Skip to main content
SUPERVISOR
Nasrollah Mahboobi Soofiani,Issa Ebrahimi dorcheh,Omidvar Farhadian
نصرالله محبوبی صوفیانی (استاد مشاور) عیسی ابراهیمی درچه (استاد راهنما) امیدوار فرهادیان (استاد راهنما)
 
STUDENT
Sara Koulivand
سارا کولیوند

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1385

TITLE

The effect of seasonal variability on fatty acids composition of crustacean zooplankton in Hanna wetland
Zooplanktons is very important group of living organisms, as they are the basis for food web in aquatic ecosystems. Among zooplanktons, cladocerans and copepods play a key role in the freshwater food chains. They transfer energy from microalgae to the higher trophic levels by being eaten as a food through various aquatic organisms. These creatures contain a valuable source of protein, amino acids, lipid, fatty acids, vitamins and enzymes. It has been demonstrated that several environmental factors such as temperature, depth, salinity, geographical location, season, food availability, and starvation could affect the fatty acids profile of zooplankton. In addition, it should be noted that the nutritional values, particularly fatty acids content, of mixed zooplankton strongly influences by the proportion of different zooplankton species in collected sample. Although there are many report on fatty acid composition of different zooplankton groups from separated geographical location information on fatty acid composition of mixed zooplankton from Iranian aquatic ecosystems are scarce. The purpose of this study was to provide basic information on fatty acid composition of mixed freshwater zooplankton from Hanna wetland situated at Eastern part of Isfahan province, Iran during different seasons. Furthermore, we investigated the effects of water quality and zooplankton community structure, mainly proportion of the individual constituents on fatty acid composition. In order to study the suitability of freshwater zooplankton of Hanna wetland, Isfahan, Iran for aquaculture purposes, determination of fatty acid composition of mixed zooplankton samples collected from the lake was carried out at in the middle of each season for a one-year period from May 2007 to February 2008. The samples were collected by vertical haul using plankton net (140 ?m). The total density of cladocerans was the highest in spring (%77.19) including three species of Daphnia longispina , D. dubia and D. pulex. The identified copepod species were all belong to cyclopoids, with the highest density observed in fall (%98.46). Fatty acid composition significantly (P 0.05) varied in relation to the seasonal changes of zooplankton community. The content of saturated fatty acids (SFA), mono unsaturated fatty acids (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA) ranged from 27.79 -32.09 %, 39.18 -43.03%, 13.61-25.36 % of total fatty acids, respectively. Results showed that ratios of n-3:n-6 were 0.70:1, 2.53:1,1.89:1, and 1.73:1 in spring, summer, fall and winter respectively.
زئوپلانکتون ها گروه بسیار مهمی از موجودات زنده بوده که پایه زنجیره غذایی را در اکوسیستم های آبی تشکیل می دهند. از بین آن ها کلادوسرها و کپه پودها نقش مهمی را در زنجیره غذایی آبها داشته و از طریق تغذیه روی انواع موجودات زنده آبزی، انرژی را از میکروالگ ها به سطوح بالای هرم غذایی انتقال می دهند. همچنین زئوپلانکتون ها منابع ارزشمندی از پروتئین ها، اسیدهای آمینه، لیپیدها، اسیدهای چرب، ویتامین ها و آنزیم ها هستند. ثابت شده که چندین فاکتور محیطی از قبیل دما، عمق آب، شوری، موقعیت جغرافیایی، فصل و میزان مواد غذایی ترکیب اسیدهای چرب زئوپلانکتون ها را تحت تاثیر قرار می دهند. از سویی باید متذکر شد که ارزش غذایی، خصوصا ترکیب اسیدهای چرب زئوپلانکتون های مخلوط به میزان زیادی از درصد گونه های متفاوت زئوپلانکتون های نمونه های جمع آوری شده تاثیر می پذیرد. اگرچه اطلاعات در مورد گروههای متفاوت زئوپلانکتونی از نقاط جغرافیایی متفاوت زیاد است ولی در رابطه با زئوپلانکتون های مخلوط اکوسیستم های آبی ایران اطلاعات محدودی وجود دارد. هدف این مطالعه بررسی ترکیب اسیدهای چرب زئوپلانکتون های مخلوط آب شیرین تالاب حنا در فصول مختلف و اثر فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب روی ساختار جمعیت زئوپلانکتون ها خصوصا میزان اسیدهای چرب آن ها بود. به منظور برآورد ارزش غذایی زئوپلانکتون های مخلوط تالاب حنا جهت آبزی پروری، ترکیب اسیدهای چرب نمونه های زئوپلانکتونی جمع آوری شده به مدت یک سال از تابستان 1386 تا بهار 1387 در اواسط هر فصل تعیین شد. نمونه برداری با استفاده از تور پلانکتون گیری با چشمه 140 میکرون صورت گرفت. بیشترین تراکم کلادوسرها در فصل بهار (19/77 فرد در لیتر) بوده و شامل سه گونه، Daphnia longispina ، D . dubia و D. pulex هستند. تمام گونه های کوپه پودهای شناسایی شده به سیکلوپوئیدها متعلق بوده و حداکثر تراکم آن ها در فصل پاییز (46/98 فرد در لیتر) بود. ترکیب اسیدهای چرب به صورت معنی داری تحت تاثیر تغییرات فصلی جامعه زئوپلانکتونی بود (05/0P ). میزان اسیدهای چرب Saturated fatty acids (SFA)، Mono unsaturated fatty acids (MUFA) و(PUFA) olyunsaturated fatty acidsبه ترتیب 09/32-79/27 درصد، 03/43-18/39 و 36/25-61/13 درصد کل اسیدهای چرب اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که نسبت امگا3 به امگا6 در بهار (1 : 70/0)، تابستان (1 : 53/2)، پاییز (1 : 89/1) و در زمستان (1 : 73/1) بود. بیشترین نسبت امگا3 به امگا6 در فصل تابستان برآورد شد. نسبت اسید چرب Docosahexenoic acid (DHA, 22:6n-3) به Eicosapentaenoic acid (EPA, 20:5n-3) در زئوپلانکتون های تالاب حنا از 1: 18/0 به 1 : 21/0 متغییر بود. کلمات کلیدی : اسیدچرب، زئوپلانکتون های آب شیرین، تغییرات فصلی، تالاب حنا، ایران

ارتقاء امنیت وب با وف بومی