Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Pourreza,Masoud Alikhani,Rahman Jahanian
جواد پوررضا (استاد راهنما) مسعود علیخانی (استاد راهنما) رحمان جهانیان (استاد راهنما)
 
STUDENT
Alireza feyz abadi Salehi
علیرضا صالحی فیض آبادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Effect of Substitution of Corn with Wheat and Barley on Performance, Immunological Responses and Microbial Populations of Different Gastrointestinal Segments in Broiler Chicks
This study aimed to evaluate theeffect of graded levels of substitution of corn with wheat and barley on performance, immunological responses and microbial population of different gastrointestinal segments in broiler chicks. A total of 420 one-day old Ross 308 broilers were used. Birds were randomly distributed between 7 treatments with 5 replicates. Dietary treatments consisted ofcontrol (based on corn and soybean meal), three different levels of wheat (15, 30 and 45 percent of the diet) and three different levels of barley (15, 30 and 45 percent of the diet) and were fed to chicken over 42 day. Between 23 and 27 days of age, birds were vaccinated against Newcastle disease, and one week after each immunization, blood samples were taken from birds to determine antibody titer. The blood samples after vaccination against Gumboro disease viruses and bronchitis, were analyzed. Between the ages of 27 and 34 days, sheep red blood cells (SRBC) were injected and one week after each injection, blood samples were taken from birds. At the age of 42 days, two birds from each cage were randomly weighted, killed and after dissection, internal organs and carcass were weighted. The contents of the crop, ileum and ceca of birds, were unloaded and traorted to the laboratory for microbial test. Results showed that dietary fiber source per starter, grower and finisher, and also the whole period, affected heavily on feed intake (FI)(P 0.01). Higher levels of the barley, significantly reduced feed intake, but even high levels of wheat had no effect on feed intake. As a result of decrease feed intake, daily gain of chickens was affected in each of the three periods and the entire production period (P 0.01). Feed intake and daily growth in chickens fed with high levels of the barley had the lowest growth. Adding wheat and barley increased conversion ratio. Especially, in initial period, barely linearly increased FCR (P 0.001). Carcass and the relative weight of abdominal fat decreased in response to adding wheat and barley to diets. Barley with high amounts of insoluble fiber significantly increased the relative weight of gizzard, ceca and the pancreas (P 0.01). Among lymphatic organs, the relative weight of bursa of fabricius was affected significantly (P 0.05). Thelowest relative weight of bursa of fabricius was observed in bird fed diet containing 45% wheat, while there was no significant difference between treatments. Blood triglyceride linearly decreased with increasing levels of wheat or barley. Also, by adding wheat and barley to diet, cholesterol significantly decreased compared to the control diet.Bacteria population was highly affected by adding wheat and barley in different areas of the gastrointestinal tract.So, the total bacteria in the cecum and Lactobacillus, Escherichia coli, salmonella and the total bacteria in the ileum were increased. In general, the results of this study showed that in region where maize cultivation is not possible, Wheat varieties with low viscosity can be a good substitute for corn. Also lower levels of the barley can used to developbetter digestive system, improve the efficiency of digestion and absorption of nutrients in the diet. Keywords: Broilers, Fiber, Cereal, Microbial population, Blood biochemical parameters Development of digestive system
مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر استفاده از سطوح مختلف گندم و جو بر عملکرد، پاسخ?های ایمنی وتغییراتجمعیت میکروبی نواحی مختلف دستگاه گوارش به انجام رسید. برای این منظور، از تعداد 420 قطعه جوجه گوشتی مخلوط یک روزه سویه راس 308 استفاده گردید و پرندگان به طور تصادفی در 5 تکرار هریک از 7 تیمار آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی توزیع شدند. تیمارهای غذایی شامل تیمار شاهد (بر پایه ذرت و کنجاله سویا)،3 سطح مختلف گندم (15، 30 و 45 درصد جیره) و 3 سطح مختلف جو (15، 30 و 45 درصد جیره) بودند که طی یک دوره آزمایشی 42 روزه در اختیار پرندگان قرار داده شد. در سنین 23 و 27 روزگی، پرندگان علیه نیوکاسل واکسینه شده و یک هفته پس از هر نوبت واکسیناسیون، نمونه های سرم خون پرندگان برای بررسی تیتر آنتی بادی اخذ گردید.همچنین نمونه های سرم خون پس از واکسیناسیون علیه ویروس بیماری های گامبرو و برونشیت مورد آنالیز قرار گرفتند.در سنین 27 و 34 روزگی، گلبول قرمز گوسفندی (SRBC) مورد تزریق قرار گرفته و یک هفته بعد از هر تزریق، از پرندگان خونگیری شد.در سن 42 روزگی، دو پرنده از هر قفس به طور تصادفی توزین و کشتار شدند و پس از تشریح، وزن نسبی اندام های داخلی و لاشه اندازه گیری شد.همچنین محتویات چینه?دان، ایلئوم و روده?های کور پرندگان، تخلیه و برای کشت میکروبی به آزمایشگاه منتقل گردید. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از سطوح مختلف گندم و جو در هر سه دوره آغازین، رشد و پایانی و همچنین کل دوره، به شدت بر مصرف خوراک(FI) پرندگان اثرگذار بود(01/0 P). با افزایش سطح جو در جیره، خوراک مصرفی پرنده به شکل معنی داری کاهش یافت ولی استفاده از گندم حتی در سطوح بالا تاثیری بر مصرف خوراکنداشت. به دنبال کاهش خوراک مصرفی، رشد روزانه جوجه?ها نیز در هر یک از سه دوره و کل دوره پرورش تحت تاثیر قرار گرفت (01/0 P). به گونه ای که رشد روزانه در جوجه?های تغذیه شده با سطوح بالای جو کمترین بود. ضریب تبدیل غذایی(FCR)با افزودن گندم و جو به جیره افزایش یافت، به ویژه در دوره آغازین کهFCR با افزایش سطح جو به طورخطی افزایش یافت(01/0 P). درصد لاشه و چربی محوطه شکمی در پاسخ به افزودن گندم و جو به جیره کاهش یافت. جو با دارا بودن مقادیر بالایی از فیبر نامحلول به طور چشمگیری وزن نسبی سنگدان، روده?های کور و پانکراس(01/0 P) را افزایش داد. اما از بین اندام های لنفاوی تنها وزن نسبی بورس فابرسیوس به طور معنی داری تحت تاثیر قرار گرفت (05/0 P). و وزن آن در تیمار 45 درصد گندم کمترین بود. اما بین سایر تیمار?ها اختلاف معنی داری وجود نداشت. سطح تری گلیسرید خون به طور خطی با افزایش سطح گندم یا جو کاهش یافت و کلسترول نیز با افزودن گندم و جو به جیره به طور معنی داری نسبت به جیره شاهد کاسته شد. جمعیت باکتری های نواحی مختلف دستگاه گوارش به شدت تحت تاثیر افزودن گندم و جو قرار گرفت. به گونه ای که جمعیت باکتری های مستقر در روده های کور و نیز لاکتوباسیلوس?ها، اشرشیاکلی، سالمونلا و کل باکتری?ها در ایلئوم با افزودن گندم و جو افزایش یافت. به طور کلی نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد در مناطقی که امکان کشت ذرت نیست واریته های گندم با ویسکوزیته پایین می?تواندبه خوبی جایگزین ذرت شود. همچنین می?توان از سطوح پایین جو به منظور توسعه و تکامل هرچه بهتر دستگاه گوارش و بهبود راندمان هضم و جذب مواد مغذی در جیره استفاده کرد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی