Skip to main content
SUPERVISOR
Mahdieh Gholami,Bahram Baninasab
مهدیه غلامی (استاد مشاور) بهرام بانی نسب (استاد راهنما)
 
STUDENT
Ladan Naeli
لادن نائلی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Effect of two species of Moringa oleifera and M. peregrina leaf extract on postharvest quality of lime
Lime ( Citrus aurantifolia ) is one of the most important commercial Citrus species that grown in south of Iran for many years. Lime fruits are very susceptible to mechanical injury and postharvest diseases which can rapidly reduce fruit quality after harvest. Several preharvest methods, such as application of chemical compounds and fungicides, have been used to control decay and increase storage life of fruits. The postharvest use of chemicals as fungicides is restricted in most countries and consumers demand fruits without pesticide residues. The application of organic edible coating to fruit is a low cost and environmentally friendly method that can be prolong fruit storage life and improve postharvest quality of fruit by antioxidant activity, control moisture transfer and gas exchange. Recently, some researchers reported that Moringa leaf extract as a source of antioxidant agents, phytohormones, and vitamin C has potential for improved fruit postharvest quality. Therefore, an experiment was conducted to evaluate efficacy of leaf extracts of two species of Moringa oleifera and M. peregrina on various concentrations (0, 1, or 2 %) as a fruit edible coating on improve storage life and lime fruit quality for seven weeks during cold storage (10±2 ? C, Relative humidity=85%). The experiment layout was split plot factorial in a randomized complete design with four replicates. The results showed that many fruit physical and chemical parameters such as peel firmness, titratable acidity (TA), vitamin C concentration, and antioxidant activity offruitjuice decreased with increasing storage time; and weight loss, fruit decay, total soluble solid (TSS), and TSS:TA ratio offruitjuice increased with increasing storage period. The hue (H), L*, and chroma (C) values of color of lime fruits showed significantly decreased during seven weeks storage life. Both Moringa leaf extracts significantly reduced fruit decay in compared with control. Complete inhibition of fruit decay was obtained with concentrations of 1 and 2 % M. oleifera leaf extract. All coating treatments significantly decrease fruit weight loss. However, the lowest values of weight loss were detected with fruits coated with 2 % M. oleifera leaf extract. The application of both edible coatings improved the peel firmne and increased TA, vitamin C concentration, and antioxidant activity offruitjuice as compared to control. Also, coating of fruits showed a significant beneficial effect on decrease TSS, TSS:TA ratio, and pH of fruit juice, with M. oleifera leaf extract demonstrating a better effect than M. peregrina . In addition, all coating treatments, especially M. oleifera , improved sensory properties (color, texture, odor, flavor, and overall acceptability) of fruit lime compared with non-coating fruits. Overall, results demonstrate that application of Moringa leaf extracts especially M.oleifera as edible coatings in fruits have beneficial effect to maintain postharvest quality of lime fruit. Key Words: Edible Coating, Morniga peregrina, Moringa oleifera , Lime, Postharvest
لیمو ترش از میوه‌هایگرمسیری و از مرکبات صادراتی ایرانمی‌باشد که به لحاظ حساس بودن به آسیب‌های مکانیکی و بیماری‌های پس ازبرداشت عمر انبارمانی کوتاهی دارد. در سال‌های گذشته هرچند میزان تولید این محصول افزایش یافته است ولی ضایعات پس از برداشت سبب شده که میزان زیادی از محصول تولید شده به دست مصرف‌کننده نرسد. از این رو دست یافتن به راهکارهایی که ضمن عدم تاثیر منفی بر محیط زیست و سلامتی انسان ‌بتواند ضایعات پس از برداشت این محصول را به حداقلبرساند ضروری به نظر می‌رسد. امروزه استفاده از پوشش‌های خوراکی به منظور کنترل نابسامانی‌های پس از برداشت در محصولات کشاورزی در حال گسترش می‌باشد. پوشش‌های خوراکی حاوی عصاره گیاهان از جمله ترکیبات طبیعی می‌باشد که علاوه بر کاهش سرعت واکنش‌های شیمیایی با خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی سبب حفظ کیفیت و افزایش عمر انبارمانی محصولات می‌شود. در این تحقیق تاثیر کاربرد عصاره برگ گیاه مورینگا اولیفرا و مورینگا پرگرینادر افزایش عمر انباری و کیفیت میوه لیمو ترش بررسی شد. به منظور انجام این پژوهش عصاره های برگ مورینگا اولیفرا و مورینگا پرگرینا در غلظت های یک و دو درصد تهیه و تاثیر کاربرد آن در مقایسه با تیمار شاهد (آب مقطر) در مدت هفت هفته نگهداری لیمو ترش در دمای 2 ±10 و رطوبت نسبی ?? درصد بررسی شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در زمان در قالب طرح کاملا تصادفی و با ? تکرار انجام شد. و تغییر در شاخص هایی مانند سفتی پوست میوه، پوسیدگی،کاهش وزن، ویتامین ث، فعالیت آنتی اکسیدانی، نسبت مواد جامد محلول به اسید قابل تیتراسیون و pH آب میوه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که استفاده از عصاره های گیاهی روی تمام شاخص‌های اندازه‌گیری شده معنادار بود. اثر زمان نیز بر تمامی صفات اندازه گیری شده در سطح احتمال یک درصد معنادار بود. ولی اثر متقابل زمان و عصاره‌های گیاهی در مورد شاخص‌هایی مانند مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون و ویتامین ث معنادار نبود. درمیان عصاره‌های گیاهی به کار رفته، میوه‌های تیمار شده با عصاره مورینگا اولیفرا دارای سفتی بیشتر، فعالیت آنتی اکسیدانی، ویتامین ث و اسید قابل تیتراسیون بالاتر ، پوسیدگی،کاهش وزن، مواد جامد محلول و نسبت مواد جامد محلول به اسید قابل تیتراسیون کمتری نسبت به عصاره مورینگا پرگرینا بود. در پایان آزمایش نتایج ارزیابی حسی میوه لیمو ترش نشان داد که کاربرد عصاره‌های مورینگا اولیفرا نسبت به بقیه تیمارها بیشترین میزان امتیاز را به خود اختصاص داده است. استفاده از غلظت دو درصد مورینگا اولیفرا در مورد شاخص‌هایی مانند مواد جامد محلول، کاهش وزن، فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان ویتامین ث نسبت به غلظت یک درصد آن تفاوت معناداری داشت. بر اساس نتایج کلی این تحقیق استفاده از عصاره مورینگا اولیفرا با غلظت دو درصد برای افزایش عمر انباری و کیفیت میوه لیمو ترش توصیه می‌گردد. کلمات کلیدی: پوشش خوراکی، مورینگا پرگرینا، مورینگا اولیفرا، لیموترش، پس از برداشت

ارتقاء امنیت وب با وف بومی