Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Khorvash,Ebrahim Ghasemi
محمد خوروش (استاد راهنما) ابراهیم قاسمی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohammad mahdi Haj mahmoudi
محمدمهدی حاج محمودی ورنوسفادرانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Effect of Substituting Alfalfa Hay With Forage and Non-forage Fiber Sources Based on Undigested Neutral Detergent Fiber on Performance of High-producing Lactating Cows
The objective of this study was to evaluate the effects of partial substitution of alfalfa hay with high fiber by-products (wheat straw and beet pulp) on intake, digestibility, chewing activity, and milk production of high yielding dairy cows. Eight multiparous cows (54±2.5 kg milk production, 78± 5 DIM) were used in a 4 × 4 Latin square design experiment and fed 4 diets containing alfalfa hay which were partially replaced by 1) no by-products (control), 2) beet pulp + wheat straw, 3) wheat straw, and 4) treated wheat straw. Experimental diets were balanced for NEL (1.64 Mcal/kg), crude protein (16.9%) as well as fiber physical characteristics and digestibility (peNDF=20.3, uNDF= 12%). Substitution of alfalfa hay with by-products feeds reduced feed cost unit by 4%. Results indicated that cows fed straw+beet and treated straw diets had greater nutrient digestibilities than those fed wheat straw or control diet (P 0.01). Milk and 3.5% FCM production, and milk composition did not differ across treatments. Cows received by-products substitutes showed greater dry matter intake than control cows (P 0.01). Thus, milk production efficiency tended (P=0.08) to increase with feeding control diet, but 3.5% FCM production efficiency were similar among diets. Ruminal pH, total VFA concentration, molar proportion of acetate and chewing behavior were not affected by dietary treatments. However, feeding diets containing by-products substitutes tended to decrease molar proportion of propionate (P=0.09) and increase acetate: propionate ratio (P=0.06). Chewing, dietary physical effective NDF, acetate: propionate ratio, milk fat content and fat to protein ratio indicated that in all groups, cows were fed a low effective fiber. Substituting wheat straw with/without beet pulp for alfalfa hay based on fiber characteristics resulted to similar milk production in high-producing dairy cows. Keywords : undigested fiber, wheat straw, beet pulp, economic ret
در تحقیق پیش رو سعی بر آن شد تا اثرات جایگزینی بخشی از علوفه یونجه جیره گاوهای شیری با منابع علوفه ای و غیر علوفه ای با توجه به میزان الیاف هضم نشده در جیره بررسی گردد.به همین منظور از 8 رأس گاو هلشتاین شیرده دو یا چند بار زایش (روزهای شیردهی 5 ± 78 روز، تولید شیر 5/2 ± 54 کیلوگرم، وزن 684 کیلوگرم و امتیاز بدنی 9/0± 3) در قالب طرح مربع ?ت?ن 4×4 تکرار شونده با 4 دوره آزمایشی 21 روزه استفاده شد. هر دوره آزمایشی شامل 14 روز عادت پذیری و 7 روز نمونه گیری بود. تیمارهای آزمایشی شامل: 1ـ جیره ی شاهد کامل به صورت TMR ( نسبت علوفه به کنسانتره برابر با40% به 60%)2 - جایگزینی بخشی از یونجه با کاه و تفاله (تفاله- کاه) 3- جایگزینی بخشی از یونجه با کاه (کاه) 4- جایگزینی بخشی از یونجه با کاه فرآوری (کاه فرآوری). جیره ها از لحاظ انرژی خالص شیردهی (64/1= NEL)، پروتئین خام (9/16= CP) و همچنین خصوصیات فیزیکی و هضم الیاف (%12= uNDF، % 3/20= peNDF) یکسان ولی جیره های حاوی محصولات جانبی سطح کنسانتره بالاتری داشتند. جیره های حاوی کاه-تفاله و کاه فرآوری شده گوارش پذیری مواد مغذی بیشتری نسبت به جیره های شاهد و جیره کاه گندم داشتند (01/0 P). تولید شیر خام، شیر تصحیح شده برای چربی و ترکیبات شیر تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفتند. ماده خشک مصرفی در گاوهای تغذیه شده با جیره های حاوی منابع الیافی جایگزین بالاتر از گاوهای تغذیه شده با جیره شاهد بود (01/0 P).نتایج این آزمایش نشان داد جایگزینی بخشی از علف یونجه جیره با کاه گندم با/بدون تفاله چغندر بر اساس خصوصیات الیاف منجر به پاسخ عملکردی یکسان در گاوهای شیرده پرتولید شد. کلمات کلیدی: کاه، کاه فرآوری، تفاله چغندر قند، عملکرد گاوهای شیری

ارتقاء امنیت وب با وف بومی