SUPERVISOR
جواد پوررضا (استاد مشاور) عبدالحسین سمیع (استاد راهنما) مهدی کدیور (استاد مشاور) حمیدرضا رحمانی (استاد راهنما) غلامعلی نادری (استاد مشاور)
STUDENT
Hossein Irandoust
حسین ایران دوست
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Doctor of Philosophy (PhD)
YEAR
1385
TITLE
Effects of Different Recycled Fat Sources on Performance, Egg Fatty Acid Profiles and Blood Parameters in Laying Hens
The objective of this study was to assess the effects of different recycled fat sources, dietary vitamin E and vitamin C supplementation on performance, egg quality, egg fatty acid profiles, and egg oxidative stability and blood parameters in laying hens. Two experiments (Exp.) were conducted to determine the AME content of refined soybean oil (SBO), recycled soybean oil (RSO), and acidulated soybean oil soapstocks (ASO), and the effects of inclusion of vitamin E and vitamin C in diets containing 3.5% of these oils on performance and egg quality of Single Comb White Leghorn hens from 44 to 56 wks of age. In Exp. 1, the AME of the 3 oils was estimated in adult cockerels (n=6) either by multiplying the digestibility of the oil by its gross energy value or by difference between the AME values of the basal diet and of a diet that included 5% of the oil. The estimated AME of the SBO, RSO, and ASO oils were 8,916, 8,880, and 7,849 kcal/kg when measured directly from oil digestibility coefficients and 9,127, 8,947, and 7,967 kcal/kg when calculated by difference, respectively. In Exp. 2, there were 12 dietary treatments arranged factorially with the 3 oil sources, 2 levels of supplemental vitamin E (10 vs. 250 mg/kg), and 2 levels of supplemental vitamin C (0 vs. 250 mg/kg). Each diet was replicated 5 times and the experimental unit was a cage with 5 hens. Diet did not affect laying hen performance or egg quality traits in any of the periods considered. The inclusion of fat sources to the diets did not have clear effects on the yolk fatty acid composition, except for linolenic acid that was higher for SBO. Supplementation of the diet with vitamin E caused an increase in saturated fatty acids (SFA) especially C16:0 and C18:0 but did not affect monounsaturated fatty acids (MUFA) except C16:1 that was increased (P 0.05). Vitamin E supplementation decreased the polyunsaturated fatty acids (PUFA) content, especially C18:2 and C22:6n3 (P 0.05). The ratio of PUFA: SFA decreased whereas the ratio of arachidonic:linoleic (AA:LA) increased with vitamin E supplementation. Vitamin C supplementation caused an increase in C18:0, C18:3n3, AA:LA ratio and total n3 FAs but a decrease in n6:n3 ratio. Serum parameters including cholesterol, triglyceride and SGOT, SGPT and alkaline phosphatase enzymes were not affected by treatment (P 0.05). Serum Malondialdehyde (MDA) content of RSO was higher than ASO and it was decreased by vitamin E and vitamin supplementation (P 0.05). No differences were observed on yolk and egg parameters including cholesterol, triglyceride and MDA by treatment (P 0.05). MDA content of yolk and egg increased after 30 days storing in cold room whereas dietary vitamin E supplementation increased yolk and egg oxidation stability. ?-tocopherol concentrations of serum, yolk and egg were higher by vitamin E supplementation. Sensorial quality of eggs was not affected by dietary fat sources. It might be concluded that when recycled soy oil and acidulated soy oil soapstocks conveniently processed, are good alternatives for refined soybean oil in diets for laying hens. Under the conditions of this research, the supplementation of the diet with extra amounts of vitamin E and C despite the changes of yolk fatty acid profile did not improve egg production or egg quality. In addition, the increasing of egg yolk alpha tocopherol is possible by dietary vitamin E supplementation. Key words: apparent metabolizable energy, laying hen performance, soy oil sources, vitamin C, vitamin E
در این مطالعه هدف، بررسی تاثیر منابع مختلف روغن بازیافتی بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ، الگوی اسیدهای چرب تخم مرغ و پایداری اکسیداتیو تخم مرغ و نیز فراسنجه های خونی مرغ های تخمگذار بود. دو آزمایش انجام شد تا مقدار انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری (AME) روغن تصفیه شده ی سویا (SBO)، روغن بازیافتی (حرارت دیده ) سویا (RSO) و مایع صابون اسیدی سویا (ASO) و نیز اثرات افزودن ویتامین E و ویتامین C در جیره های حاوی 5/3 درصد این روغن ها بر عملکرد و کیفیت تخم مرغ های لگهورن سفید با تاج ساده از سن 44 تا 56 هفتگی تعیین گردد. در آزمایش اول، AME سه روغن با استفاده از خروس های بالغ (6 قطعه برای هر روغن) به دو طریق حاصلضرب قابلیت هضم روغن در مقدار انرژی خام آن و روش تفاضل بین مقادیر AME جیره پایه و جیره های حاوی 5 درصد از هر یک از روغن های آزمایشی برآورد شد. AME برآورد شده برای روغن های SBO، RSO و ASO به روش مستقیم حاصل از ضرایب قابلیت هضم به ترتیب 8916، 8880 و 7849 و محاسبه شده به روش تفاضل به ترتیب 9127، 8947 و 7967 کیلوکالری بر کیلوگرم بود. در آزمایش دوم، 12 تیمار جیره ای وجود داشت که به صورت فاکتوریل شامل 3 منبع روغن، 2 سطح ویتامین E (0 در مقابل 250 میلی گرم در کیلوگرم) و 2 سطح ویتامین C (0 در مقابل 250 میلی گرم در کیلوگرم) تنظیم شدند. هر جیره 5 تکرار داشت و واحد آزمایشی شامل یک قفس با 5 مرغ بود. جیره تاثیری بر عملکرد مرغ تخمگذار یا صفات کیفی تخم مرغ در هر یک از دوره های آزمایشی مورد نظر نداشت. وارد کردن منابع چربی به جیره، اثرات مشخصی بر ترکیب اسید چرب زرده نداشت، به جزء اسید لینولئیک که برای SBO بالاتر بود. مکمل کردن جیره با ویتامین E باعث افزایش اسیدهای چرب اشباع (SFA) خصوصا C16:0 و C18:0 شد ولی بر اسیدهای چرب غیراشباع تک پیوندی (MUFA) تاثیری نداشت مگر C16:1 که افزایش یافت (05/0P ). مکمل ویتامین E مقدار اسیدهای چرب غیراشباع چند پیوندی (PUFA) بویژه C18:0 و C22:6n3 را کاهش داد (05/0P ). مکمل کردن ویتامین E نسبت PUFA:SFA را کاهش ولی نسبت آراشیدونیک به لینولئیک (AA:LA) را افزایش داد. مکمل ویتامین C باعث افزایش C18:0، C18:3n3، نسبت AA:LA و مجموع اسیدهای چرب n3 و کاهش نسبت n6:n3 شد. تیمارهای مختلف اثرات متفاوتی بر الگوی اسیدهای چرب تخم مرغ داشتند. روغن تصفیه شده سویا باعث افزایش اسید لینولنیک تخم مرغ شد. مکمل ویتامین E باعث افزایش مجموع اسیدهای چرب اشباع و کاهش درصد اسیدهای چرب غیراشباع چند پیوندی شد. مکمل ویتامین C با کاهش اسید لینولنیک باعث کاهش مجموع اسیدهای چرب امگا3 شد. فراسنجه های سرم شامل میزان کلسترول، تری گلیسرید و آنزیم های SGOT، SGPT و آلکالین فسفاتاز تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0P ). میزان مالون دی آلدئید سرم در تیمار روغن بازیافتی سویا بالاتر از تیمار مایع صابون اسیدی شده سویا بود و مکمل ویتامین E و ویتامین C باعث کاهش این فراسنجه شد(05/0P ). از نظر میزان کلسترول، تری گلیسرید و مالون دی آلدئید زرده و تخم مرغ اختلافی بین تیمارها مشاهده نشد (05/0P ). مقدار MDA تخم مرغ پس از 30 روز نگهداری در اتاق سرد اقزایش یافت ولی مکمل ویتامین E باعث افزایش پایداری اکسیداتیو زرده و تخم مرغ شد. میزان آلفاتوکوفرول سرم، زرده و تخم مرغ در جیره های حاوی مکمل ویتامین E به طور معنی داری بالاتر از بقیه بود (05/0P ). از نظر آزمون چشایی تخم مرغ، تفاوتی بین سه منبع روغن مشاهده نشد (05/0P ). نتیجه این که اگر روغن سویای بازیافتی و مایع صابون اسیدی سویا به خوبی فرآوری شوند گزینه های خوبی برای جایگزینی روغن سویای تصفیه شده در جیره های مرغ های تخمگذار می باشند. تحت شرایط این تحقیق، اگرچه مکمل کردن جیره با مقادیر اضافی ویتامین E و C باعث تغییر الگوی اسیدهای چرب زرده گردید ولی برای بهبود کیفیت تخم مرغ و عملکرد مرغ تخمگذار تایید نشد. به اضافه اینکه افزایش آلفا توکوفرول تخم مرغ از طریق مکمل کردن ویتامین E در جیره امکان پذیر می باشد. کلید واژه: انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری، عملکرد مرغ تخمگذار، منابع روغن سویا، ویتامین E، ویتامین C، کیفیت تخم مرغ