Skip to main content
SUPERVISOR
Masoud Alikhani,Mohammad Khorvash,Ebrahim Ghasemi
مسعود علیخانی (استاد راهنما) محمد خوروش (استاد راهنما) ابراهیم قاسمی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Vahideh Akhondi
وحیده آخوندی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

The effects of replacement of forage source with date palm leaves based on undigested neutral detergent fiber on performance of afshari growing lambs breed
The objective of this study was to evaluate the effects of replacing forage source with palm leaf according to undigested neutral detergent fiber (uNDF) on the performance, nutrients digestibility and feeding behavior of fattening lambs. twenty four Afshari growing male sheep with a mean body weight of 33 ± 3 kg were used in a completely randomized design with 3 treatments during a 60 days period. The experimental diets consisted of alfalfa hay and wheat straw, in which the palm leaf according to undigested fiber (uNDF) replaced forage ration in the form of: 1) Control diet containing 100% forage uNDF from alfalfa hay and straw without palm leaf. 2) Diet containing 50% of forage uNDF alfalfa hay and straw and 50% palm leaf (50% PL). 3) Diet containing 100% forage undigested fiber of palm leaf (100% PL). The diets were balanced according to energy, protein and neutral detergent fiber. Geometric mean for control diets, 50% and 100% undigested fiber of palm leaf were 2.09, 2.30 and 2.36 mm, respectively. Replacing palm leaf with alfalfa hay resulted in a linear increase of residual particles on the 1.18 mm sieve, but no differences observed in the residual particles on the 19 mm and 8 mm sieve. The amount of neutral detergent fibers and the physical effective fibers increased with increasing levels of palm leaf. Lambs fed with palm leaf consumption more than 1.18 mm sieve and consumption less than the try compared to the control diet. The organic matter and NDF digestibility decreased linearly with increasing palm leaf (P 0.05). However, no difference was observed in dry matter digestibility between experimental diets. Replacing alfalfa hay and straw with palm leaf did not have any effect on nutrient intake. The final weight, daily weight gain and feed conversion ratio were not affected by treatments. In terms of feeding behavior, total eating time and eating rate, rumination, ruminal rate and rest were not affected by experimental treatments (P 0.05).There were no significant difference in rumen pH and ammonia nitrogen among treatment. Blood urea nitrogen, glucose, albumin, total protein and enzyme alanine transferase were not affected by treatments. Economically, the price per kilogram of diet containing the palm leaf was less than the diet without the palm leaf. In general, the results of this experiment showed that the consumption of concentrate with 50% or 100% of forage undigested NDF from palm leaf could be used to feed lambs without negatively affecting the performance of lambs. Keywords: palm leaf, uNDF, Afshar sheep, performance
هدف از این مطالعه بررسی اثرات جایگزینی منبع علوفه‌ای با سرشاخه خرما بر اساس الیاف شوینده خنثی هضم نشده (uNDF) برعملکرد، گوارش پذیری مواد مغذی و رفتار خوراک بره‌های پرواری بود. در این آزمایش از 24 رأس گوسفند نر پرواری نژاد افشاری، با میانگین وزن بدن 3 ± 33 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار طی یک دوره 60 روزه استفاده شد. جیره‌های آزمایشی حاوی علوفه یونجه و کاه گندم بودند که در آنها سرشاخه خرما بر اساس الیاف هضم نشده (uNDF) جایگزین بخش علوفه ‌ای جیره به صورت: 1) جیره صفر حاوی 25% علوفه یونجه و کاه بدون سرشاخه خرما. 2) جیره‌ حاوی 50 درصد الیاف هضم نشده یونجه و کاه و50 درصد سرشاخه خرما. 3) جیره‌ حاوی 100 درصد الیاف هضم نشده علوفه ای سرشاخه خرما. جیره‌ها بر اساس انرژی و پروتئین و الیاف شوینده خنثی متوازن شدند. میانگین هندسی ذرات برای جیره‌های صفر، 50 درصد و 100 درصد الیاف هضم نشده سرشاخه خرما به ترتیب 09/2، 30/2، 36/2 میلی‌متر بود. جایگزینی سرشاخه خرما با یونجه منجر به افزایش خطی ذرات باقی مانده روی الک 18/1 میلی‌متر شد، ولی تفاوتی در ذرات باقی مانده روی الک 19 و 8 میلی‌متر ایجاد نکرد. میزان الیاف شوینده خنثی و الیاف مؤثر فیزیکی با افزایش سطح سرشاخه خرما افزایش یافت. بره‌های تغذیه شده با سرشاخه خرما مصرف بیشتری از الک 18/1 و مصرف کمتری از سینی نسبت به جیره صفر داشتند. گوارش‌پذیری ماده‌آلی و NDF بصورت خطی با افزایش سرشاخه خرما کاهش یافت (05/0 gt;P ) اما تفاوتی در گوارش پذیری ماده خشک بین جیره‌های آزمایشی مشاهده نشد. جایگزینی سرشاخه خرما با علوفه بر مصرف مواد مغذی اثری نداشت. وزن نهایی و افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت. از نظر رفتار غذایی، مجموع زمان خوردن و نرخ خوردن خوراک، نشخوار، نرخ نشخوار و استراحت تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0 P ). اختلاف معنی‌داری در pH شکمبه و نیتروژن آمونیاکی مشاهده نشد. اوره و نیتروژن اوره‌ای خون، گلوکز، آلبومین، پروتیئن کل و آنزیم آلانین ترانسفراز تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند.از نظر اقتصادی قیمت هر کیلوگرم جیره حاوی سرشاخه خرما کمتر از جیره بدون سرشاخه خرما (صفر) بود. بطور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که مصرف کنسانتره به همراه 50% یا 100 % از الیاف هضم نشده از سرشاخه خرما می‌تواند در تغذیه بره‌‌‌های پرواری بدون تأثیر منفی بر عملکرد بره‌ها استفاده شود. کلمات کلیدی : سرشاخه خرما،uNDF، گوسفند افشار، عملکرد

ارتقاء امنیت وب با وف بومی