Skip to main content
SUPERVISOR
سیدامیرحسین گلی (استاد مشاور) محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد مشاور) مریم حقیقی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohammad Motamedi adarmanabadi
محمد معتمدی آدرمنابادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

The Effect of Short Term Temprature Stress with H2O2 and CaCl2 on Two Pepper Spicies ( Hot and Bell Pepper) in Diffrent Growth Stage
High-temperature effects a change in biochemical, physiological and also molecular change in plants’ metabolism such as chemical analysis of molecules, destruction of nucleic acids, reduction in photosynthesis, increase in respiration and disruption to membrane permeability. These alterations, in consequence, cause damage to plant such as inhibiting its growth and reducing the yield. This study was conducted in green house of Isfahan University of Technology to evaluate the effect of foliar application of H 2 O 2 (1 Mm) and CaCl 2 (1 Mm (under high-temperature condition on two spicies of pepper (hot pepper and bell pepper) in a combined analysis as a completely randomizes design with two temperature treatment (25±2C? and 40±2C?) in two growth stage ( vegetative and reproductive) and in two time of factor measurement ( after stress and after recovery) with three replication for each treatment. The result of the study indicate that the use of CaCl 2 and H 2 O 2 in two spices and both of growth stage and both of time of measurement increases prolin, phenol, antioxidant capacity, calcium, SPAD index, chlorophyll fluorescence and reduce MDA and electrolyte leakage. H 2 O 2 reduce level of internal H 2 O 2. Bell pepper in both growth stage and both time of measurement indicated more in prolin, phenol, antioxidant capacity, calcium, SPAD index, chlorophyll fluorescence and less in reduce MDA, electrolyte leakage and H 2 O 2 .Finally it can be concluded that simultaneous application of CaCl 2 and use bell pepper spice whether in optimum condition or stress one, brings a positive effect on physiological characteristics of plants. Therefore, damages cause by high-temperature stress can be reduce by using CaCl 2 and bell pepper, promote plant growth and repair stress damages. Key words : Heat stress, Pepper, H 2 O 2 , CaCl 2 , Growth stage, Proline, Antioxidant capacity
تنش دمای بالا باعث برخی تغییرات فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و تغییرات مولکولی در متابولیسم گیاهان مثل تجزیه شیمیایی مولکول‌ها، تخریب اسیدهای نوکلئیک ، کاهش فتوسنتز، افزایش تنفس و اختلال در تراوایی غشاء می‌شود که نتیجه این اختلال ها، وارد شدن خساراتی به گیاه از جمله ممانعت از رشد آن و کاهش عملکرد می‌باشد. این پژوهش به منظور بررسی اثر هیدروژن پراکسید ( 1 میلی مولار) و کلرید کلسیم ( 15 میلی مولار) در شرایط تنش بالا روی دو گونه فلفل ( فلفل تند و فلفل دلمه‌ای) به صورت آزمایش تجزیه مرکب در قالب طرح کامل تصادفی در گلخانه های پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان در دو مرحله رشدی ( رویشی و زایشی) در دو زمان اندازه گیری ( پس از تنش و ریکاوری) با سه تکرار برای هر تیمار به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که کاربرد کلرید کلسیم و هیدروژن پراکسید باعث افزایش پرولین، فنول ، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل، کلسیم،شاخص سبزینگی و راندمان کوانتومی فتوسیستمII در هر دوم رحله رشدی و هر دو زمان اندازه گیری شد همچنین باعث کاهش نشت یونی، مالون دی‌آلدهید و تبخیر و تعرق شد در هر دو مرحله رشدی و هر دو زمان نمونه برداری شد. تیمار با هیدروژن پراکسید در هر دو مرحله رشدی و هر دو زمان اندازه گیری باعث کاهش میزان هیدروژن پراکسید درونی شد. گونه فلفل دلمه‌ای بیشترین میزان پرولین، فنول ، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل، کلسیم،شاخص سبزینگی و راندمان کوانتومی فتوسیستمII و همچنین کمترین میزان نشت یونی، تبخیر و تعرق، هیدروژن پراکسید و مالون دی‌آلدهید را در هر دو مرحله رشدی و هر دو زمان اندازه گیری را داشت. اثرهای متقابل گونه فلفل دلمه‌ای و کلرید کلسیم نشان داد استفاده از این ماده روی گونه فلفل دلمه‌ای باعث بهبود شاخص‌های فیزیولوژیک در تنش گرما می‌شود. در نهایت می توان نتیجه گرفت که کاربرد کلرید کلسیم چه در شرایط دمایی مطلوب و چه در شرایط تنش گرما تأثیر مثبتی بر خصوصیات فیزیولوژیک گیاه می گذارد. گونه فلفل دلمه ای در مقایسه با گونه فلفل تند نسبت به تنش گرما متحمل تر بود. واژه های کلیدی : تنش گرمایی، مرحله رشد، هیدروژن پراکسید، کلرید کلسیم، آنتی اکسیدان، پرولین

ارتقاء امنیت وب با وف بومی