Skip to main content
SUPERVISOR
ناصر آق (استاد مشاور) عیسی ابراهیمی درچه (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mehran Yaghoubi
مهران یعقوبی آروئی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Effects of Enrichment of Artemia Nauplii With HUFA on Growth, Survival and Resistance to Environmental stress in larvae of angel fish (Peterophylum scalare)
Success in hatchery production system largely depends on the availability of suitable live feed organisms for feeding the sensitive fry and fingerling stages of fish. Live feed is an essential food source for the fry of cultured species, especially those without a fully developed digestive system. Two major concerns of aquaculturists are: (i) providing organisms appropriate to the size of the feed to the first feeding stage and (ii) supplying adequate number of feed organisms to ensure higher survival and faster growth. In the freshwater ornamental fish culture, Artemia nauplii are used as the live feed. But Artemia is poor in essential fatty acids especially in n-3 HUFA and cannot fulfill the dietary requirements of the marine fish and shrimp larvae alone. Therefore enrichment techniques has been introduced for enrichment of Artemia nauplii before they are used for feeding the larvae. In this research the use of Artemia nauplii enriched with highly unsaturated fatty acids (HUFA) were investigated on survival, growth and resistance of angel fish ( Peterophylum scalare ) larvae. The larvae with average weight of 0.86 mg were reared for 20 days using three feeding regimes including newly hatched Artemia nauplii, nauplii enriched with HUFA and powdered commercial feed (Biomar, France). larvae were solely fed on commercial food for another 20 days. Larvae were feed four times per day (in 8, 12, 16 and 20). The results showed that survival of the larvae on day 20 was significantly higher in the group fed on nauplii enriched with HUFA (90.66%) compared to those fed on newly hatched nauplii (83.66%) and fed on commercial feed (0%) (P 0.05). The larvae fed on commercial feed suffered 100% mortality during first three days of the culture. Significantly higher growth parameters (including final weight, specific growth rate, total length, percent weight gain and height) were detected in larvae fed on enriched nauplii compared to the larvae received unenriched nauplii. . On day 20 and 41 the larvae were exposed to stressful conditions (22 and 34°C temperature; pH=5.5, 6.5, 8.5 and 9.5). the larvae fed with HUFA-enriched Artemia showed better resistance against pH stress than the other groups ( P 0.05). larvae fed on enriched nauplii during first 20 days had significantly higher growth parameters (including final weight, specific growth rate, percent weight gain and height ) at the end of second feeding period (day 40) (P 0.05). at the end of 20 th days of second experiment (day 40) there was not seen any significant differences at survival rate and total lenght among treatments. No Key words: Angel fish ( Peterophylum scalare ), Artemia nauplii, HUFA, temperature stress, pH stress
جهت دست یابی به راندمان بالاتر تولید در هچری ها، نیاز است در اختیار ماهی ها، غذای مناسبی در زمان حساس لاروی و انگشت قدی قرار گیرد. برای این امر دو موضوع اساسی وجود دارد. اول: تهیه یک غذای زنده که متناسب با اندازه لاروها در مراحل اولیه رشد باشد و دوم اینکه این ارگانیزم غذایی به گونه ای باشد که باعث افزایش رشد و بازماندگی در لاروها شود. در این میان ناپلی آرتمیا یکی از گزینه های بسیار مناسب در تغذیه ی دوران لاروی ماهیان و بویژه ماهیان زینتی آب شیرین است. اما این موجود از اسیدهای چرب ضروری به ویژه HUFA n-3 فقیر بوده و به تنهایی نمی تواند نیاز های غذایی لارو ماهی ها و میگوهای دریایی را برای رشد فراهم سازد. برای برطرف کردن این کمبود سال هاست از روش غنی سازی ناپلی آرتمیا قبل از مصرف استفاده می شود. این مطالعه جهت بررسی اثر استفاده از ناپلیوس آرتمیا غنی سازی شده با اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره (HUFA) بر بازماندگی، رشد و مقاومت در برابر استرس دما و pH در نوزادهای فرشته ماهی ( Peterophylum scalare ) انجام شد. لارو ماهیان با وزن متوسط 86/0 میلی گرم به مدت 20 روز با سه جیره غذایی شامل ناپلیوس آرتمیا تازه هچ شده، ناپلیوس آرتمیا غنی شده با HUFA و غذای تجاری بیومار پودر شده تغذیه شدند. تناوب غذادهی 4 بار در روز و در ساعت های (8،12،16،20) انجام شد. بازماندگی و پارامترهای رشد لاروها در دو بازه زمانی 20 روزه مورد بررسی و آنالیز قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان بازماندگی لارو های تغذیه شده با ناپلیوس آرتمیا غنی شده در طی 20 روز اول آزمایش (% 66/90) نسبت به لارو های تغذیه شده با ناپلیوس آرتمیای غنی نشده (%66/83) و لاروهای تغذیه شده با غذای تجاری بیومار(%0) در حد معنی داری (05/0P ) بالاتر بود. این درحالی است که تمامی لاروهای تغذیه شده با غذای تجاری (بیومار) در طی 3 روز اول پرورش تلف شدند. لاروهای تغذیه شده با ناپلی آرتمیای غنی شده در تمامی پارامترهای مورد ارزیابی(شامل میانگین وزن نهایی، ضریب رشد ویژه، میانگین طول نهایی، درصد افزایش وزن بدن و میانگین ارتفاع نهایی بدن) بطور معنی داری (05/0P ) برتر از لاروهای تغذیه شده با ناپلی آرتمیا غنی نشده بود. لاروهای باقی مانده پس از طی مراحل فوق، تحت استرس شوک دمایی(دماهای 22 و 34 درجه سانتی گراد) و شوک pH (pH=5.5, 6.5 در سطح پایین و pH=8.5, 9.5 در سطح بالا) قرار گرفتند. نتایج بدست آمده از شوک pH نشان دهنده برتری لاروهای تغذیه شده با آرتمیای غنی شده بودند، به نحوی که بازماندگی آنها به طور معنی داری(05/0P ) بیشتر بود. نتایج بدست آمده از 20 روز دوم آزمایش نشان داد بچه ماهیانی که در زمان لاروی با ناپلی آرتمیای غنی شده تغذیه شدند در پارامترهای مورد ارزیابی(شامل میانگین وزن نهایی، میزان افزایش وزن، ضریب رشد ویژه، درصد افزایش وزن بدن و میانگین ارتفاع نهایی بدن) نسبت به بچه ماهیانی که در زمان لاروی با ناپلی آرتمیا غنی نشده تغذیه شدند بطور معنی داری واژه های کلیدی: فرشته ماهی( Peterophylum scalare )، آرتمیا غنی شده، HUFA ، بازماندگی، استرس دمایی، استرس pH

ارتقاء امنیت وب با وف بومی