Skip to main content
SUPERVISOR
علی اکبر رامین (استاد راهنما) فریبا امینی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Fereshteh Bayat
فرشته بیات

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Effects of Hexanal and Edible Coating Chitosan on the Storage Life of Tomatoes cv. (Lycopersicon esculentum Mill. cv. " Ezmir ")
Tomatoes are including Jat Seyfi Which is very important economically. Also, due to abundant vitamins, Minerals, Nutrition, is of particular importance. Annual significant percentage of post-harvest tomato crop is destroyed. Among the process post-harvest, Proper packaging plays an important role in reducing waste, Improve the quality and sustainability of horticultural products. Cover fruits and vegetables with edible film or coating Reduce the migration of moisture and breathe fresh fruits and Thus maintaining the quality and Prolonging the shelf life of them. General coverage of chitosan and new coverage of Edible coatings are Hexanal That in order to maintain quality, Slow breathing speed and control of dental caries have been used. The present experiment to find the best concentration of chitosan and Hexanal To increase the shelf-life tomato varieties were Izmir. In the first experiment the effect of chitosan treatments With concentrations 0, 0.5, 1 and 2% The shelf-life tomatoes was investigated. After treatment, fruits and keep in storage temperature 10 ° C To evaluate the shelf life, At intervals of 7 days out And indicators such as firmness, cent Weight loss, pH of the extract, Vitamin C, Acid titratable, TSS, Antioxidants And cent decay were evaluated. In a second experiment the effect of the concentration Hexanal0, 1, 2, and 3% A similar experiment was carried shelf-life tomatoes. The third experiment to compare between the best chitosan derived from the first experiment and The best treatment Hexanal obtained from the second test and They were combined with each other. 4 treatment 0 (distilled water), chitosan (0.5%), Hexanal 2%, and the combined application of chitosan 5 /. And Hexanal 2% Similar tests were done before. The third experiment was a split plot design In time In a completely randomized design with three replications. The results of the first experiment showed that chitosan coating, except for soluble solids, organic acid and extract pH and antioxidant, had a significant effect on other indices of measurement. The least weight loss and caries and the highest rigidity in chitosan treatment were 0.5, which had a significant difference with other treatments. Also, the highest content of vitamin C in the treatment of 0.5% chitosan was obtained. The results of the second experiment showed that hexanal treatment, except for the amount of organic acid, soluble solids, extract pH and antioxidant has a significant effect on other measured parameters. The lowest weight loss was observed in 2% hexanal treatment, which had a significant difference with other treatments.The lowest percentage of caries and the highest amount of vitamin C and rigidity in the 2% hexanal treatment were obtained, which showed a significant difference with control treatment.The results of the third experiment showed that the combined coating of chitosan and hexacanth had no significant effect on soluble solids, extract pH, organic acid and vitamin C, but had a significant effect on weight loss, rigidity, caries and antioxidants. keywords: Tomato, Postharvest, Edible Coatings, Chitosan, Hexanal.
گوجه فرنگی از جمله صیفی جاتی است که از لحاظ اقتصادی اهمیت بسیاری دارد. همچنین به علت داشتن ویتامین های فراوان و املاح معدنی، نقش ویژه ای را در تغذیه ایفا میکند. سالانه درصد قابل توجهی از محصول گوجه فرنگی در مراحل پس از برداشت از بین می‌رود. از بین مراحل پس از برداشت بسته بندی مناسب، نقش مهمی درکاهش ضایعات، بهبود کیفیت و ماندگاری محصولات باغی دارد. پوشش دادن میوه ها و سبزی ها با فیلم ها یا پوشش خوراکی باعث کاهش انتقال رطوبت و تنفس میوه و در نتیجه باعث حفظ کیفیت و طولانی نمودن مدت ماندگاری آنها می‌شود. پوشش کیتوزان و پوشش جدید هگزانال از پوشش های خوراکی هستند که به منظور حفظ کیفیت، کاهش سرعت تنفس و کنترل پوسیدگی مورد استفاده قرار گرفته اند. آزمایش حاضر جهت یافتن بهترین غلظت کیتوزان و هگزانال برای افزایش عمر انبار مانی گوجه فرنگی رقم ازمیر انجام گرفت. در آزمایش اول تاثیر تیمار های کیتوزان با غلظت های 0، 5/0 ،1 و 2 درصد بر عمر انبار مانی گوجه فرنگی مورد بررسی قرار گرفت. پس از تیمار میوه ها و نگهداری در انبار با دمای 10 در جه سانتی گراد جهت بررسی عمر انبار مانی، در فواصل زمانی 7 روز یکبار خارج و از نظر شاخص هایی نظیر سفتی بافت، درصد کاهش وزن،pH عصاره، ویتامین ث، اسید قابل تیتر، مواد جامد محلول، آنتی اکسیدان و درصد پوسیدگی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در آزمایش دوم تاثیر هگزانال با غلظت های 0 ،1، 2 و 3 درصد بر عمر انبار مانی گوجه فرنگی مشابه آزمایش اول انجام شد. آزمایش سوم نیز به منظور مقایسه بین بهترین تیمار کیتوزان به دست آمده از آزمایش اول و بهترین تیمار هگزانال به دست آمده از آزمایش دوم و ترکیب آن ها با یکدیگر انجام شد. 4 تیمار 0(آب مقطر)، کیتوزان 5/0 درصد، هگزانال 2 درصد ، و تیمار ترکیب کیتوزان 5/0 درصد و هگزانال 2 درصد مشابه دو آزمایش قبل انجام شد. هر 3 آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در زمان در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار انجام شد. نتایج آزمایش اول نشان داد که پوشش کیتوزان، جز در موارد مواد جامد محلول، اسید آلی و pH عصاره و آنتی اکسیدان اثر معنی داری روی سایر شاخص های اندازه گیری دارد. کمترین کاهش وزن و پوسیدگی و بیشترین سفتی در تیمار کیتوزان 5/0 به دست آمد که با سایر تیمار ها تفاوت معنی داری داشت، همچنین بیشترین میزان محتوای ویتامین ث در تیمار 5/0% کیتوزان به دست آمد. نتایج آزمایش دوم نشان داد که تیمار هگزانال، جز در موارد میزان اسید آلی، میزان مواد جامد محلول، pH عصاره و آنتی اکسیدان اثر معنی داری روی سایر شاخص های اندازه گیری شده دارد. کمترین درصد کاهش وزن در تیمار 2% هگزانال بود که با سایر تیمارها تفاوت معنی داری داشت.کمترین درصد پوسیدگی و بیشترین میزان ویتامین ث و سفتی در تیمار 2% هگزانال به دست آمد که با تیمار شاهد تفاوت معنی داری داشتند. نتایج آزمایش سوم نشان داد که پوشش ترکیبی کیتوزان و هگزانال در موارد مواد جامد محلول، pH عصاره، اسید آلی و ویتامین ث اثر معناداری نداشت اما اثر معنی داری روی کاهش وزن، سفتی، پوسیدگی، و آنتی اکسیدان دارد. کلمات کلیدی: گوجه فرنگی، عمر پس از برداشت، پوشش خوراکی، کیتوزان، هگزانال

ارتقاء امنیت وب با وف بومی