Skip to main content
SUPERVISOR
Mostafa Mobli,Ali akbar Ramin
مصطفی مبلی (استاد راهنما) علی اکبر رامین (استاد مشاور)
 
STUDENT
Yosra Moradmand jazi
یسری مرادمندجزی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Effects of Methyl Jasmonate and Salicylic Acid on Cold Tolerance of Bell Pepper Seedlings
Bell pepper is one of the most important vegetables in the world regarding its nutritional and economical values for human being. It is a warm season crop which is sensitive to low temperatures and when its seedlings exposed to low (non-freezing) temperatures, showes chilling injury. Low temperature is one of the important enviromental factors in agriculture that limits the survival, productivity and geographical distribution of plants in large areas of the world. Agricultural comodities specially horticultural crops suffer from different enviromental stresses such as cold temperatures which estimated annually to be milliards of dollars. Therefore, using different methods in order to make crops more tolerant to stresses is necessary. Among the Chemicals that their effects on reducing chilling injury has recently been studied are salicylates and jasmonates. Salicylic acid (SA), jasmonic acid (JA) and their methyl esters (MeSA, MeJA) are endogenous signal molecules that play essential roles in regulating stress responses and plant development. Since bell pepper is sensitive to low temperatures, a study in two separate experiments was carried out on two different cultivars of “Emily” (a greenhouse cv.) and “PS301 ” (a field cv.) to find out the effects of salicylic acid and methyl jasmonate on increasing the tolerance of bell pepper to chilling temperatures. Both trials were done as 7×2 factorial experiments in the completely randomized design (CRD) with four replications. The first factor contains salicylic acid in three concentrations of 0.1, 0.5 and 1mM and methyl jasmonate in the concentrations of 0.001, 0.01 and 0.1mM pluse control (distilled water) and the second factor was the method of application of hormone that involved spraying plants and soil drenching. Three days after application of hormones, plants moved to incubator in 0? centigrade under the photoperiods of 8 hours of light and 16 hours darkness. After 3 days, the seedlings were returned to greenhouse temperature in order to show visible symptoms of chilling injury. Three days later, visible chilling injury symptoms (necrotic lesions), chlorophyll fluorescence (Fv/Fm), chlorophyll content, relative water content (RWC) and electrolyte leakage were measured. To measure factors such as chlorophyll a and b, soluble suger, proline and starch later 0.1 gram of leaf samples were kept in a freezer of -70?C following soaking in liquid nitrogen. The results of both experiment showed that salicylic acid and methyl jasmonate treatment increased bell pepper plant tolerance to chilling stress compared to untreated plants. Salicylic acid was more effective than methyl jasmonate. Salicylic acid in the rate of 0.1mM in both cultivars for all measured parameters improved situation following chilling compared to untreated plants. .
فلفل دلمه ای یکی از مهمترین سبزیجات دنیا می باشد که از جنبه اقتصادی و غذایی برای بشر حائز اهمیت است. گیاه فلفل دلمه ای محصول فصل گرم است و نسبت به دماهای پایین حساس می باشد و در دماهای پایین غیر یخ زدگی دچار سرمازدگی بوته ها می شود. دمای پایین یکی از مهمترین عوامل محیطی در کشاورزی می باشد که بقا، باروری و گستره انتشار گیاهان در دنیا را محدود می کند. تولیدات بخش کشاورزی به ویژه باغبانی به سبب قرار گرفتن گیاهان در شرایط تنش از جمله سرما متحمل خسارات زیادی شده که سالیانه میلیاردها دلار تخمین زده می شود. بنابراین استفاده از روش هایی به منظور مقاومت به تنش ها در گیاهان ضروری می باشد. از مواد شیمیایی که در سال های اخیر روی اثرات آن ها در کاهش سرمازدگی کار شده است می توان سالیسیلات ها و جازمونات ها را نام برد. سالیسیلیک اسید، جازمونیک اسید و متیل استر های آن ها (متیل سالیسیلات و متیل جازمونات) به عنوان مولکول های علامت دهنده نقش مهمی در نمو گیاهی و واکنش به تنش ها ایفا می کنند. با توجه به حساس بودن گیاه فلفل دلمه ای به دماهای پایین، مطالعه ای در قالب دو آزمایش مجزا بر روی دو رقم فلفل دلمه ای امیلی (گلخانه ای) و پی اس 301 (مزرعه ای) صورت گرفت تا تاثیر ترکیبات سالیسیلیک اسید و متیل جازمونات در افزایش مقاومت به سرمای فلفل دلمه ای مورد بررسی قرار گیرد. هر دو آزمایش به صورت فاکتوریل 2×7 در 4 تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گردید. فاکتور اول شامل سالیسیلیک اسیددر سه غلظت 1/0، 5/0 و 1 میلی مولار و متیل جازمونات در سه غلظت 001/0، 01/0 و1/0 میلی مولار همراه با یک شاهد(آب مقطر) و فاکتور دوم روش استفاده از هورمون بود که شامل هورمون پاشی روی بوته ها تا حد آب چک و ریختن محلول پای بوته ها بود. پس از تهیه نشا و انجام تیمارهای هورمونی در مرحله9-7 برگی گیاهان برای 3 روز در انکوباتور در دمای صفر درجه سانتیگراد تحت فتوپریود نوری 8 ساعت روشنایی و 16 ساعت تاریکی قرار گرفتند. سپس گیاهان از داخل انکوباتور خارج شدند و در دمای گلخانه برای ظهور علائم سرمازدگی قرار گرفتند. پس از 3 روزشاخص هایی نظیر علائم ظاهری سرمازدگی، فلورسانس کلروفیل، کلروفیل نسبی، محتوای آب نسبی برگ و نشت یونی اندازه گیری شدند. به منظور اندازه گیری شاخص هایی نظیرکلروفیل آ وب، قندهای محلول، پرولین و نشاسته نمونه های برگی به میزان 1/0 گرم پس از تثبیت در نیترون مایع در فریزر 70- درجه سانتیگراد تا زمان اندازه گیری نگهداری شدند. نتایج هر دو آزمایش حاکی از آن بود که تیمارهای سالسیلیک اسید و متیل جازمونات نسبت به شاهد میزان مقاومت به سرمای گیاهان فلفل دلمه ای را افزایش دادند و تاثیر سالیسیلیک اسیددر افزایش مقاومت به سرمای دو رقم فلفل مذکور بیشتر از تاثیر متیل جازمونات بود. هورمون سالیسیلیک اسیددر غلظت 1/0 میلی مولار در هر دو رقم امیلی و پی اس 301 به صورت معنی داری در تمامی فاکتورهای اندازه گیری شده وضعیت گیاهان فلفل را پس از سرمازدگی نسبت به گیاهان شاهد بهبود بخشیده است

ارتقاء امنیت وب با وف بومی