Skip to main content
SUPERVISOR
Jahangir Abedi-Koupai,Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Mostafa Mobli
جهانگیر عابدی کوپائی (استاد مشاور) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد مشاور) مصطفی مبلی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Zeynab Barzegar
زینب برزگرهفشجانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

The effects of Different Culture Media on Growth and Productivity of Greenhouse Bell Pepper (Capsicum annum L.)
Due to some problems such as soil born pathogens, lake of suitable soils, shortage of fresh water for irrigation and better control on environmental factor, cursing hydroponic methods for vegetable production is increasing in the world. Generally, hydroponic systems can be divided into two groups according to its media: liquid media and aggregate substrate. The second type is more common. Besides their characteristics such as good draining, high water holding capacity, high ionic exchange and lack of weed growth, pests and pathogens, media should be also cheap, accessibility of using saw dust and their combination with pumice and bentunite in soilless system as growing media and their effects on growth, yield, fruit quality, and nutrient concentration of bell pepper (Capsicum annuum L.) A greenhouse experiment was conducted using a randomized complete block design with eight treatments, four replications and two plants in each replication. Treatments (growing media) were consisted of: saw dust (100%), saw dust (95%)+ pumice (5%), saw dust(9%)+ pumice (10%), saw dust (85%)+pumice (15%), Saw dust (95%)+bentunit (5%), saw dust (90%)+bentunite(10%), sawdust (85%)+bentunite (15%) and a common planting bed (85%peat+15%perlite) as a control. Seedlings were tralanted at 3 true leaves into 7-litre volume pots filled with different substrates. Water and nutrient requirements of the plants were supplied using Johnson nutrient solution (50%), applied with a drip irrigation system. Seven months after tralanting, the following parameters were measured; vegetative growth, yield, fruits quality. The results showed that the highest fresh and dry weight of shoots, root dry weight, the earliest flowering and fruiting as well as color formation was recorded with saw dust (85%)+pumice (15%). The results also demonstrated that after Peat the highest content of chlorophyll was recorded with saw dust (95%)+pumice (5%) and then saw dust (90%)+bentunite (10%) different media caused no significant effect on fruit number per plant fruit fresh weight and yield, however saw dust (90%)+pumice (10%) after peat caused the highest number of fruits per plants. Also, saw dust (85%)+pumice (15%) after peat caused the highest yield as demonstrated no significant different with peat and pure saw dust. The highest fruit length after peat was related to sawdust (95%)+pumice (5%) and the lowest fruit length was recorded with pure saw dust. The highest fruit diameter was recorded with saw dust (90%)+bentunite (10%) but the lowest fruit diameter after peat was related to saw dust (85%)+bentunit (15%). The highest fruit lobe was recorded with saw dust (90%)+pumice (10%) and the lowest fruit lobe was observed with saw dust (85%)+bentunit (15%) the results also showed that , although, the thickness of fruit pericarp non significantly was affected with media, the highest was recorded with sawdust (90%)+bentunit (10%) and the lowest was observed with saw dust (85%)+pumice(15%) after peat also saw dust (90%)+bentunite caused the highest amount of vitamin C and TSS and saw dust (90%)+bentunit (10%) caused the lowest amount of vitamin C besides, the results showed that the highest level of K in leafs was recorded with saw dust (90%)+bentunit (10%) and the highest level of Ca in the leafs was related to sawdust (95%)+pumice (5%). Totally, the results showed that after peat, in the most cases the plants cultured in the medium containiy saw dust and pumice 15% showed the better vegetative and reproductive growth than the plants in pure saw dust and saw dust plus bentunit. Key words: Bell pepper cultivars, Saw dust, Growing substrate, Bentuni, Pumice.
در سالهای اخیر، استفاده از سیستم های کشت بدون خاک (هیدروپونیک) در دنیا و از جمله ایران به دلیل مزایای متعدد نظیر: امکان کاشت در محل هائی که خاک مناسب وجود ندارد یا اساساً ماسه می باشد، کنترل تغذیه گیاه،کاهش بروز بیماری ها و آفات و افزایش کمیت و کیفیت محصول نسبت به کشت خاکی درحال گسترش است. به طور کلی می توان کشت های هیدروپونیک را از نقطه نظر محیط کشت به دو گروه کشت در بسترهای مایع و کشت در بسترهای دانه بندی شده تقسیم نمود. کشت سبزی های گلخانه ای در بسترهای دانه بندی شده رایج تر می باشد. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی امکان استفاده از بستر خاک اره و ترکیب آن با بنتونیت و پامیس که در ایران به وفور در دسترس می باشند و تأثیر این بسترها بر رشد رویشی، عملکرد و جذب عناصر توسط فلفل دلمه ای قرمز رقم Iratian انجام گردید. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و چهار تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. بسترها شامل: خاک اره(100%)، خاک اره(95%)+پامیس(5%)، خاک اره(90%)+پامیس(10%)، خاک اره(85%)+پامیس(15%)، خاک اره(95%)+بنتونیت(5%)، خاک اره(90%)+بنتونیت(10%)، خاک اره(85%)+بنتونیت(15%) و یک بستر رایج (پیت80%+پرلیت20%) بودند. نشاهای فلفل دلمه ای قرمز در تاریخ 7/7/91 بعد از آماده سازی بسترها در گلدان های اصلی منتقل شدند. آبیاری و تغذیه با محلول غذایی جانسون (50%) به فواصل زمانی 45 دقیقه تا یک ساعت و هر بار به مدت یک دقیقه بر حسب نیاز بوته ها و شرایط دمایی گلخانه انجام شد. در طول آزمایش و پایان دوره فاکتورهای رشد رویشی، زایشی و عملکرد اندازه گیری شد. نتایج نشان داد بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، زودترین گلدهی، میوه دهی و رنگ اندازی مربوط به تیمار خاک اره(85%)+پامیس(15%) بود. نتایج همچنین نشان داد پس از پیت بیشترین میزان کلروفیل مربوط به تیمارهای خاک اره(95%)+پامیس(5%) و خاک اره(90%)+بنتونیت(10%) بود. بسترهای مختلف اثر معنی داری روی تعداد میوه در بوته، وزن تر هر میوه و عملکرد نداشتند با این حال بستر خاک اره(90%)+پامیس(10%) پس از پیت دارای بیشترین تعداد میوه در بوته بود. همچنین بستر خاک اره(85%)+پامیس(15%) پس از پیت دارای بیشترین عملکرد بود که با بستر پیت و خاک اره خالص تفاوت معنی داری نداشت. بیشترین طول میوه پس از پیت مربوط به تیمار خاک اره(95%)+پامیس(5%) و کمترین طول میوه در بستر خاک اره خالص اندازه گیری شد. بیشترین قطر میوه مربوط به تیمار خاک اره(90%)+بنتونیت(10%) و کمترین قطر میوه پس از پیت مربوط به تیمار خاک اره(85%)+بنتونیت(15%)بود. بیشترین تعداد لوب میوه در بستر خاک اره(90%)+پامیس(10%) و کمترین تعداد لوب میوه در بستر خاک اره(85%)+بنتونیت(15%) مشاهده شد. نتایج همچنین نشان داد اگرچه ضخامت پریکارپ میوه تحت تأثیر بسترها بطور معنی دار قرار نگرفت در بستر خاک اره(90%)+بنتونیت(10%) بیشترین و در بستر خاک اره(85%)+پامیس(15%) کمترین مقدار را پس از پیت داشت. همچنین بستر خاک اره(90%)+بنتونیت(10%) دارای بیشترین ویتامین ث و مواد جامد محلول و بستر خاک اره(95%)+بنتونیت(5%) دارای کمترین ویتامین ث بود. علاوه بر آن نتایج نشان داد بیشترین غلظت پتاسیم اندام هوایی مربوط به بستر خاک اره(90%)+بنتونیت(10%) و بیشترین غلظت کلسیم اندام هوایی مربوط به بستر خاک اره(95%)+پامیس(5%) بود. در مجموع نتایج نشان داد که پس از پیت، در بیشتر موارد گیاهان کاشته شده در بستر خاک اره به همراه پامیس 15% نسبت به تیمارهای خاک اره خالص و خاک اره به همراه بنتونیت دارای رشد رویشی و زایشی بهتری بودند. کلمات کلیدی : بستر کاشت، خاک اره، بنتونیت، پامیس، فلفل دلمه ای

ارتقاء امنیت وب با وف بومی