Skip to main content
SUPERVISOR
Mostafa Mobli,MARYAM HAGHIGHIPOODEH
مصطفی مبلی (استاد مشاور) مریم حقیقی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Ali Farajimanesh
علی فرجی منش

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Effects of Salinity on Cucumber Plants Grafted on Different Rootstocks
In arid and semi-arid regionslikeIran, soil salinityisone of themajorfactors that reducescrop production. Cucumberisoneof the most importantgreenhouseproducts in Iran.Thedevelopment ofnew methodslike grafting to avoidsalinityandrootdiseases, and therebyincreasing the yieldandquality,canplay an important rolein increasing efficiencyingreenhouse production. The aim of this research was to evaluate the effect of salinityon somegrowth andnutritioncharacteristicsof cucumber graftedondifferent rootstocks and the resistance of every rootstocktosalinity. This research was done in the greenhouse of the School ofAgricultural at theIsfahan University of Technology, in 2014 in form of3*8 factorial experimentin format of Completely randomized designwith three replications. This experiment was performed in 3 levels of salinity (0, 30, 60 Mm NaCl). For grafting, rootstocks of Khoreshi( Cucurbitapepo), Tanbal ( Cucurbitamaxima ), mass of Astane Ashrafi, Ghalyani ( Lagenariasiceraria), Karela ( Momoridacharantia) and mass of BoomiIsfahan were used andDAVOSII cucumber as sicion. Also In this experiment, grafted cucumber on rootstock of DAVOSII cucumber and also Non-grafted Cucumberas a control were used. Different connective compoundsin same conditions,showed different degreesgrafting success. Diameter of rootstock and sicion in rootstock of TanbalComparedwithNon-graft Cucumber showeda significant increase. Leaf area in rootstocks of Boomi Esfahan cucumber and Tanbalin salinity of 30Mm Compared with the control,showed a significant increase. Stem Length in rootstock of Tanbal in salinity of 30Mm, Compared withnon-graft cucumber, showed a significant increase. In this experiment,the rootstock ofBoomiIsfahan,showed The highest number ofmale and female flowers. The rootstocks ofKhoreshi and Tanbalshowed the minimumemergence time for the firstfemale flowers. Node No.of the emergence of the firstfemale flower and root area and volume in grafted cucumber on rootstock of Tanbalcompared tocontrol showed a significant increase.In this research the useofCucurbit rootstocks was the cause of increase in thequalityandcharacteristics of thefruitcompared to the control.Leaf water potential in the rootstock BoomiIsfahan cucumber inall salinity levels, Compared to the control, showed a significant increase and root water potential in the Astane Ashrafi rootstock in salinity 30 and 60Mm was higherthan control. Photosynthesis in grafted cucumber on rootstock of Khoreshi in salinity 60Mm comparedto non-graft cucumber and other rootstocks,showeda significant increase. In this experiment, almost in all rootstocks, Mesophyll Conductance decreasedwith increasing salinity. The concentration ofNitrogen in grafted cucumber on rootstocks of theTanbal, Ghalyani, Astane Ashrafi and Kareladecreasedwith increasing salinity levels. The concentration ofPotassium in grafted cucumber on rootstocks of theTanbal, Ghalyani and Kareladecreasedwithincreasing salinity.The concentration ofphosphorus in grafted cucumber on rootstocks of the DAVOSII cucumber and Astane Ashrafi increased with increas in salinity. Alsowith increasing levels ofsalinity, the Total Solid Solution (TSS) increased at the rootstocksof DAVOSII cucumber and Khoreshi. The least amount ofion leakagewas observed at salinity of 60Mm in cucumber grafted on Tanbalrootstock. At the end, it can be concluded thatamongvarious rootstockusedfor grafting, the BoomiIsfahan cucumber and Tanbal rootstocks, showed excelin terms ofsalinity. Keywords : Cucumber, Grafting, Scion, Different Rootstocks, Salinity
در مناطق خشک و نیمه خشک جهان مانند ایران، شوری خاک یکی از عوامل عمده کاهش تولید محصولات گیاهی محسوب می شود. خیار ( Cucumissativus ) یکی از مهمترین محصولات گلخانه‌ای در ایران محسوب می شود، از این رو توسعه روش‌های نوین مانند پیوند برای اجتناب از شوری و بیماری های ریشه و در نتیجه افزایش عملکرد و کیفیت آن، می‌تواند نقش مهمی در افزایش بهره‌وری گلخانه‌های فعال در امر تولید این محصول داشته باشد.هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر تنش شوری برروی بعضی از خصوصیات رشدی و تغذیه ای گیاه خیار که برروی پایه های مختلف پیوند شده و بررسی میزان مقاومت هرکدام از پایه ها نسبت به تنش شوری می باشد. این پژوهش در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال1393 انجام گردید که به صورت آزمایش فاکتوریل 3×8 در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام پذیرفت.برای پیوند گیاهان، از پایه های کدوخورشی( Cucurbitapepo )، کدوتنبل( Cucurbitamaxima )، کدوی توده آستانه اشرفیه، کدوقلیانی( Lagenariasiceraria )، گیاه کارلا( Momoridacharantia ) و توده خیاربومی اصفهانبه عنوان پایه و از خیار DAVOSII به عنوان پیوندک استفاده گردید. دراین آزمایش نیز از پیوند خیار بر روی پایه خیار DAVOSII و همچنین از خیار غیرپیوندی به عنوان شاهد استفاده شد. این آزمایش در 3 سطح شوری (صفر، 30 و 60 میلی مولارNaCl)انجام گرفت. در این آزمایش ترکیب های پیوندیمختلفدرشرایطیکسان،گیرایی متفاوتیبروزدادند.قطرپایه وپیوندک در پایه کدوتنبل در مقایسه با خیار غیرپیوندی افزایش معنی داری نشان داد.سطح برگ در پایه های خیاربومی اصفهان و کدوتنبل در سطح شوری 30 میلی مولار نسبت به شاهد افزایش معنی داری نشان داد.طول ساقه نیزدرپایهکدوتنبلدرسطحشوری 30 میلی مولار در مقایسه با خیار غیرپیوندی افزایش معنی داری نشان داد. در این آزمایش بیشترینتعدادگل نر و ماده را پایهخیاربومی اصفهاننشان داد. کمترینزمانظهوراولینگلمادهراپایه هایکدوخورشیوخیاربومی اصفهان نشان دادند. شماره گره ظهور اولین گل ماده و سطح و حجم ریشه درخیار پیوند شده روی پایه کدوتنبل نسبت به شاهد افزایش معنی داری نشان داد.دراین پژوهش، استفاده از پایه های کدو باعث افزایش کیفیت و خصوصیاتمیوه در مقایسه با شاهد شد.پتانسیل آببرگ در پایه خیاربومی اصفهان در تمام سطوح شوری در مقایسه با شاهد افزایش معنی داری نشان داد و پتانسیل آب ریشه در پایه کدو آستانه اشرفیه در شوری 30 و60 میلی مولار نسبت به شاهد بیشتر بوده است. میزان فتوسنتز درخیار پیوند شده روی پایه کدوخورشی در سطح شوری 60 میلی مولار نسبت به خیار غیرپیوندی و پایه های دیگر، افزایش معنی داری نشان داد. در این آزمایش هدایت مزوفیلی تقریباً در همه پایه ها با افزایش شوری کاهش یافت. غلظتنیتروژندر خیار پیوند شده رویپایه هایکدوتنبل،کدوقلیانی،کدوآستانه اشرفیهوکارلاباافزایشسطوح شوریکاهشیافت. غلظت پتاسیم در خیار پیوند شده رویپایه های کدوتنبل،کدوقلیانی و کارلا، همراه با افزایش شوری کاهش داشته است. غلظتفسفردر خیار پیوند شده روی پایه هایخیارDAVOSII وکدوآستانه اشرفیهباافزایششوریافزایشیافت. همچنین با افزایش سطح شوری میزان کل موادجامد محلول(TSS) در خیار پیوند شده رویپایه خیار DAVOSIIو کدوخورشی افزایش نشان داد. خیار پیوند شده روی پایه کدوتنبل در سطح شوری 60 میلی مولارکمترینمیزاننشت یونی را نشان داد. در انتها از این پژوهش چنین می توان نتیجه گرفت که از بین پایه های مختلف که برای پیوند استفاده گردید پایه های خیاربومی اصفهان وکدوتنبل برتری بیشتری در شرایط تنش شوری از خود نشان دادند. واژه های کلیدی: خیار، پیوند، پیوندک، پایه های مختلف، شوری

ارتقاء امنیت وب با وف بومی