SUPERVISOR
Sayedamirhossein Mahdavi,Hamid reza Rahmani,Ahmad Riasi
سیدامیرحسین مهدوی (استاد راهنما) حمیدرضا رحمانی (استاد راهنما) احمد ریاسی (استاد مشاور)
STUDENT
Vahid Khosravi
وحید خسروی
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393
TITLE
Effects of Different Levels of Zataria multiflora, Salvia officinalis and Probiotics on Performance, Immunological Responses and Histological Changes of the Small Intestine of Laying Hen
The current study was conducted to evaluate the effects of different levels of Zataria multiflora , Salvia officinalis and probiotics on performance, immunological responses and histological changes of small intestine of laying hen. A total of 225 hen layers of 42 weeks of age were used in completely randomized design the with 9 treatments, 5 replicates and 5 birds each. Dietary treatments consisted of control group(basal diet without additives),0.2 and 0.4% Zataria multiflora , 0.2 and 0.4% Salvia officinalis and 0.4 the mixture of Zattaria multiflora and Salvia officinalis and 0.005 and 0.01% probiotics, that fed during a 80 d feeding trial including 10 days for adaptation and 70 days as main recording period. Performance parameters including feed intake, feed conversation ratio, egg production percentage, egg weight, egg mass and also egg quality were calculated on d 35 and 70 experiment. To investigate immunological response, sheep red blood cells (SRBC) were injected twice (at 10 d intervals. After that, hens were bled at day 6 and 12 after the first and second injection, respectively. Moreover, Newcastel disease virus was injected and then sera were taken at day 6 after injection. In addition, differential leukocyte counts were evaluate at the end of experiment. On 70 day of experiment, two birds of each cage were sacrificed to evaluate the relative weight of internal organs, enumeration of intestinal microbial counts and also jejunal and hepatic morphology. The results showed that using 0.4% of Zataria multiflora increased feed intake (P 0.05) egg production percentage (P=0.07), lymphocyte counts (P 0.05), antibody titer against SRBC (P=0.09), diameter of laminaproperia lymphoid follicles (P 0.01) and egg color index (P=0.06), and also led to a reduction in heterophile to lymphocyte ratio (P=0.09) and also ileum Escherichia coli enumeration (P 0.05). However using 0.4% Salvia officinalis decreased blood glucose levels (P 0.05), serum cholesterol (P 0.05), and Triglyceride (P=0.07) concentrations as well as liver weight (P=0.07). feeding 0.4% of the mixture of Zataria multiflora and Salvia officinalis increased blood HDL (P 0.05), content villus height (P 0.01), crypt depth (P 0.05), liver color density (P=0.06), egg shell weight (P=0.08), egg shell hardness (P 0.05) and Haugh unit (P=0.07). additionally, it decreased enzyme activities of SGOT (P=0.08) and SGPT (P 0.05). On the other hand dietary 0.01% probiotics decreased ALP enzyme activity (P=0.06) and salmonella populations in ileum (P=0.08). In general, our results indicated that dietary inclusion of 0.4% Zataria multiflora led to the best immunological responses and using 0.4% Salvia officinalis modulated serum lipid profile and hepatic enzymes activity؛ however using 0.4% the mixture of Zataria multiflora and Salvia officinalis improved the intestinal histological indices and egg shell hardness. Keywords: Zataria multiflora , Salvia officinalis , Probiotics, Laying hen, Immunological response, Performance
مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر سطوح مختلف آویشن، مریمگلی و پروبیوتیک بر عملکرد، پاسخهای ایمونولوژیک و تغییرات هیستولوژیک روده کوچک مرغهای تخمگذار طراحی و به انجام رسید. تعداد 225 قطعه مرغ تخمگذار سویه های- لاین (Hy-line, W 36 )، در سن 42 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 9 تیمار، 5 تکرار و 5 مشاهده در هر تکرار توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل کنترل (جیره پایه بدون افزودنی)، سطوح 2/0 و 4/0 درصد آویشن، 2/0 و 4/0 درصد مریمگلی، 2/0 و 4/0 درصد مخلوط آویشن و مریمگلی و 005/0 و 01/0 درصد پروبیوتیک بودند. که طی یک دوره 80 روزه (شامل 10 روز دوره عادت پذیری و 70 روز دوره اصلی) در اختیار پرندگان قرار گرفت. فراسنجههای عملکردی شامل خوراک مصرفی، ضریب تبدیل خوراک، درصد تولید، وزن و بازده تولید تخممرغ در سه بازه زمانی 35 روز اول، 35 روز دوم و کل دوره محاسبه گردید. شاخصهای کیفی تخممرغ در پایان دوره اول و دوم مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور بررسی پاسخهای ایمونولوژیک پرندگان، تزریق گلبولهای قرمز گوسفندی (SRBC) در دو زمان به فاصله 10 روز انجام و 6 روز پس از تزریق اول و 12 روز پس از تزریق دوم نمونهگیری از خون صورت گرفت. همچنین 10 روز قبل از اولین تزریق SRBC، واکسن نیوکاسل تجویز گردید و نمونهگیری از خون 6 روز پس از آن صورت گرفت. شمارش تفکیکی گلبولهای سفید در پایان مرحله دوم آزمایش ارزیابی شد. در پایان دوره آزمایش دو پرنده از هر قفس به منظور بررسی وزن نسبی اندامهای داخلی، نمونهبرداری از محتویات ایلئوم و نیز بافت مخاط ژژنوم و کبد ذبح گردیدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که استفاده از سطح 4/0 درصد آویشن مصرف خوراک (05/0 P)، درصد تولید تخممرغ (07/0=P)، شمار لنفوسیتهای خونی (05/0 P)، عیار آنتیبادی ثانویه علیه SRBC (09/0=P)، قطر غدد لنفاوی (01/0 P) و شاخص رنگ زرده (06/0=P) را افزایش و منجر به کاهش نسبت هتروفیل به لنفوسیت (09/0=P) و نیز جمعیت باکتری اشرشیاکلی روده کوچک (05/0 P) گردید؛ این درحالی بود که استفاده از سطح 4/0 درصد مریمگلی میزان غلظت گلوکز سرم (05/0 P)، کلسترول سرم (05/0 P)، تریگلیسرید سرم (07/0=P) و وزن نسبی کبد (07/0=P) را کاهش داد. سطح 4/0 درصد مخلوط آویشن و مریمگلی نیز منجر به افزایش میزان HDL خون (05/0 P)، طول پرز (01/0 P)، عمق کریپت (05/0 P)، دانسیته رنگ کبد (06/0=P)، وزن پوسته (08/0=P)و استحکام پوسته دوره دوم (05/0 P) و نیز واحد هاو در دوره دوم (07/0=P) گردید. همچنین این تیمار سبب کاهش فعالیت آنزیمهای SGOT (08/0=P) و SGPT (05/0 P) شد. از سوی دیگر استفاده از سطح 01/0 درصد پروبیوتیک سبب کاهش میزان فعالیت آنزیم ALP (06/0=P) و جمعیت سالمونلای ایلئومی (08/0=P) گردید. لذا نتایج مطالعه حاضر بیانگر آن است که بهرهگیری از سطح 4/0 درصد آویشن موجب بروز بهترین پاسخهای ایمونولوژیک و استفاده از سطح 4/0 درصد مریمگلی سبب تعدیل پروفیل چربیها و آنزیمهای کبدی خون و نیز استفاده از سطح 4/0 درصد مخلوط آویشن و مریمگلی موجب بروز بهتر پاسخهای هیستولوژیک روده و استحکام پوسته تخممرغ گردید. واژههای کلیدی : آویشن، مریمگلی، پروبیوتیک، مرغ تخمگذار، پاسخهای ایمونولوژیک، عملکرد