Skip to main content
SUPERVISOR
Behrouz Mostafazadehfard,Parviz Ehsanzadeh,Jamshid Razmjoo ghalaie
بهروز مصطفی زاده فرد (استاد مشاور) پرویز احسان زاده (استاد مشاور) جمشید رزمجو (استاد راهنما)
 
STUDENT
Helale Bahrami
هلاله بهرامی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

Effect of Salinity Levels on Yield , Yield Components and Oil Content of Sesame ( Sesamum Indicum) Cultivares
Salinity is one of the most important problems in the arid and semi-arid areas. Therefore Known of plant reflection to salt contents could be a suitable way to more salty waters exploit. Sesame(Sesamum indicum) is an important oil seed plant in semi-arid area such as Isfahan. This plant is rated as moderately salt tolerant and at future it could produce profitable crops on saline soils. It is faintly more tolerant of salinity than wheat. An experiment was carried out to determine the effects of salinity levels on germination indexes, morphological characters,yield and yield components, oil and protein contents of ten sesame cultivars(Karaj1, Darab14, Jiroft13, Safi Abad, Borazjan5, YellowWhite, Oltan, Precocious Felestin, Isfahan, Abpakhsh) at formative stage using 0, .0.5, 1, 1.5, 2 and 2.5 percents NaCl in lab and field. The results showed significant differences among the cultivars for all traits at different salt levels.in lab experiment: Germination percentage and rate, root and shoot length, root and shoot dry weight were investigated. The results showed that the highest values for the investigated traits were obtained from variety Abpaksh, while they diminished with increasing water salinity in all cultivars. Among the varieties, the highest germination percentage and rate, root length, shoot length and root dry weight at 2.5% salinity, were determined from Abpaksh, with 49.5%, 10.2 seed per day, 0.85 cm, 1.65 cm and 0.25 mg respectively, and Isfahan in shoot dry weight with 0.32 mg. Moreover, Abpaksh gave the higher average in more indexes, at whole salinity levels. The seedling growth of varieties was inhibited by 1-1.5% salinity, although they showed varying responses. At the first development stage, the root growth of sesame was more negatively affected compared to shoot growth by water salinity. In field experiment: Increase of salinity concentration decreased growth of sesame cultivars and their traits such as: plant height, dry weight of root and shoot, capsule number per plant, grain number in capsule, 1000 grain weight, oil and protein content. Ab pakhsh cultivar identified as the most tolerant and Oltan as the most sensitive cultivar at germination stage. Oltan cultivar identified as the most tolerant and Yellow white as the most sensitive cultivar to morphological characters. Safi aabad cultivar identified as the most tolerant and Yellow white as the most sensitive cultivar to yield components. Oltan cultivar had the most and Borazjan5 the less content of oil and protein. Because salinity reduces germination and delays emergence, sesame stands tend to be irregular and crop yield is depressed. However, some genotypes are less affected by salinity than others. Key words : Salinity, Sesame, Germination Indexes, Morphological Characters, Yield and Yield Components, Oil and Protein Content
شوری یکی از مهمترین مشکلات مناطق خشک و نیمه خشک دنیا است. از این رو دانستن عکس العمل گیاهان به مقادیر مختلف نمک می تواند راهی مناسب در جهت افزایش بهره وری از آب های شور باشد. کنجد به عنوان یک گیاه دانه روغنی مهم در مناطق نیمه خشک مانند استان اصفهان می باشد و دانستن میزان مقاومت ژنوتیپ های مختلف آن نسبت به تنش شوری می تواند در احیای این محصول با ارزش در اراضی شور کشور موثر واقع شود. به منظور تعیین اثرات سطوح مختلف شوری آب آبیاری بر شاخص های جوانه زنی، شاخص های رویشی، عملکرد و اجزای عملکرد، محتوای روغن و پروتئین ده رقم کنجد(شامل کرج1، صفی آباد، داراب14، جیرفت13، برازجان5، اولتان، زودرس فلسطین، یلووایت و دو توده محلی با نام های آب پخش و اصفهان) با اعمال تیمارهای شوری آب آبیاری با غلظت های صفر(شاهد)، 5/0، 1، 5/1، 2 و 5/2 درصد محلول کلرید سدیم به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه و نیز به صورت گلدانی در مزرعه بطور جداگانه انجام گرفت. آزمایش گلدانی در تابستان سال 87 در محل چاه اناری واقع در دانشگاه صنعتی اصفهان و قسمت آزمایشگاهی در آزمایشگاه بذر گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی انجام شد. نتایج نشان داد که عکس العمل ارقام مختلف به شوری در مرحله جوانه زنی و مرحله بلوغ متفاوت است. همه ارقام مورد مطالعه با افزایش سطوح شوری کاهشی معنی دار در شاخص های جوانه زنی (سرعت و درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه) از خود نشان دادند. بیشترین کاهش در متوسط همه صفات مربوط به ارقام اولتان و زودرس فلسطین و کمترین کاهش مربوط به توده آب پخش و رقم صفی آباد مشاهده شد. همچنین وزن ریشه چه بیشترین مقاومت را در میان سایر شاخص های جوانه زنی نسبت به شوری از خود نشان داد. شوری موجب کاهش معنی دار در صفات رویشی کنجد در آزمایش گلدانی شد و با افزایش سطوح شوری کاهش معنی داری در غالب صفات رویشی اندازه گیری شده از قبیل ارتفاع گیاه، وزن خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه مشاهده شد. شاخص های رویشی ارقام اولتان و آب پخش دارای کمترین کاهش و ارقام یلووایت و اصفهان دارای بیشترین کاهش بودند. شوری موجب کاهش معنی دار در عملکرد و اجزای عملکرد از قبیل تعداد کپسول در گیاه، تعداد دانه در کپسول و وزن هزار دانه در همه ارقام کنجد گردید به طوری که بیشترین حساسیت به شوری در وزن هزار دانه و کمترین حساسیت در تعداد دانه در کپسول مشاهده شد. در میان ارقام نیز صفی آباد و برازجان 5 دارای کمترین کاهش و ارقام یلووایت و توده آب پخش دارای بیشترین کاهش در اجزای عملکرد بودند. نتایج همچنین نشان دادکه شوری به طور معنی داری موجب کاهش محتوی روغن و پروتئین ارقام کنجد می شود. محتوی روغن نسبت به پروتئین دانه از حساسیت بیشتری نسبت به شوری برخوردار بود. در میان ارقام اولتان و زودرس فلسطین دارای کمترین و ارقام برازجان 5 و جیرفت 13 دارای بیشترین کاهش در اثر شوری بودند. با توجه به تفاوت در عکس العمل ژنوتیپ های مختلف این گیاه به شوری ، ضرورت توجه به نوع رقم مورد کشت با توجه به شرایط منطقه امری اجتناب ناپذیر است. واژه های کلیدی : شوری آب آبیاری، کنجد، شاخص های جوانه زنی، شاخص های رویشی، عملکرد و اجزای عملکرد، محتوای روغن و پروتئین دانه.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی