SUPERVISOR
فریبا امینی (استاد مشاور) علی اکبر رامین (استاد راهنما)
STUDENT
Sakine Bahramian
سکینه بهرامیان
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391
TITLE
Effects of Calcium Treatments on Postharvest Life of Tomato (Lycopersicon esculentum Mill. cv. "Dafnis")
The tomato ( Lycopersicon esculentum) is one of the most widely consumed fresh vegetable in the industrialized world. Tomatoes are a rich source of fibre , vitamin A, C, and lycopene and studies indicate that have important role in human nutrition. Due to high perishability of tomato, it cannot be stored for long duration ut by means of postharvest technologies somewhat can control their decay. Calcium as an essential plant nutrient actively participates in cell wall structure also as a secondary messenger that plays central role i regulate physiological function in fruits, vegetables and flowers during postharvest life. It seems calcium is good resources to preserve agricultural crops. The current experiment was conducted to find the effect of calcium on postharvest life of tomato fruit cv. "Dafnis". The first experiment was conducted to asses the age of storage life of tomato using treatments of calcium choloride (%1, %1.5, %2), calcium ascorbate (%0.25, %0.5, %1) and nano chelate calcium (%2, %4,%6). After treatment, the fruits were presereved at an incubator with 10 °C and 90% for 35 days. After that the fruits were gotten out each 7 days and were assesed to determine parameters such as titratable acid, pH, soluble solids, vitamin C, firmness, weight loss and lycopene content. The second experiment was done similar to the first experiment for evaluating the shelf life except the fruit after treatment, were kept in an incubator with 18 °C and were tested at intervals of every 4 days. Both of experiments were performed as a split plot design in time in a complete randomized design with three replications.The results of the first experiment showed that calcium, has a significant effect on measured indexes. The results showed that The lowest pH, soluble solids, lycopene, the highest titratable acid and vitamin C in the %1 calcium ascorbate were recorded which it had significant difference from the other treatments. The highest amount of firmness was recorded with %1 calcium ascorbate and %2 calcium choloride which they had no significant difference to each other. The lowest weight loss was recorded at the %1 calcium ascorbate and except with %2 calcium choloride it had significant difference to other treatments. The results of the second experiment showed that treatments calcium, had a significant effects on all measured indexes. The lowest lycopene content was recorded at the %1 calcium ascorbate and except with %2 calcium choloride it to had significant difference to other treatments. The results showed that The lowest pH, soluble solids, the highest titratable acid and vitamin C in the %1 calcium ascorbate were recorded which it had significant difference from the other treatments. The effect of time on all measured traits was significant in each two experiments. The interaction effect of treatment and time was significent about all charactristics. According to the result of this study, treated fruits with %1 calcium ascorbate and calcium choloride cause maintain fruit quality properties during storage period. Key Words: tomato, postharvest, calcium ascorbate, calcium choloride, nano chelate calcium.
گوجه فرنگی یکی از سبزیجاتی است که به صورت تازه در جهان امروز مصرف می گردد. گوجه فرنگی یک منبع غنی از فیبر، ویتامین آ، ث و لیکوپن می باشد و مطالعات انجام گرفته نشان می دهد که نقش بسیار مهمی در تغذیه انسان دارد. بدلیل فسادپذیری بالای گوجه فرنگی، نمی توان آن را برای مدت طولانی نگهداری کرد ولی با استفاده از تکنولوژی پس از برداشت میتوان تاحدودی این فسادپذیری را کنترل نمود. کلسیم یک ماده غذایی مهم و ضروری گیاه است که نقش فعالی در دیواره سلولی ایفا می کند همچنین یک پیغام بر ثانویه است که نقش محوری را در تنظیم عملکرد فیزیولوژیکی در میوه ها، سبزی ها وگلها در دوره پس از برداشت دارد. به نظر می رسد کلسیم ماده مناسبی برای حفظ کیفیت محصولات باشد. آزمایش حاضر به منظور مطالعه تاثیر تیمارهای کلسیم بر عمر پس از برداشت میوه گوجه فرنگی رقم دافنیس انجام گرفت. آزمایش اول جهت بررسی عمر انبارمانی میوه گوجه فرنگی با استفاده از تیمارهای کلسیم کلرید (1%، 5/1% و 2%)، کلسیم آسکوربات(25/0%، 5/0% و 1%) ونانو کلات کلسیم (2%، 4% و 6%) انجام شد. پس از تیمار با ترکیبات ذکر شده، میوه ها به مدت 35 روز در انکوباتور با دمای °C 10 و رطوبت نسبی 90% نگهداری شدند. هر 7 روز یکبار شاخص های اسید آلی، pH، مواد جامد محلول، ویتامین ث، سفتی، کاهش وزن و لیکوپن مورد بررسی قرارگرفتند. آزمایش دوم جهت بررسی عمر قفسه ای، مشابه آزمایش اول انجام شد با این تفاوت که میوه ها پس از تیمار، به مدت 20 روز در انکوباتور با دمای °C 18 نگهداری شده و هر 4 روز یکبار ارزیابی شدند. هر دو آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در زمان و در قالب طرح کاملاً تصادفی در3 تکرار انجام شد. نتایج آزمایش اول نشان دادکه تیمارهای کلسیم، اثر معنی داری بر شاخص های اندازه گیری شده داشت. کمترین pH، مواد جامد محلول، لیکوپن و بیشترین اسیدآلی و ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد که با سایر تیمارها از نظر آماری تفاوت معنی داری نشان داد. بیشترین میزان سفتی مربوط به تیمارهای کلسیم آسکوربات 1% و کلسیم کلرید 2% بود که تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. کمترین درصدکاهش وزن در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد که به جز با تیمار کلسیم کلرید 2% با سایر تیمارها تفاوت معنی داری داشت. نتایج حاصل از آزمایش دوم نیز نشان داد تیمارهای کلسیم، اثر معنی داری بر شاخص های اندازه گیری شده نشان دادند. کمترین میزان لیکوپن در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد که به جز با تیمار کلسیم کلرید 2% با سایر تیمارها تفاوت معنی داری داشت. همچنین بیشترین میزان ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد که با سایر تیمارها تفاوت معنی داری داشت. کمترین pH، مواد جامد محلول و بیشترین اسیدآلی و ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد که با سایر تیمارها از نظر آماری تفاوت معنی داری نشان داد.اثر زمان نیز بر تمامی صفات اندازه گیری شده در هر دو آزمایش معنی دار بود. اثر متقابل تیمار و زمان نیز در مورد تمام صفات معنی دار بود.بدین معنی که اثر تیمارها تابع زمان بودبرای نمونه سفتی در طول مدت زمان نگهداری کاهش یافته است. بر اساس نتایج بدست آمده به نظر می رسد تیمار میوه ها با کلسیم آسکوربات 1% و کلسیم کلرید2% موجب حفظ بیشتر خصوصیات کیفی میوه طی مدت نگهداری در انبار گشته است. کلمات کلیدی : گوجه فرنگی، پس از برداشت، کلسیم آسکوربات، کلسیم کلرید، نانو کلات کلسیم.