Skip to main content
SUPERVISOR
Bahram Baninasab,Ali akbar Ramin
بهرام بانی نسب (استاد راهنما) علی اکبر رامین (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mahvash Zarei
مهوش زارعی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1385

TITLE

Effects of Naphthaleneacetic Acid, Naphthalene Acetamide,Benzyladenine and Sevin on Fruit Thinning, Fruit Quality and Macronutrients in Leaf and Fruit of ‘Soltani’ Apple
Too many fruits per tree can result in production of small fruit size and poor quality, reduced pricing, breakage of limbs, exhaustion of tree reserves, reduced cold hardiness and reduction in return bloom. Thinning is one of the most important techniques for improving fruit size and quality and increasing return bloom leads to reduction of alternate bearing in apple trees. Severity, method and timing of flower or fruitlet thinning can influence crop load. It is possible that thinning practice affects leaf and fruit mineral composition. Mineral elements such as calcium, magnesium, potassium and nitrogen in apple fruits at the harvest time can influence fruit quality after storage. Use of chemical thinners is one of the practical ways to fruit thinning. Therefor, this investigation has done to study the effect of chemical thinning on fruit set, fruit quantity and quality and concentration of macro nutrients in leaf and fruit at harvest time. This experiment was designed as a randomized complete block with nine treatments and three replications on 13-year old ‘Soltani’ apple trees, in 2007 and 2008. Treatments included naphthaleneacetic acid (5 and 10 mg L-1), naphthalene acetamide (25 and 50 mg L-1), benzyladenine (50 and 100 mg L-1) and sevin (500 and 1000 mg L-1) that were sprayed on shoots when fruits diameter were 8-10 mm (15 days after full bloom). The results indicated that application of chemical thinners reduced the percentage of initial and final fruit set compared with the control. However, naphthaleneacetic acid at 10 mg L-1 was most effective than other treatments. All treatments significantly increased fruit weight and diameter compared with the control, except naphthalene acetamide at 50 mg L-1. The lowest yield efficiency was induced by the concentration of 50 mg L-1 naphthalene acetamide. Naphthaleneacetic acid, naphthalene acetamide and sevin at 1000 mg L-1 significantly increased the aborted seeds compared with the control. Fruit length, length to diameter ratio of the fruit, number of safe seed, total seed of fruit, pH, fruit firmness and total soluble solid were not affected by chemical thinning. All chemical thinners significantly increased concentration of leaf nitrogen compared with the control, except naphthalene acetamide at 50 mg L-1 and benzyladenine at 100 mg L-1. Naphthaleneacetic acid at 5 mg L-1, naphthalene acetamide at 25 mg L-1, benzyladenine at 100 mg L-1 and sevin at 500 mg L-1 significantly increased concentration of leaf phosphorous. Naphthaleneacet
محصول بیش از حد موجب تولید میوههایی با کیفیت پایین، اندازه کوچک، کاهش رشد شاخه، مقاومت به سرما و گلدهی در سال آینده میشود. تنک از موثرترین روشهای افزایش اندازه و کیفیت میوه است و به دلیل افزایش تشکیل گل در سال آینده موجب کاهش سالآوری میشود. استفاده از تنک کنندههای شیمیایی یکی از روشهای تنک میوه میباشد. بنابراین به منظور بررسی تاثیر تنک کنندههای شیمیایی مختلف بر تشکیل میوه و درک اثر این ترکیبات بر فاکتورهای کمی و کیفی میوه و غلظت عناصر معدنی پر مصرف در برگ و میوه در زمان برداشت این تحقیق صورت گرفت. این پژوهش درقالب طرح بلوک کامل تصادفی شامل ? تیمار و ? تکرار در سالهای ???? و ???? انجام شد. تیمارها شامل نفتالن استیک اسید ( ? و ?? میلی گرم در لیتر)، نفتالن استامید ( ?? و ?? میلیگرم در لیتر)، بنزیل آدنین ( ?? و ??? میلیگرم در لیتر) و سوین ( ??? و ???? میلی- گرم در لیتر) و شاهد بود که در مرحله ? تا ?? میلیمتری قطر میوهها بر روی اندام هوایی محلولپاشی شدند. نتایج نشان داد کاربرد تنک کنندههای شیمیایی درصد میوهبندی اولیه و نهایی را نسبت به شاهد کاهش داد. موثرترین تیمار در کاهش درصد میوههای اولیه ونهایی غلظت ?? میلی گرم در لیتر نفتالن استیک اسید بود. کلیه تیمارها بجز غلظت ?? میلیگرم در لیتر نفتالن استامید در مقایسه با شاهد سبب افزایش معنیدار وزن و قطر میوهها شدند. کمترین کارایی عملکرد از تیمار ?? میلی گرم در لیتر نفتالن استامید حاصل شد. نفتالن استیک اسید و نفتالن استامید در هر دو غلظت و سوین در غلظت ???? میلیگرم در لیتر در مقایسه با شاهد به طور معنی داری میزان بذرهای سقط شده را افزایش دادند. طول میوه، نسبت طول به قطر میوه، تعداد بذرهای سفتی گوشت و مواد جامد محلول تحت تاثیر تنک قرار نگرفت. کلیه تنک کنندهها به جز نفتالن ،pH ، سالم، کل بذرهای میوه استامید در غلظت ?? میلیگرم در لیتر و بنزیل آدنین در غلظت ??? میلیگرم در لیتر به طور معنی داری غلظت نیتروژن برگ را نسبت به شاهد افزایش دادند. غلظتهای ? میلیگرم در لیتر نفتالن استیک اسید، ?? میلیگرم در لیتر نفتالن استامید، ??? میلی- گرم در لیتر بنزیل آدنین و ??? میلیگرم در لیتر سوین به طور معنی داری غلظت فسفر برگ را افزایش دادند. نفتالن استیک اسید و بنزیل آدنین در هر دو غلظت در مقایسه با شاهد به طور معنی داری غلظت پتاسیم برگها را افزایش دادند. غلظت کلسیم و منیزیم برگ تحت تاثیر

ارتقاء امنیت وب با وف بومی