین با بالا رفتن غلظت نمک میزان منیزیم در ریشه، افزایش نشان داد. ارقام نارنج، رانگ پورلایم و بکرائی با تجمع سدیم در ریشه، مانع انتقال بالای آن به برگها شدند. ضمن اینکه توانایی محدود نمودن انتقال سدیم به برگها در سطوح پایین شوری در ارقام پونسیروس، سیتروملو و سیترنج نیز مشاهده گردید؛ ولی این توانایی در سطوح بالاتر شوری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که ارقام کلئوپاترا، رانگ پورلایم، نارنج، بکرائی و ماکروفیلا در مقایسه با دیگر پایه ها کلر کمتر کلمات کلیدی: مرکبات، پایه ها، شوری، رشد رویشی، کاتیون و آنیون، تبادلات گازی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی