SUPERVISOR
فریبا امینی (استاد مشاور) علی اکبر رامین (استاد راهنما)
STUDENT
MONA POURSHAFIEE
منا پورشفیعی
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392
TITLE
Effects of Calcium Treatments on Postharvest Life of cucumber (Cucumis sativus. cv. "green majic")
Cucumber is an economically important vegetable and due to rich source of vitamins , minerals and organic acids, is of particular importance. Since cucumber has too much water, it quickly loses moisture. Therefor, reducing shelf and storage life has caused limitation of export and supply of the product to distant markets. Calcium as an essential plant nutrient actively participates in cell wall structure also as a secondary messenger that plays central role i regulate physiological function in fruits, vegetables and flowers during postharvest life. It seems calcium is good resources to preserve agricultural crops. The current experiment was conducted to find the effect of calcium on postharvest life of cucumber fruit cv. "green majic". The first experiment was conducted to asses the age of storage life of cucumber using treatments of calcium choloride (1%, 1.5%, 2%), calcium ascorbate (0.25%, 0.5%, 1%) and nano chelate calcium (2%, 4%, 6%). After treatment, the fruits were presereved at an incubator with 10 °C and 90% for 20 days. After that the fruits were gotten out each 5 days and were assesed to determine parameters such as titratable acid, pH, soluble solids, vitamin C, firmness, weight loss and chlorophyll content and the percent of decay. The second experiment was done similar to the first experiment for evaluating the shelf life except the fruit after treatment, were kept in an incubator with 18 °C and were tested at intervals of every 3 days. Both of experiments were performed as a split plot design in time in a complete randomized design with three replications.The results of the first experiment showed that calcium, has a significant effect on measured indexes. The results showed that The lowest pH, soluble solids, chlorophyll, the highest titratable acid and vitamin C in the 1% calcium ascorbate were recorded which it had significant difference from the other treatments. The highest amount of firmness was recorded with 1% calcium ascorbate and 1/5% calcium choloride which they had no significant difference to each other. The lowest weight loss was recorded at the 1% calcium ascorbate and except with 1/5% calcium choloride it had significant difference to other treatments. The results of the second experiment showed that treatments calcium, had a significant effects on all measured indexes. The lowest chlorophyll content was recorded at the 1% calcium ascorbate and except with 1/5% calcium choloride it to had significant difference to other treatments. The results showed that the lowest pH, soluble solids, the highest titratable acid and vitamin C in the 1% calcium ascorbate were recorded which it had significant difference from the other treatments. The effect of time on all measured traits was significant in each two experiments. The interaction effect of treatment and time was significent about all charactristics. According to the results of this study, treated fruits with 1% calcium ascorbate and calcium choloride cause maintain fruit quality properties during storage period. Keywords: Cucumber, Postharvest, Calcium ascorbate, Calcium choloride, Nano chelate calcium.
خیار یکی از مهمترین سبزی ها از لحاظ اقتصادی می باشد و به علت وفور ویتامین ، املاح معدنی و اسید های آلی در آن، در تغذیه ازاهمیت ویژه ای برخوردار است. خیار به خاطر دارا بودن آب زیاد، به سرعت رطوبت خود را از دست می دهد؛ لذا کاهش عمر قفسه ای و عمر انبارمانی ، در صادرات و عرضه به بازارهای دور دست محصول ، محدودیت ایجاد خواهد کرد .کلسیم یک ماده غذایی مهم و ضروری گیاه است که نقش فعالی در دیواره سلولی ایفا می کند همچنین یک پیغام بر ثانویه است که نقش محوری را در تنظیم عملکرد فیزیولوژیکی در میوه ها، سبزی ها وگلها در دوره پس از برداشت دارد. به نظر می رسد کلسیم ماده مناسبی برای حفظ کیفیت محصولات باشد. آزمایش حاضر به منظور مطالعه تاثیر تیمارهای کلسیم بر عمر پس از برداشت میوه خیار رقم گرین مجیک انجام گرفت. آزمایش اول جهت بررسی عمر انبارمانی میوه خیار با استفاده از تیمارهای کلسیم کلرید (1%، 5/1% و 2%)، کلسیم آسکوربات(25/0%، 5/0% و 1%) ونانو کلات کلسیم (2%، 4%و 6%) شد. پس از تیمار با ترکیبات ذکر شده، میوه ها به مدت 20 روز در انکوباتور با دمای °C 10 و رطوبت نسبی 90% نگهداری شدند. هر 5 روز یکبار شاخص های اسید آلی، pH، مواد جامد محلول، ویتامین ث، سفتی، کاهش وزن ، کلروفیل و پوسیدگی مورد بررسی قرارگرفتند. آزمایش دوم جهت بررسی عمر قفسه ای، مشابه آزمایش اول انجام شد با این تفاوت که میوه ها پس از تیمار، به مدت 15 روز در انکوباتور با دمای °C 18 نگهداری شده و هر 3روز یکبار ارزیابی شدند وعلاوه بر پارامترهای ذکر شده میزان فعالیت آنزیم های پراکسیداز و کاتالاز نیز در دو زمان اندازه گیری شد. هر دو آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در زمان و در قالب طرح کاملاً تصادفی در3 تکرار انجام شد. نتایج آزمایش اول نشان دادکه تیمارهای کلسیم، اثر معنی داری بر شاخص های اندازه گیری شده داشتند. کمترین تغییر در pH، مواد جامد محلول، کلروفیل و بیشترین اسیدآلی و ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بود که با سایر تیمارها از نظر آماری تفاوت معنی داری داشتند. بیشترین میزان سفتی مربوط به تیمارهای کلسیم آسکوربات 1% و کلسیم کلرید 5/1% بود که تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. کمترین درصدکاهش وزن در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بود که به جز با تیمار کلسیم کلرید 5/1% با سایر تیمارها تفاوت معنی داری داشت. نتایج حاصل از آزمایش دوم نیز نشان داد تیمارهای کلسیم، اثر معنی داری بر شاخص های اندازه گیری شده داشتند. بیشترین میزان کلروفیل در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بود که به جز با تیمار کلسیم کلرید 5/1% با سایر تیمارها تفاوت معنی داری داشت. همچنین بیشترین میزان ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بود که با سایر تیمارها تفاوت معنی داری داشت. همچنین کمترین pH، مواد جامد محلول و بیشترین اسیدآلی و ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بود و بیشترین درصد فعالیت انزیم پراکسیداز و کاتالاز در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بود که با سایر تیمارها از نظر آماری تفاوت معنی داری نشان داد.اثر زمان نیز بر تمامی صفات اندازه گیری شده در هر دو آزمایش معنی دار بود. اثر متقابل تیمار و زمان نیز در مورد تمام صفات معنی دار بود. بدین معنی که اثر تیمارها تابع زمان بود. برای مثال سفتی در طول مدت زمان نگهداری کاهش یافته بود. بر اساس نتایج بدست آمده به نظر می رسد تیمار میوه ها با کلسیم آسکوربات 1% و کلسیم کلرید5/1% موجب حفظ بیشتر خصوصیات کیفی میوه طی مدت نگهداری در انبار گشته است. کلمات کلیدی : خیار، پس از برداشت، کلسیم آسکوربات، کلسیم کلرید، نانو کلات کلسیم.